Veľké doskladnenie ChemicalWorkz už 24.05.2024

9 účinných spôsobov, ako zabrániť vzniku vodných škvŕn na vašom automobile

Vodné škvrny môžu spôsobiť celý rad problémov na povrchu vášho automobilu. Okrem toho, že zle vyzerá povrch laku, môžu ho dokonca aj trvalo poškodiť. A platí staré známe, že prevencia je lepšia ako liečba.V tomto článku Vám predstavím 9 rôznych spôsobov, ako zabrániť vzniku vodných škvŕn na vašom automobilue. Pohodlne sa usaďte, vezmite si popcorn a začíname.

Ako zabrániť vzniku vodných škvŕn

Ak chcete zabrániť vzniku vodných škvŕn na laku automobilu, uistite sa, že automobil po umytí ihneď vysušíte. Vyhnite sa umývaniu automobilu na priamom slnečnom svetle a parkovaniu v blízkosti zavlažovacích postrekovačov. Použitie vosku, sealantu alebo keramického povlaku tiež pomôže zabrániť poškodeniu laku pod vodnými škvrnami.

9 spôsobov, ako zabrániť vzniku vodných škvŕn

 

  1. Pri oplachovaní po umytí používajte nízky tlak, aby ste povrchy zbavili kvapiek vody.
  2. Osušte automobil uterákom z mikrovlákna.
  3. Pri sušení použite quick detailer v spreji alebo pomocný prípravok na sušenie – drying aid.
  4. Na odstránenie vody z neprístupných oblastí použite tlakový vzduch.
  5. Neumývajte automobil na priamom slnečnom svetle.
  6. Opláchnite automobil deionizovanou vodou.
  7. Naneste hydrofóbny vosk, sealant alebo keramický povlak.
  8. Vyhnite sa parkovaniu v blízkosti zavlažovacích postrekovačov.
  9. Po daždi opláchnite automobil nízkym tlakom.

Najlepší spôsob, ako zabrániť vzniku vodných škvŕn, je eliminovať akékoľvek zasychanie vody na povrchu. Takže tým, že v prvom rade zabránite hromadeniu vody a čo najrýchlejšie ju odstránite, pomôžete zabrániť vzniku vodných škvŕn a následnému poškodeniu číreho laku. Ak sa na laku ponechajú vodné škvrny, môžu spôsobiť leptanie číreho laku. Preto je dôležité prijať tieto preventívne opatrenia na zachovanie čistého stavu laku automobilu.

Teraz si prejdeme každý tip zvlášť a presne Vám vysvetlím, ako ich môžete použiť, aby bolo automobil čo najodolnejší voči vodným škvrnám.

Pri oplachovaní používajte nízky tlak

Vodné škvrny sa často hromadia počas procesu oplachovania, keď oplachujete tlakovým čističom alebo hadicou, aby ste odstránili zvyšky autošampónu. Pri striekaní vody pod vysokým tlakom sa na povrchu vytvárajú kvapky (alebo guľôčky). Keďže tieto kvapôčky sú veľmi malé, môžu veľmi rýchlo zaschnúť a spôsobiť vznik vodných škvŕn.

Jedným z najlepších spôsobov, ako tomu zabrániť, je opláchnuť auto nízkym tlakom.

Voda má "súdržné" vlastnosti. To znamená, že má tendenciu sa na seba lepiť. Spomeňte si, keď jazdíte v daždi a vidíte, ako sa voda valí po oknách a lepí sa na iné kvapky a berie ich so sebou. Tieto súdržné vlastnosti môžete využiť počas procesu oplachovania a v podstate "opláchnuť auto do sucha" tým, že voda tieto kvapky zachytí, aby sa odkotúľali z auta. Toto však funguje len pri použití nízkeho tlaku. Ak použijete vysoký tlak, kvapôčky sa opäť vytvoria. Po opláchnutí autošampónu odoberte všetky nástavce z hadice a na opláchnutie použite voľne tečúcu vodu. Čím jemnejšie a pomalšie budete postupovať, tým viac vody sa odstráni.

Sušenie pomocou uteráka z mikrovlákna

Po opláchnutí touto nízkotlakovou technikou sa z laku odstráni väčšina vody. Niektoré kvapky však ešte zostanú. Najrýchlejší spôsob, ako tieto kvapky vody odstrániť, je použitie uteráka z mikrovláknaNa sušenie by ste nikdy nemali používať uterák z kúpeľne, stierku alebo jelenicu, pretože sú príliš drsné a ťahajú prach po laku, čo spôsobuje škrabance a “slniečka”. Namiesto toho použite čistý, mäkký a pomerne veľký uterák z mikrovlákna. Postupujte podľa nasledujúcich krokov, aby ste účinne a bezpečne odstránili zvyšky vody.

  • Uterák z mikrovlákna mierne navlhčite. To mu pomôže ľahšie zachytiť vodu.
  • Namiesto utierania laku zľahka pritlačte mikrovláknovú utierku na lak, aby mohla zachytiť zvyšnú vodu a ťahajte jedným smerom.
  • Aby ste dosiahli najlepšie výsledky, vysušte automobil zhora nadol.

Je naozaj dôležité udržiavať mikrovlákno čisté a správne sa oň starať. Ak použijete mikrovlákno, ktoré je v zlom stave, potom je pravdepodobné, že počas procesu sušenia spôsobíte škrabance.

Používajte pomocný prípravok na sušenie alebo quick detailer

Ak automobil nevysušíte dostatočne rýchlo, môžu sa na laku niekedy vytvoriť veľmi povrchové škvrny od vody. Tie sa nie vždy odstránia samotným použitím uteráka z mikrovlákna. Jednou z vecí, ktorú môžete urobiť v boji proti tomuto problému, je použitie pomocného prípravku na sušenie alebo quick detailera počas procesu sušenia, aby ste zabránili priľnutiu vodných škvŕn na laku. Je to aj skvelý spôsob, ako znížiť riziko spôsobenia škrabancov počas procesu sušenia a odstrániť vodu z automobilov, ktoré neboli voskované alebo akokoľvek ochránené a nie je možné ich tak účinne opláchnuť pomocou kroku 1.

Jednoducho nastriekajte na uterák z mikrovlákna quick detailer alebo pomocný sprej na sušenie, panel a jemne ho utrite. Pomôže to zabrániť tvorbe vodných škvŕn a zanechá určitú ochranu a pridaný lesk.

Používanie tlakového vzduchu na ťažšie prístupné miesta

Nie je nič nepríjemnejšie ako kvapky po laku čerstvo umytého a vysušeného auta po jeho prvej jazde. Vodné škvrny a fľaky sa často objavujú aj vtedy, keď bol automobil riadne vysušený pomocou uteráka z mikrovlákna, pretože voda sa môže skrývať v ťažko prístupných miestach. Voda sa často zhromažďuje na miestach, ako sú dverové rámy, viečka palivovej nádrže, tesnenia okien, mriežky a najčastejšie spätné zrkadlá. Takto sa necháte upokojiť falošnou istotou, že auto je úplne suché, hoci v skutočnosti sa v ňom nachádzajú malé zásoby vody, ktoré sa pri jazde uvoľňujú.

Najlepší spôsob, ako bojovať s týmto problémom, je použiť tlakový vzduch na vysušenie týchto oblastí. Keďže do väčšiny bežných oblastí sa nedá dostať uterákom z mikrovlákna, tlakový vzduch vám pomôže vytlačiť vodu a potom môžete použiť utierku z mikrovlákna na zachytenie kvapiek.

Na tento účel môžete použiť tri zariadenia:

Väčšina majiteľov automobilov nemá prístup k špecializovanému vysúšaču auta, ale ak si môžete dovoliť do neho investovať, potom sa vďaka nim vodné škvrny určite stanú minulosťou. Ja osobne používam sušič na auto ChemicalWorkz DryerNa vytlačenie vody z týchto neprístupných miest môžete použiť fúkar na lístie, aby ste zabránili vzniku škvŕn a fľakov po jazde. Pri používaní fúkača lístia na sušenie auta však musíte byť trochu opatrní. A nezabudnite, že nie všetky fúkače lístia sú vhodné (mali by ste naozaj taký, ktorý má vzduchový filter).

Zásadne neumývajte automobil na slnku

Pravdepodobne jednou z najdôležitejších rád, ako zabrániť tvorbe vodných škvŕn počas umývania, je umývanie v tieni alebo keď je vonku trochu chladnejšie. Slnko je pri umývaní auta nepriateľom. Spôsobuje rýchlejšie zasychanie autošampónu a tiež veľmi rýchlu tvorbu vodných škvŕn po opláchnutí.

Je to najčastejší problém pri umývaní auta v horúcom podnebí, takže ak žijete v horúcej oblasti, musíte prijať určité opatrenia.

  • Auto vždy umývajte a sušte v tieni, nikdy nie na priamom slnku.
  • Snažte sa umývať auto buď skoro ráno, alebo večer, keď sú teploty zvyčajne o niečo nižšie.
  • Počas umývania auto neustále oplachujte, aby voda na aute nezaschla skôr, ako dokončíte proces umývania. 

Ak budete dodržiavať tieto kroky, mali by ste zabrániť príliš rýchlemu hromadeniu vodných škvŕn. Najlepšie je udržiavať auto stále mokré. Ak pracujete pri vyšších teplotách, stačí auto pravidelne znovu postriekať. Ak po umytí a opláchnutí zistíte, že sa už vytvorili nejaké vodné škvrny, môžete skúsiť auto znovu opláchnuť vysokým tlakom, aby ste vytlačili vodné škvrny z laku, a potom opäť použiť nízky tlak, ako je opísané v kroku 1. Ak sa týmto spôsobom nepodarí odstrániť vodné škvrny, potom by ste mali danú oblasť znovu umyť alebo odstrániť pomocou odstraňovača vodného kameňa spreji alebo quick detailera. Nikdy ju tam nenechávajte, inak sa môže stať oveľa trvalejšou.

Opláchnite deionizovanou vodou

Ak žijete v oblasti s tvrdou vodou, môžete zvážiť aj použitie deionizovanej vody na záverečné opláchnutie. Myslím si, že je to potrebné len vtedy, ak žijete vo veľmi horúcom podnebí alebo ak je voda vo vašej oblasti mimoriadne tvrdá. Je dôležité si uvedomiť, že škvrny nespôsobuje voda, ale nečistoty v nej. Voda z vodovodu často obsahuje minerály a nečistoty. Keď sa voda na vašom aute odparí, zanechá ich a to je vlastne vodná škvrna alebo fľak. Ak je teda voda, ktorú používate, úplne čistá, nezanecháva za sebou žiadne vodné škvrny. Tu vodné filtračné zariadenie môže skutočne prísť vhod. Zvyčajne sa len pripnú na kohútik alebo hadicu a voda cez ne pretečie, prečistí sa a potom voda, ktorá sa skutočne použije na vaše auto, bude bez kontaminantov. Ich nastavenie je zvyčajne veľmi jednoduché a rýchle, jedinou skutočnou nevýhodou je cena. Slušný čistič vody vás vyjde na približne €200 alebo viac.

Ak však žijete v oblasti, kde je voda plná minerálov, potom by sa vám mohla oplatiť táto investícia. Treba tiež poznamenať, že tieto čističky vody by sa mali používať šetrne. Nepoužívajte deionizovanú vodu na celý proces umývania, pretože to jednoducho nie je potrebné a filter sa opotrebuje.

 Ak chcete, aby vám čistička vody vydržala dlhšie, použite ju len na záverečné oplachovanie a získate výhody bez opotrebovania filtra.

Použite vosk, sealant alebo keramický povlak

Jedným z najlepších spôsobov, ako zabrániť priľnutiu vodných škvŕn na lak vášho automobilu, je použitie kvalitného keramického povlaku alebo sealantu. Keramické povlaky, vosky a sealanty vytvárajú na vašom automobile veľmi hydrofóbnu vrstvu, ktorá je veľmi odolná voči vode. 

To má niekoľko výhod, pokiaľ ide o prevenciu vzniku vodných škvŕn.

  • Voda sa z povrchu odlieva, namiesto toho, aby sa na ňom usadzovala a zasychala a vytvárala vodné škvrny.
  • Voda sa pri daždi skôr rozptýli po povrchu, než aby sa tvorila guľôčky. Guľôčky vody schnú dlhšie, takže je menej pravdepodobné, že sa počas sušenia vytvoria vodné škvrny.
  • Ak sa nejaké vodné škvrny vytvoria, ľahšie sa odstránia, ak je povrch vozidla pokrytý ochranným povlakom.
  • Proces sušenia je vďaka tomu rýchlejší.

Keď teda hľadáte dobrý prípravok na ochranu laku, hľadajte skôr hydrofóbne vlastnosti a odolnosť než tvrdenia o pridaní lesku a žiarivosti. Uistite sa, že túto ochranu pravidelne dopĺňate, aby ste zabezpečili, že lak vášho automobilu nebude náchylný na tvorbu škvŕn od vody.  Môžete tiež ochrániť sklá a dodať im hydrofóbny povlak. Najlepšími možnosťami sú buď keramický povlak, ktorý vydrží až rok, alebo čistič na sklo s vodoodpudivými vlastnosťami.

Držte sa ďalej od zavlažovacích postrekovačov

Musíte si tiež veľmi dobre uvedomiť, kde svoje auto parkujete, aby ste ho zbytočne nevystavovali vode, keď sa neumýva. Najväčším vinníkom je zvyčajne zavlažovač. Ak ho máte na trávniku, musíte sa uistiť, že vaše auto je zaparkované mimo zóny postreku. V opačnom prípade bude vaše auto vždy náchylné na škvrny od vody a fľaky, a to aj v prípade, že máte na povrchu kvalitný sealant alebo keramický povlak.

Po daždi opláchnite

Ďalším naozaj užitočným tipom, ako zabrániť vzniku vodných škvŕn medzi jednotlivými umývaniami, je opláchnuť auto po daždi. Dažďové kvapky, ak sa nechajú zaschnúť, veľmi často spôsobia vodné škvrny. Samozrejme, nie je praktické umývať auto zakaždým, keď prší. Jednu vec však môžete urobiť, a to jednoducho ho umyť hadicou. Neodstráni to úplne každú jednu škvrnu od vody, ale môže to pomôcť znížiť množstvo škvŕn od vody, ktoré zostanú. Musíte sa však uistiť, že používate nízky tlak a voľne tečúcu vodu, ako sme hovorili v kroku 1. V opačnom prípade spôsobíte ešte viac vodných škvŕn.

Nedajte sa zlákať, aby ste po daždi sušili auto uterákom z mikrovlákna, pretože to môže spôsobiť škrabance a vírivé stopy na čírom laku.

Po daždi bude na povrchu prach a nečistoty. Ak použijete utierku z mikrovlákna, votriete ju do laku a spôsobíte jeho poškodenie. Preto po daždi stačí auto opláchnuť nízkym tlakom a počkať, kým ho budete môcť opäť riadne umyť, aby ste odstránili všetky zvyšné škvrny od vody.

Krátka poznámka o odstraňovaní vodných škvŕn

Už som povedal, že v prípade vodných škvŕn je prevencia lepšia ako liečba. Ak budete používať všetkých 9 tipov, o ktorých sme hovorili v tomto článku, vaše auto by malo byť po väčšinu času bez vodných škvŕn. Nie vždy je však možné zabrániť vzniku vodných škvŕn po celý čas. Preto sa môžu vyskytnúť prípady, keď budete musieť použiť niektoré techniky odstraňovania.

Je absolútne nevyhnutné, aby ste nenechávali vodné škvrny na svojom aute dlhšie, ako musia byť. Ak sa ponechajú, môžu spôsobiť poškodenie číreho laku, pretože nečistoty vo vode môžu byť korozívne pre lak vášho automobilu.

Toto poškodenie  je známe ako naleptanie číreho laku a bez príslušných zručností a nástrojov ju možno veľmi ťažko odstrániť.

 voda

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.