Veľké doskladnenie ChemicalWorkz už 24.05.2024

Základný úvod do korekcie a leštenia laku

Dovoľte mi začať s najdôležitejšou vecou, ktorú musíte vedieť a uvedomiť si, ak ste nováčik v oblasti detailingu, a čo je dôležitejšie, nováčik v oblasti korekcie a leštenia laku: zo všetkého, čo môžete urobiť v rámci celej rutiny starostlivosti o automobil, je korekcia a leštenie laku najvyššou úrovňou detailingu. 

Profesionálom trvá roky (!), kým sa stanú skutočne dobrými a efektívnymi v korekcii a leštení laku. Hlavným dôvodom je, že bez ohľadu na to, čo ste počuli od iných, bez ohľadu na to, čo si myslíte a čo už viete, a bez ohľadu na to, akí dobrí už ste: v leštení neexistuje a nikdy nebude existovať "štandardný postup". Každá leštiaca práca je iná!

Práve preto budú mať profesionálni detailéri niekoľko rôznych leštiacich strojov rôznych veľkostí, desiatky leštiacich kotúčov pre každú veľkosť a krok, ako aj drahú a pôsobivú zbierku leštiacich pást. Vedia, že neexistuje jedna kombinácia stroja, leštiaceho padu a pasty, ktorá by fungovala rovnako dobre na každom laku automobilu.  A nakoniec, aj preto si musíte uvedomiť, že leštenie nie je niečo, čo je možné rýchlo a/alebo lacno.

Už nehovoríme o "obyčajnom" čistení vášho automobilu, ani o tom, že naň hodíte nejaký vosk. Pri korekcii a leštení laku nechránite lak vášho automobilu, ale zlepšujete jeho povrchový vzhľad, a to odstraňovaním vrstvy laku - a to je hlavný aspekt, ktorý si musíte vždy uvedomiť, keď premýšľate o leštení, takže to zopakujem: leštenie znamená odstraňovanie laku!

Zo všetkých týchto dôvodov by ste sa ako úplní začiatočníci nemali púšťať do korekcie a leštenia laku. To neznamená, že to nikdy nebudete vedieť robiť, a neznamená to ani to, že by ste s tým niekedy nemali začať, pretože to naozaj nie je raketová veda, ale rozhodne to nie je niečo, čo by ste robili len tak bez náležitej prípravy a príslušných vedomostí. A práve preto sme pre vás napísali tento článok, aby ste získali náskok a všetky vedomosti, ktoré potrebujete na to, aby ste sa mohli začať leštiť. Takže poďme začať. 

  • Korekcia a leštenie laku: o čo ide?

Skôr ako začneme hovoriť o tom, ako sa vlastne korekcia a leštenie laku vykonáva a čo o nej ako o činnosti potrebujete vedieť, musíme si najprv vytvoriť základnú bázu vedomostí o tom, prečo sa korekcia a leštenie laku vôbec vykonáva.

Väčšina ľudí si myslí, že leštenie je o tom, aby automobily vyzerali lepšie. A v podstate je to tak. Mnohí ľudia však nechápu alebo nerozumejú tomu, čo sa vlastne deje pri leštení auta a prečo leštenie zlepšuje vzhľad laku auta. A aby ste to pochopili, musíte najprv vedieť, čo spôsobuje, že laky áut vyzerajú zle: vady laku.

Vady laku sú v podstate nedokonalosti inak (viac-menej) dokonalého povrchu laku. Existuje niekoľko rôznych druhov defektov laku a (profesionálni) detailisti pre ne vytvorili množstvo vtipných názvov:

  • Škrabance sú chyby laku spôsobené mechanickými vplyvmi. Vada laku v tomto ohľade znamená, že na laku vášho automobilu chýba tenká čiara. V závislosti od hĺbky škrabanca ide buď len o časť bezfarebného laku, ktorá chýba, alebo je škrabanec dostatočne hlboký na to, aby prenikol cez bezfarebný lak do základnej vrstvy (farby). V najhoršom prípade sa škrabanec dostal cez celý bezfarebný náter a základnú vrstvu až do základného náteru alebo dokonca do holého kovu pod ním.
  • Víry (swirls) sú škrabance, ktoré majú kruhový vzor, zatiaľ čo hologramy a zákaly sú chyby laku, ktoré sa zvyčajne objavujú pri korigovaní a/alebo leštení laku, t. j. pri práci nevyškolených osôb, rýchlych a špinavých metódach leštenia alebo pri nesprávnom používaní nástrojov a materiálu. 
  • Hologramy (označované aj ako stopy po leštení) sú chyby laku v čírom laku, ktoré vznikajú pri jeho leštení. Hologramy sú v podstate "stopy po vypálení" spôsobené zlými alebo agresívnymi technikami leštenia, ktoré na malú plochu číreho laku vniesli príliš veľa tepla, tlaku alebo brúsenia v príliš krátkom čase - to znamená, že brúsivá vo vami zvolenej leštiacej alebo leštiacej zmesi nemali dostatok času na to, aby skutočne pracovali tak, ako majú, a len sa rýchlo "popasovali" s lakom, a preto zanechali hologramy. Preto sa hologramy zvyčajne objavujú, ak niekto používa rotačnú leštičku s (veľmi) vysokými rýchlosťami ramena.
  • Hmla (haze) sa označuje číry lak, ktorý bol vyleštený a prípadne aj opravený, ale nevyzerá číro, ale namiesto toho je mliečny a zahmlený. K tomuto javu zvyčajne dochádza, ak na číry lak pôsobíte príliš vysokou teplotou, ktorá síce opraví škrabance a víry, ale neumožní dokonalé dokončenie číreho laku. Mlženie sa stalo široko rozšíreným problémom po zavedení leštičiek s dvojitým účinkom s veľkým hádzaním, ktoré sa používali v spojení s padmi z mikrovlákna a/alebo vlny.
  • Vodné škvrny a leptanie sú chyby laku, ktoré vznikli preto, že niečo malo dostatok času (a tepelnú podporu slnka), aby sa chemicky a mechanicky zapracovalo do laku vášho automobilu. Môžu to byť napr. vtáčie výkaly, hmyz, decht, lepidlo, miazga zo stromov alebo minerálne usadeniny z vodných škvŕn. V lepšom prípade sú tieto leptania len v rámci číreho laku, v horšom prípade sa "prepália" cez samotnú základnú vrstvu.
  • Odlupky po kameňoch (stone chips) sú defekty laku, ktoré sú spôsobené kameňmi (alebo inými úlomkami), ktoré prišli do kontaktu s lakom vášho automobilu dostatočnou rýchlosťou, aby ho mohli poškodiť. Opäť platí, že úlomky kameňov môžu mať rôznu podobu, od malých "bodiek" v bezfarebnom laku až po skutočné úlomky laku, ktoré chýbajú, takže je viditeľný holý kov karosérie vášho automobilu.
  • Zlyhanie číreho laku vyzerá, akoby sa lak vášho automobilu sťahoval z kože ako had, čo znamená, že vrchná vrstva (číry lak) sa pomaly, ale isto odlupuje a necháva za sebou nechránenú základnú vrstvu (laku).
  • Pomarančová kôra nie je typom poruchy laku ako takej, ale - mikroskopicky povedané - drsným povrchom laku, ktorý nie je dokonale rovný alebo vyrovnaný, ale pripomína kožu pomaranča, preto ten názov. Z technického hľadiska znižuje lesk, ale len v minimálnej miere a je spravidla viditeľná len pod silnými zdrojmi svetla. Väčšina ľudí ho ani nerozpozná.

Ak sa rozprávate so skúseným víkendovým detailerom alebo profesionálnym detailerom alebo kladiete otázky o leštení v skupinách / fórach na Facebooku, musíte byť schopní pochopiť rozdiely medzi týmito rôznymi druhmi chýb laku, aby ostatní mohli skutočne pochopiť, aké sú vaše problémy, a mohli vám pomôcť.

Bez ohľadu na to, o akej vade laku hovoríme, je tiež dôležité pochopiť, že môžu mať rôznu hĺbku. Aby ste pochopili, prečo je to dôležitý aspekt pri oprave a leštení laku, musíte vedieť, že lak každého auta sa dnes a vo všeobecnosti skladá z troch vrstiev:

  • základný náter, ktorý sa nachádza na karosérii vášho automobilu,
  • základnej vrstvy, ktorá zvyčajne dodáva automobilu farbu,
  • bezfarebný lak, ktorý je priehľadný a chráni základný lak.

Na starších (a/alebo lacnejších) automobiloch tvoria základný a bezfarebný lak niekedy len jednu zmiešanú vrstvu. V dôsledku vývoja lakovacích techník, ako aj úspory nákladov zo strany výrobcov automobilov sa celkové množstvo alebo hrúbka lakovania stále viac stenčuje. Zvyčajne vám bude automobil dodaný s hrúbkou 100 až 200 mikrónov (niekedy viac, niekedy menej). Jeden mikrón je jedna tisícina milimetra. Takže celkové množstvo "farby" na vašom aute je tenšie ako ľudský vlas!

Nasleduje jedno z najdôležitejších ponaučení z tohto článku: leštením sa dajú odstrániť len chyby, ktoré sú v čírej vrstve laku vášho automobilu. Dôležité je pochopiť, že leštením trvalo odstraňujete číry lak. Neodstraňujete teda defekty laku, ale odstraňujete oblasť okolo nich, čo znamená, že vyrovnávate číry náter do najhlbšej časti škrabancov alebo vírov. 

Vady alebo škrabance, ktoré zasahujú do základného laku (skutočnej farby), môžete stále vyleštiť, ale musíte mať na pamäti, že potom na tomto mieste vyleštíte celý bezfarebný lak - čo znamená, že budete musieť základný lak na tomto mieste chrániť, aby sa časom nezmatnil. 

Vady laku, ktoré zasahujú do základného náteru, sa nedajú vyleštiť, pretože vždy uvidíte bielo-šedú farbu základného náteru. Defekty laku, ktoré siahajú až sem, je potrebné prelakovať alebo vykonať nejaký druh opravy laku, aby sa odstránili. Defekty po kameňoch zvyčajne siahajú minimálne do základného náteru, ak nie až na holý kov karosérie vášho vozidla.

  • Ako vznikajú chyby laku

Keď už viete, čo sú to vady laku, mali by ste vedieť aj to, ako vôbec vznikajú, aby ste vedeli, ako im predchádzať alebo aspoň znížiť ich výskyt v budúcnosti.

Odpoveď na otázku, ako vznikajú vady laku, bude pre niekoho šokujúca alebo prinajmenšom prekvapujúca: takmer vždy a čímkoľvek, teda aj vtedy, keď svoj automobil len riadite, ako aj umývate. Všetko, čo sa dotkne laku vášho automobilu dostatočnou silou, rýchlosťou alebo odieraním, ho poškriabe. Niektoré laky sú pomerne tvrdé (vo všeobecnosti sa nachádzajú na mnohých nemeckých prémiových a luxusných vozidlách) a niektoré sú veľmi mäkké (zvyčajne sa nachádzajú na japonských vozidlách), čo znamená, že niektoré automobily sa poškriabu ľahšie a rýchlejšie ako iné.

Dokonca aj pri použití najjemnejších a najšetrnejších metód umývania sa na laku môžu objaviť jemné škrabance a víry, preto sme už predtým povedali, že starostlivosť o automobil a detailné čistenie je vždy zamerané aj na zníženie počtu defektov laku - pretože vieme, že im nemôžete zabrániť navždy. Správne techniky a nástroje na umývanie automobilu a ručné umývanie auta však spôsobia oveľa, oveľa menej defektov laku ako pravidelné prechádzanie automatickou umyvárňou. Dôležité je však uvedomiť si, že ak umývate veľmi, veľmi špinavý automobil, aj keď použijete kvalitný autošampón a mäkkú umývaciu rukavicu, aj tak ho poriadne poškriabete! Pred umývaním automobilu by ste sa mali vždy snažiť odstrániť čo najviac nečistôt. Môže to znieť proti intuícii, ale týka sa to takzvanej "predumývacej" fázy starostlivosti o automobil. Počas tejto fázy používate prípravky, ako sú (alkalické) prípravky na predumývanie, odstraňovače dopravného filmu (TFR) alebo aktívne peny, aby ste namočili znečistený lak, uvoľnili a zmäkčili špinu a nečistoty a potom ich opláchli hadicou alebo vysokotlakovým čističom. Potom sa počas hlavnej fázy umývania musíte vysporiadať už len s ľahkou a "lepivejšou" špinou na laku vašej jazdy.

Preto sú utierky z mikrovlákna alebo umývacie rukavice také obľúbené, pretože mikrovlákno je na jednej strane veľmi savý materiál, ktorý nielenže zachytáva nečistoty z laku vášho auta, ale ich aj zapuzdruje spolu s vhodným autošampónom. Na druhej strane je mikrovlákno aj veľmi jemné a oveľa menej agresívne alebo abrazívne ako napr. obyčajné uteráky. Aby sme boli úplne féroví: mikrovlákno nakoniec tiež poškriabe lak, ak ho umývate dostatočne často a/alebo ak ho používate nesprávne (napr. prílišným tlakom), ale určite menej ako vaše staré froté uteráky. 

  • Čo je lesk a ako ho leštenie vytvára?

Na tomto mieste je dôležité hovoriť o "lesku", pretože ide o pojem, ktorý je v starostlivosti o auto všeobjímajúci a s ktorým výrobcovia prípravkov na starostlivosť o automobil často zaobchádzajú nesprávne a nespravodlivo. Lesk, a myslím tým skutočný lesk, je z vedeckého hľadiska definovaný tým, ako dobre sa svetelné lúče, ktoré dopadajú na povrch, odrážajú z tohto povrchu. "Dokonalý" lesk vzniká vtedy, keď svetelný lúč dopadne na povrch a potom sa od neho odrazí v rovnakom uhle, v akom naň dopadol. Zrkadlo má z tohto hľadiska dokonalý lesk. Všetko, čo vedie k tomu, že sa svetelné lúče neodrážajú od laku v rovnakom uhle, v akom naň dopadli, znižuje lesk - a môže to byť veľa vecí: špina, prach, škrabance, víry atď.

Preto sú všetky tie fotografie a videá, na ktorých vám ľudia ukazujú, ako zrkadlovo vyzerajú laky ich áut, jednoducho hlúpe. Každému autumobilu môžete dodať lesklý vzhľad bez toho, aby ste sa ho dotkli. Stačí, ak urobíte fotografiu pod správnym uhlom a v správnych svetelných podmienkach, a úplne poškriabaný lak bude vyzerať lesklý, žiarivý a reflexný. Nenechajte sa teda nikým oklamať. Najlepší spôsob, ako skontrolovať stav laku, je pozrieť sa naň priamo v tmavom prostredí (garáži) a potom naň zasvietiť jasným svetlom (napríklad veľmi silným osvetlením), pretože to vám umožní vidieť škrabance a víry.

To isté platí aj pre sľuby prípravkov a ich výrobcov. Ak je lak pokrytý napr. vrstvou ľahkých nečistôt, prachu a cestných filmom, znižuje to vnímaný lesk. Ak túto vrstvu nečistôt odstránite jednoduchým umytím, potom bude automobil, samozrejme, opäť vyzerať lesklejšie. Takže áno, v tomto ohľade všetky autošampóny vytvárajú "lesk" tým, že vám pomáhajú čistiť samotný automobil. Ale samotný šampón sám o sebe, ak sa použije na už čistý automobil, nebude schopný dodať lesk - keďže použijete len niečo ako 5-100 ml v umývacom vedre s 10-20 l vody). To isté platí aj pre akýkoľvek prípravok, ktorý použijete (quick detailer, vosk, tmel, keramický povlak): žiadny z nich skutočne nevytvorí lesk. Opäť platí, že skutočný lesk je definovaný uhlom, pod ktorým sa svetelné lúče odrážajú od laku vášho vozidla. To, čo znižuje lesk, sú chyby laku, pretože menia uhol, pod ktorým sa svetelné lúče odrážajú od laku. Na absolútne dokonalom, úplne vyrovnanom laku, 100 % bez defektov, akýkoľvek výrobok, ktorý nanesiete na lak vášho vozidla, pridá vrstvu niečoho, čo - ak nie je úplne a úplne priesvitné - podľa definície znižuje lesk, pretože zasahuje do svetelných lúčov.

Problémom je, že v skutočnosti nie je lak žiadneho automobilu nikdy úplne dokonalý, úplne vyrovnaný a 100 % bez chýb. V skutočnosti väčšina lakov väčšiny dnešných automobilov prichádza z výroby s určitým stupňom pomarančovej kôry, pretože na laku s pomarančovou kôrou sú chyby laku menej viditeľné (napr. na tmavých lakoch), a preto vyzerá dlhšie lesklý. Ak k tomu pripočítame škrabance, víry, hologramy atď., ktoré sa do laku vozidla dostávajú pri samotnej jazde a umývaní, máme pred sebou ešte menej dokonalý stav laku.

Zjednodušene povedané, leštenie a korekcia laku teda vytvára lesk tým, že odstraňuje defekty laku a vyrovnáva lak. Čím viac je povrch laku vyrovnaný, čím je rovnejší, tým viac lesku sa vytvorí. V tejto súvislosti však musíme spomenúť, že pomarančová kôra sa vo všeobecnosti nedá odstrániť leštením a vyžaduje si brúsenie - čo je úplne iné záležitosť!

To všetko je dôvod, prečo sú leštenie a korekcia laku jedinými činnosťami a úkonmi, ktoré skutočne a čiastočne vytvárajú skutočný lesk, pretože odstraňujú jedinú vec, ktorá ho znižuje: defekty laku. O rozdiele medzi odstraňovaním defektov laku a ich jednoduchým vyplňovaním budeme hovoriť v nasledujúcom odseku.

  • Ako technicky funguje leštenie a korekcia laku

Na túto časť ste pravdepodobne čakali a väčšina ostatných článkov a príručiek o tom, ako leštiť, ňou začína. Ako teda leštenie a korekcia laku vlastne funguje, teda čo sa stane, keď lak vášho automobilu zasiahnete leštičkou, kotúčom a leštiacou pastou?

Vo všeobecnosti a zjednodušene povedané, leštenie a korekcia laku je takmer to isté, ako keď ste niekedy pracovali s drevom a brúsili ste ho brúsnym papierom. Hovorím to preto, lebo základný princíp leštenia laku je úplne rovnaký. Dovoľte mi, aby som vás ním previedol.

Ako už bolo povedané vyššie, leštenie a korekcia laku znamená odstránenie vrstvy laku. Leštením sa to dosahuje obrusovaním. A presne tak, ako pri práci s drevom, môžete zvoliť rôznu silu abrázie, ktorá vedie k rôznym výsledkom:

  • Silné brúsne leštiace pasty vytvárajú najväčší rez (odstraňujú najviac materiálu), ale zanechávajú najhrubší povrch (najhoršia povrchová úprava).
  • Stredné brúsne leštiace pasty vytvárajú stredný rez a zanechávajú prijateľný povrch (dobrá povrchová úprava).
  • Jemné brusivá odstraňujú veľmi, veľmi málo materiálu (nemajú veľký rez), ale zanechávajú veľmi jemný povrch (veľmi dobrá povrchová úprava).

Vo všeobecnosti platí, že čím viac rezu alebo abrazívnosti pasta (a v tomto prípade aj leštiaci kotúč/pad) ponúka, tým lepšie a rýchlejšie odstráni chyby laku, ale tým horší bude jej povrch. Na druhej strane, čím je leštenka (a leštiaci pad) menej abrazívna, tým horšie odstraňuje chyby laku, ale tým lepšia je finálna povrchová úprava. Pod pojmom lepší mám na mysli čistejší vzhľad bezfarebného laku, ktorý zanechá lesk, o ktorý sa všetci snažíme.

V tejto súvislosti je dôležité poznamenať, že pokiaľ ide o vyššie uvedené vady laku, existujú vady laku, ktoré sú prítomné ešte pred začatím opravy alebo leštenia laku (ako napr. škrabance alebo víry), a existujú typy vád laku, ktoré sa môžu objaviť počas leštenia alebo sú spôsobené leštením (napr. zákal alebo hologramy). A práve to mám na mysli, keď hovorím, že čím agresívnejšie a abrazívnejšie sú leštiace prípravky a/alebo leštiace pady, tým väčšie je riziko, že samy o sebe vytvoria vady laku. Tieto defekty laku sa dajú opraviť a odstrániť nasledujúcimi krokmi leštenia a menej agresívnymi kombináciami kotúča a leštenia, ale stále je potrebné si to uvedomiť.

Takže leštenie a korekcia laku na zjednodušenej úrovni funguje takto:

  • vyberiete si kotúč,
  • nanesiete naň leštiacu pastu,
  • priložíte ho k laku a začnete ho opracovávať (buď ručne, alebo strojom).

Mnohí ľudia sa mýlia a myslia si, že prácu vykonáva len vybraná leštiaca pasta. V skutočnosti vždy leštia obidve, kotúč aj vybraná leštiaca pasta, pretože obidve sú viac či menej abrazívne. A práve tu sa leštenie začína komplikovať - pretože to znamená nielen to, že môžete kombinovať rôzne pady s rôznymi leštiacimi pastami, ale aj to, že úroveň abrazívnosti leštiacich pást sa bude líšiť a bude sa líšiť v závislosti od toho, s ktorým padom ich skombinujete.

V tom sa leštenie laku líši od práce s brúsnym papierom a drevom. Pri nich používate brúsne papiere s rôznou úrovňou obrusu, takže pracujete len s jednou premennou, ktorá určuje výsledok. Pri leštení laku pracujete s dvoma premennými, podložkami a leštiacimi prostriedkami, ktoré určujú a menia výsledok - a to ešte predtým, ako začneme hovoriť o ďalších faktoroch, ako je ručné alebo strojové leštenie, vplyv rôznych strojov, ako aj faktorov, ako je tlak, ktorý používate, alebo rýchlosť pohybu.. Áno, je to zložité... a preto sa na tieto faktory pozrieme bližšie v nasledujúcom odseku.

  • Úvod do leštiacich pást a padov

Aby som vám uľahčil život, všeobecne navrhujem, aby ste sa držali systémov, ktoré vám poskytujú príslušní výrobcovia, čo znamená, že by ste mali kombinovať leštiace pady s leštiacimi pastami, stredné leštiace pady so strednými leštiacimi pastami a dokončovacie leštiace pady s dokončovacími leštiacimi pastami. Ak chcete začať experimentovať - čo je úplne v poriadku - môžete tak urobiť, ale existujú určité kombinácie, ktoré v skutočnosti nemajú žiadny zmysel.

Kombinácia veľmi abrazívneho leštiaceho padu s leštiacou pastou na konečnú úpravu alebo agresívnej pasty s leštiacim padom na konečnú úpravu je rovnaká, ako keby ste na auto F1 nasadili terénne pneumatik. Nemá to zmysel, pretože sa snažíte skombinovať dve veci, ktoré neboli určené na vzájomnú spoluprácu.

Vo všeobecnosti platí, že typ padu, ktorý použijete, bude mať vplyv na povrchovú úpravu a/alebo rez, ktorý získate, ale zvolená pasta bude mať podstatne väčší vplyv. Pasta nikdy nebude schopná dokončiť povrch tak dobre ako pad, bez ohľadu na to, aký pad použijete. Aj typ použitého padu bude mať vplyv na to, ako dobre bude fungovať zvolená leštiaca pasta. Agresívne/rezné podložky sú napr. tvrdšie, pretože chcete dosiahnuť väčší rez, a preto chcete, aby sa na lak preniesol väčší tlak, zatiaľ čo pri mäkkej dokončovacej podložke to nechcete. Rovnako tak rezné podložky majú zvyčajne otvorenejšiu bunkovú štruktúru, aby mohli nasiaknuť všetku farbu, ktorú počas brúsenia / rezania odstránime.

A na tomto mieste vám musím povedať jednu z najdôležitejších poučiek, pokiaľ ide o leštenie laku: každá práca na leštení je iná, tak ako je iný každý lak. Keď sa pozriete na rôzne časové obdobia výroby automobilov, existujú rôzne typy lakov. Existujú rôzne systémy lakovania (jednostupňový vs. viacvrstvový). Existujú rôzne druhy laku (jednofarebný vs. metalický vs. perleťový vs matný...). Existujú rôzne úrovne tvrdosti laku (mäkký vs. tvrdý). A ak sa porozprávate s ľuďmi pracujúcimi v automobilovom priemysle, zistíte, že aj keď máte dve autá od toho istého výrobcu, ktoré sú rovnakým modelom, s rovnakou farbou, vychádzajúce z tej istej výrobnej linky v ten istý mesiac, môžu sa líšiť, pretože výrobcovia môžu zmeniť dodávateľa laku, použiť novú várku laku od toho istého dodávateľa alebo len pozmeniť proces lakovania.

Viem, viem, znie to hrozne. Znie to tak, že pri leštení jednoducho neexistuje štandardný recept - a to je v podstate pravda. To, čo funguje u jedného človeka, nemusí nutne fungovať u vás. Preto sú otázky typu "aká je najlepšia kombinácia pasty a padu" alebo "mám BMW radu 3 z roku 2010 v modrej farbe, ktorý pad a pasta fungujú najlepšie" sú hlúpe a nikdy nepovedú k použiteľným odpovediam. Opäť: každé leštenie je iné!

Napriek tomu, že každá kombinácia padu a pasty pôsobí na rôzne typy laku inak, hovoríme tu len o malých rozdieloch. To znamená, že kombinácia padu a leštiacej pasty, ktorá vytvára obrovské množstvo rezu na jednom type laku, nebude mať zrazu žiadny rez na inom type laku. Za normálnych okolností, ak sa vám stane, že kombinácia padu a pasty, ktorá dobre fungovala na jednom aute, ale na ďalšom už nie, stačí zmeniť jeden aspekt vášho systému - pad alebo pastu- aby ste dosiahli požadované výsledky.

V ďalšom priebehu sa situácia bude len zhoršovať, teda komplikovať. Pretože zatiaľ čo základné princípy, o ktorých som vám práve povedal, budú platiť vždy, technológia sa posunula ďalej. V dávnych časoch boli leštiace pasty naozaj len "zázraky jedného hitu", čo znamená, že boli dobré len v jednej veci: rezaní alebo dokončovaní. Preto ste na odstránenie defektov laku museli použiť agresívnu reznú pastu, potom ste museli použiť stredne silnú leštiacu pastu na odstránenie hologramov alebo zákalu, ktoré ste vytvorili použitím agresívnej pasty, a potom ste museli použiť finálnu leštiacu pasty, aby sa lak leskol.

Časy sa však zmenili. Najmä zavedenie "zmenšujúcich sa abrazív" vytvorilo veľkú kopu nových a vylepšených leštiacich pást, ktoré dokážu oveľa viac ako predtým. Laicky povedané to znamená, že keď použijete takúto leštiacu pastu, na začiatku sú v nej obsiahnuté porovnateľne veľké a drsné leštiace častice, ktoré sa potom počas procesu leštenia (vplyvom tlaku a tepla) "lámu a drobia", zmenšia sa a sú menej agresívne, a preto dokážu pekne dokončiť povrch.

Táto nová technológia v podstate znamená, že výrobcovia sú schopní vytvárať rezné pasty, ktoré sú schopné brúsenia s krajším výsledkom, a zároveň prinášajú na trh leštiace pasty na konečnú úpravu, ktoré ponúkajú celkom slušný brúsny výkon. To tiež znamená, že dnes už "stará škola", tradičný trojstupňový systém leštenia, naozaj nie je potrebná. Všetko, čo potrebujete, je agresívna rezná pasta, ktorá je schopná čo najlepšie dokončiť povrch (v závislosti od výberu podložky), a potom leštiacu pastu na konečnú úpravu, ktorá je schopná odstrániť všetky chyby, ktoré zostali po fáze rezania, a vytvoriť čo najlepší povrch.

Pri leštiacich padoch sa technológia vyvinula iným smerom. Viete, úlohou leštiacich padov  v rámci leštiaceho systému je hlavne čo najlepšie podporiť zvolenú leštiacu pastu. Preto sú rezacie pady zvyčajne pomerne tvrdé, aby sa väčší tlak, ktorý vy a/alebo váš stroj aplikujete, mohol preniesť na lak, a tak podporiť proces rezania. Zvyčajne sa dodávajú aj s porovnateľne otvorenou štruktúrou penových buniek, vďaka čomu sú na dotyk drsné, takže samy vyvolávajú rezanie do farby, ale to tiež znamená, že môžu odnášať farbu, ktorú v tejto fáze odstraňujete.

Vývoj padov priniesol najmä zavedenie nových materiálov, najmä mikrovlákna, ako aj syntetickej alebo hybridnej vlny, a dokonca ich kombinácie. Pady z mikrovlákna sa dodávajú v systémoch na rezanie, konečnú úpravu, ako aj v jednostupňovej systéme, ale používajú sa hlavne počas fázy rezania, pretože mikrovlákno má tú výhodu, že počas procesu leštenia vytvára viac tepla, a teda vytvára väčší abrazívny účinok. Pady z mikrovlákna (a v poslednom čase častejšie syntetické alebo hybridné vlnené podložky) zaznamenali vzostup so zavedením výkonnejších, veľkorozmerných dvojčinných leštičiek, ktoré sa stali veľmi populárnymi, keď spoločnosť Rupes predstavila svoje stroje "Big Foot". Keďže ich začalo používať čoraz viac ľudí, uvedomili si tiež, že ich rezné schopnosti sú v porovnaní s tradičnejšími rotačnými strojmi trochu obmedzené, čo si vyžaduje agresívnejšie leštiace pasty a najmä pady - a práve tu prichádzajú na rad pady z mikrovlákna a vlny.

Takže mikrovláknové a (hybridné) vlnené pady sú veľmi dobrým spôsobom, ako dosiahnuť väčší rezný výkon a odstránenie defektov, najmä z dvojčinnej leštičky (viac o rôznych typoch leštiacich strojov neskôr). Avšak ako vždy, všetko pri detailingu je o kompromisoch: pretože tieto pady vytvárajú viac tepla, a teda viac rezu, zvyčajne po ich použití skončíte s väčším zahmlením laku, čo znamená, že hoci sa vám podarilo odstrániť veľa defektov laku, ako sú víry a ľahké škrabance, vyvolali ste aj nový druh defektu laku, a to zahmlenú, mliečnu vrstvu číreho laku, ktorá nevyzerá tak jasne, ostro a lesklo, ako by mohla a mala. Tento problém sa so zavedením modernejších leštiacich pást (založených na technológii zmenšovania abrazív) stáva čoraz menej výrazným a nie je to niečo, čo by sa nedalo vyriešiť prechodom na druhý stupeň s leštiacou pastou a leštiacim padom, ale je to niečo, čo si treba uvedomiť. Navyše, t. j. pady z mikrovlákna od vás vyžadujú viac, pokiaľ ide o kontrolu zvyškov.

Svet leštiacich pást a padov môže byť veľmi komplikovaný. A do istej miery vždy bude, čo je dôvod, prečo som vám vyššie povedal, že leštenie a korekcia laku je najvyššia forma detailu. Aby ste pochopili, ako rôzne leštiace pasty a pady by mohli fungovať, musíte mať aspoň základné znalosti o automobilovom laku a o tom, čo vlastne robíte, keď ide o leštenie. Na druhej strane, aj profesionáli, ktorí to robia roky, sa niekedy stretnú s ťažkosťami, keď napr. čelia veľmi chúlostivému laku. Leštenie bude teda do určitej miery vždy aj experimentálnym a postupným procesom. Áno, základy zostanú rovnaké, čo znamená, že agresívnejšie materiály spôsobia väčší abrazívny účinok a zanechajú za sebou menej žiaduci povrch. V určitom okamihu sa však budete musieť zmieriť s tým, že leštenie vždy znamená len priložiť na stroj ľubovoľnú podložku, naniesť na ňu ľubovoľnú leštiacu pastu, začať leštiť, skontrolovať výsledky a pokračovať ďalej. Ešte raz: pri leštení neexistuje žiadny štandardný recept!

Aby toho nebolo málo, v nasledujúcom odseku vás oboznámim s pojmom "nekorektné leštenie", s pojmom vyplňovanie chýb laku a s tým, ako sa to líši od ich opravy.

  • Koncepcia "kontroly zvyškov"

Už by ste si mali uvedomiť, že leštenie a korekcia laku znamená odstránenie laku. A niečo, čo odstraňujete, sa musí niekam dostať, však?

Preto teraz musíme hovoriť o pojme, ktorý je pri leštení a korekcii laku nevyhnutný: kontrola zvyškov. Stručne povedané, tento pojem označuje techniky, ktoré vám pomôžu spravovať odstránený lak v leštiacich pastách. V tejto súvislosti, a ak ste v leštení nováčikom, vás možno prekvapí nasledujúca veta: Na vyleštenie celého automobilu potrebujete viac ako jeden leštiaci pad!

Vrstva laku, ktorú odstránite počas leštenia, sa "zachytáva" v leštiacej paste (ktorá čiastočne pôsobí aj ako mazivo na to určené), ako aj vo vašom leštiacom pade. A existuje limit, ktorý leštiaci pad môže prijať z hľadiska starej leštiacej pasty a odstráneného laku. Tento limit sa dostaví skôr pri rezacích padoch ako pri dokončovacích padoch (keďže počas fázy rezania odstraňujete viac vrstvy laku), ale v podstate to znamená, že na jeden stupeň agresivity potrebujete viac ako jeden alebo dva pady, najmä pri rezacích padoch.

Tento koncept je dôležitý najmä vtedy, ak pracujete s padmi z mikrovlákna. Tieto pady vytvárajú viac rezu, pretože počas leštenia vytvárajú viac tepla. Keďže však vytvárajú viac rezov, odstraňujú viac farby. Problémom mikrovlákna je však to, že je to materiál, ktorý "nasáva" veci. Prichytí sa na všetko, s čím príde do kontaktu, a už to tak ľahko nepustí. Preto je nevyhnutné, aby tieto pady správne fungovali, a preto by ste ich mali pravidelne čistiť počas leštenia - a nie až po skončení! Môžete použiť kefku (napr. starú zubnú kefku) alebo ešte lepšie - stlačený vzduch na ich vyfúknutie po každom prechode. Áno, ich čistenie po každom prechode bude tiež znamenať, že do nich budete musieť neustále pridávať viac leštiacej pasty ako do penového padu. Vidíte, ako vždy hovorím, všetko v detailingu je kompromis a neexistujú skratky špičkových prípravkoch v každom ohľade. Ak chcete vynikajúci rez padu z mikrovlákna, musíte ich udržiavať čisté a neustále pridávať množstvo leštiacej pasty, aby správne fungovali. Ak to neurobíte, po niekoľkých prejazdoch nebudú lepšie ako penové pady a vy strácate čas, úsilie a peniaze.

  • Rozdiel medzi leštením a brúsením

Brúsenie a leštenie je v podstate to isté. Oba technicky opisujú rovnaký proces: povrch vyrovnávate odstránením vysokých miest na ňom. Pokiaľ však ide o automobilový lak, brúsenie je úplne iný príbeh ako leštenie. Vidíte, že pri leštení a aj keď používate tie najagresívnejšie leštiace pady a leštiace pasty, aké sa vám dostanú do rúk, pokiaľ ich nepoužívate v spojení s rotačnou leštičkou, v skutočnosti naozaj neodstránite také množstvo laku. Tieto leštiace pasty a pady sú vyrobené tak, aby odstránili čo najviac defektov laku, ale zároveň odstránili čo najmenej laku. Cieľom všetkých týchto materiálov je tiež stále zabezpečiť pekný povrch.

Pri brúsení však úplne opúšťate cestu bezpečného spôsobu odstránenia chýb laku a peknej povrchovej úpravy. Áno, brúsenie môže byť účinným a rýchlym spôsobom, ako odstrániť veľmi (!) hlboké škrabance, obnoviť silne (!) zvetraný lak na aute, ktorý bol roky zanedbávaný, alebo sa vyrovnať s pomarančovou kôrou. A áno, stopy po brúsení sa potom dajú vyleštiť, ak viete, čo robíte. Ale ak neviete, čo robíte, rozhodne vám odporúčam, aby ste na brúsenie ani nepomysleli! Alebo inak povedané: skôr než sa začnete zaoberať brúsením, mali by ste ovládať leštenie laku (aspoň do určitej miery).

  1. Rozdiel medzi leštením a plnením / voskovaním

Prípravky ako quick detailery / tekuté vosky / sealanty, vosky, sealanty, keramické povlaky a glazúry môžu v skutočnosti vytvárať lesk dočasným vyplnením ľahkých (!) defektov laku. Ich vyplnením vytvoríte viac "lesku", pretože rovnejší lak je lesklejší ako poškriabaný. Vždy však pôjde len o dočasné riešenie, pretože výplne vo všeobecnosti vydržia len niekoľko dní, možno týždňov, a to približne na jedno až tri umytia. Preto si osobne myslím, že termín "nekorektné leštenie", ktorý zaviedli niektorí detailéri, je vtip. Snažia sa ním zakryť skutočnosť, že to, čo robia, nie je odstraňovanie defektov laku, ale len ich dočasné vyplnenie. Je to na hranici klamania potenciálnych zákazníkov, a teda zlý obchodný zvyk. Takže s tým prestaňte!

Buďte však opatrní a skeptickí voči sľubom výrobcov takýchto prípravkom o pridanom lesku alebo extrémnom lesku, pretože väčšinou v skutočnosti nemajú na mysli a nehovoria o "lesku", ale o viditeľných zmenách vnímaných odrazov svetla na laku automobilu. Je to rovnaké, ako keď sa pozriete na chutný koláč alebo šišku s čokoládou na povrchu: vyzerajú lesklé od prírody. Ak naň pridáte viac či menej priehľadnú vrstvu cukrovej polevy, bude vyzerať ešte lesklejšie, ale nie preto, že ste mu touto vrstvou cukrovej polevy zrazu pridali "lesk", ale preto, že svetlo sa teraz odráža inak.

Dôležitá vec, ktorú si z toho všetkého treba odniesť, je, že skutočný lesk sa vždy dosiahne odstránením chýb laku, a to znamená korekciu alebo leštenie laku vášho vozidla. Na korigovanom a leštenom laku žiadny výrobok na svete nevytvorí obrovský, absolútne zjavný a viditeľný (pre ľudské oko) rozdiel v lesku. V skutočnosti väčšina výrobkov určených na dodanie "lesku" to urobí lepšie na neleštenom laku s defektmi. Ale na druhej strane tieto výrobky nebudú schopné plniť ďalšiu dôležitú funkciu tak dobre ako na dobre udržiavanom, pripravenom a/alebo vyleštenom laku, a to je "ochrana".

Preto sú leštenie a plnenie dve úplne odlišné veci. Ľahké defekty laku, ako sú škrabance a víry, sa dajú buď dočasne vyplniť glazúrami alebo voskami (do určitej miery), alebo sa dajú trvalo odstrániť leštením - trvalo, teda pokiaľ sa na laku nevyskytnú nové defekty.

V tejto súvislosti je dôležité poznamenať, že každému ochrannému povlaku, či už ide o vosk, sealant alebo keramický povlak, prospieva, ak sa aplikuje na vyleštený, číry, odmastený a holý lak. Akonáhle použijete niečo ako glazúru, AIO alebo produkt 3v1, ktorý leští a zanecháva niečo na laku, bude potenciálne brániť ochranným povlakom, aby sa správne spojili alebo priľnuli k laku vášho automobilu. Niektorí ľudia vám povedia, že zotretie panelu mikrovláknovou utierkou alebo nastriekanie IPA a zotretie po použití takýchto produktov odstráni to, čo zanechali, ale neexistuje na to žiadna záruka. Chémia je málokedy taká jednoduchá.

Niektorí vám tiež povedia, že dočasnú opravu, ktorú ste vytvorili, môžete do istej miery "uzamknúť" pomocou niečoho, ako je glazúra. Je to založené na teórii "toppingu" alebo "vrstvenia" rôznych produktov na seba. V krátkodobom horizonte môže navršovanie a vrstvenie fungovať. Existuje však jeden významný faktor, ktorý hovorí proti tejto teórii: glazúra obsahuje "veci", ktoré vypĺňajú ľahké škrabance a víry. Táto látka bude vždy medzi lakom a prípravkom (napríklad voskom alebo keramických povlakom), ktorý na lak nanesiete. Takže glazúra bude s najväčšou pravdepodobnosťou brániť vosku, aby sa správne spojil s vaším lakom. Existuje viac dôvodov, ktoré hovoria proti teórii, že vrchná vrstva funguje, ale to by sme zašli príliš ďaleko a je to téma na samostatný článok.

Dôležité je si z tohto odseku zapamätať, že výrobky ako glazúry sú skratkou k lešteniu laku. Leštením získate lesk a dokonale pripravíte lak na ochranný výrobok. Glazúra  je skratka k lesku, ktorý tam nebude dlho a zaplatíte za to, že ochranné povlaky sa potom nedokážu správne spojiť s vaším lakom. Preto akonáhle uvažujete o aplikácii špecializovaného ochranného povlaku po fáze "leštenia", potom dôrazne navrhujem nepoužívať niečo ako AIO, 3v1, glazúru alebo prewax cleaner, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou budú brániť príslušnému prípravku v správnom spojení s lakom, čo znamená, že stratíte výkon a trvanlivosť.

Tieto druhy prípravkov existujú, pretože ľudia hľadajú skratky. Pretože ideálny postup je: opraviť/vyleštiť, odmastiť, ochrániť. Ak časť korekcie/leštenia nerobíte správne a iba vyplníte chyby laku, potom použijete niečo, čo bude medzi lakom a zvoleným ochranným povlakom. Skrátené postupy vedú vždy k horším výsledkom v porovnaní s optimálnymi, a to je fakt, ktorý musíte pri práci s takýmito výrobkami akceptovať.

Pokiaľ ide o pojem "leštenie a voskovanie", musíme byť opatrní a presní. V dnešnom svete sú leštenie a voskovanie dve úplne odlišné veci. Leštenka je abrazívny prípravok, ktorý dokáže odstrániť číry lak, vosk je ochranný povlak, ktorý sa položí na váš číry lak. Z času na čas sa stretnete s niekým, kto položí otázku typu "aký vosk odporúčate na odstránenie jemných škrabancov", čo naznačuje, že si pletie leštenie s voskovaním. Je to preto, že v starých časoch detailingového umenia bolo leštenie a/alebo voskovanie niekedy naozaj to isté, pretože mnohé leštiace pasty obsahovali nejaký druh voskov. Navyše dodnes existujú veci ako čistiace vosky, ktoré sú kombináciou ochranného povlaku a mierneho (!) leštidla, ktoré možno obsahuje aj plnidlá. Takéto čistiace vosky sú menej účinné pri odstraňovaní defektov laku ako čisté leštiace pasty, a preto sú naozaj vhodné len pre ľudí, ktorí si nemôžu alebo nechcú dať námahu s potrebnou prípravou pred leštením.

V tejto súvislosti si myslím, že je teraz čas hovoriť o niekoľkých termínoch, ktoré sa často objavujú v súvislosti s leštením a ktoré je dôležité poznať.

  1. AIO, 3v1, čističe pred voskovaním

Leštiace pasty sú pomerne jednoduché: obsahujú viac alebo menej agresívne abrazíva ("plávajúce" v olejoch alebo emulziách, ktoré slúžia na mazanie vybraného kotúča), ktoré odstraňujú väčšiu alebo menšiu časť číreho laku vášho automobilu, aby odstránili chyby laku. Nezanechávajú na vašom laku nič, čo by sa nedalo zotrieť pomocou alebo bez pomoci mikrovláknovej utierky alebo IPA - vždy odporúčam po leštení použiť obe.

Existujú však prípravky, ktoré nie sú také jednoduché, pretože majú robiť viac než len leštenie. Pri týchto druhoch si osobne myslím, že je mimoriadne dôležité, aby sme skutočne hovorili o rovnakých veciach:

Leštiace pasty "One Step" sú označované ako prípravky, ktoré do určitej miery brúsia/spracúvajú/opravujú, ale sú schopné aj pekne dokončiť na základe technológie nazývanej "zmenšujúce abrazíva". Existujú leštiace pasty, ktoré sú v skutočnosti označené ako "jednostupňové", ale v skutočnosti by ste mohli "jednostupňovým" nazvať akékoľvek leštiace pasty so zmenšujúcimi abrazívami. V tomto ohľade tento termín skutočne označuje len to, že v jednom kroku namiesto niekoľkých krokov dosiahnete slušný rozsah korekcie laku alebo odstránenia defektov, ako aj pekný povrch. Niekedy sa tieto moderné leštiace pasty označujú aj ako "hybridné leštiace prostriedky". Pokiaľ ide o tieto výrobky, existuje obrovská (!) rozmanitosť ich schopností. Niektoré z týchto výrobkov sú naozaj neuveriteľné, pokiaľ ide o množstvo reznej sily, ktorú ponúkajú, a zároveň dokážu pekne dokončiť povrch (napr. Sonax ExCut 05-05, Sonax Cut&Finish, Koch Chemie P6.01, Ewocar One Cut, Carpro Fixer). Na druhej strane, niektoré sú viac prispôsobené rezaniu, iné zasa peknej povrchovej úprave. Niektoré z týchto moderných "hybridných leštiacich pást" sú také dobré, že ponúkajú viac rezu a lepšiu povrchovú úpravu ako niektoré špecializované rezné zmesi a lepšiu povrchovú úpravu, najmä v porovnaní so starými a zastaranými leštiacimi pastami. Všetky tieto výrobky majú spoločné to, že výsledky, ktoré dosiahnete, môžete ako používateľ určiť aj výberom leštiaceho kotúča, s ktorým ich skombinujete:

  • kombinujte ich s dokončovacím kotúčom a získajte krajší povrch, kombinujte ich so rezným kotúčom a získajte viac rezu. Nedá sa obísť fakt, že toto všetko veľmi sťažuje pochopenie tejto kategórie výrobkov, najmä preto, že leštiace technológie sa každým dňom posúvajú vpred. Neexistuje iná cesta: prijať a akceptovať to a urobiť si vlastný prieskum, ako aj vyskúšať tieto výrobky.

Prípravky typu "AIO" alebo "všetko v jednom", niekedy nazývané aj 3v1, sa označujú ako prípravky, ktoré do určitej miery leštia alebo korigujú, ale zároveň vypĺňajú ľahké defekty laku a zároveň zanechávajú určitú (základnú) formu ochrany. Mohli by ste ich teda nazvať aj prípravkami "jeden krok plus", pretože ak sa pozriete na vyššie uvedenú matricu, v podstate by otvorili tretí rozmer a nadviazali by na jeden krok pridaním určitej formy ochrany do súboru svojich schopností, zatiaľ čo čisté leštiace pasty alebo jednokrokové leštiace pasty nepridávajú žiadnu formu ochrany.

"Predčistiace prípravky" alebo "prípravky na čistenie pred voskovaním" sú prípravky, ktoré majú pripraviť lak na nanesenie vosku. Niektoré z nich obsahujú leštiace abrazíva (a preto by sa mohli tiež zaradiť do kategórie AIO), niektoré z nich ich neobsahujú, ale obsahujú plnidlá (a preto fungujú skôr ako glazúry), a niektoré v sebe nemajú abrazíva ani plnidlá, a preto sú to chemické čističe laku.

A potom existujú "základné povlaky" (niekedy označované aj ako "AIO so SiO2"), ktoré sú technicky tiež AIO, ale obsahujú akési "keramické" zložky alebo živice, ktoré majú pripraviť lak v poslednom kroku úpravy na keramický povlak. Niektorí výrobcovia dokonca tvrdia, že pôsobia ako medziprodukt, ktorý zlepšuje spojenie keramickeho povlaku s lakom.

Dôležité je pochopiť, že tieto pojmy sa nepoužívajú neustále. Ešte väčší zmätok v tom všetkom spôsobuje fakt, že niektoré AIO sú viac prispôsobené na rezanie, niektoré viac na plnenie a niektoré majú lepšie ochranné vlastnosti ako iné. Nemôžete teda predpokladať, že každý výrobok označený alebo zaradený do kategórie AIO (alebo 3v1) funguje rovnako. V skutočnosti sú všetky odlišné. Podobne ako každý "quick detailer" funguje inak.

To isté platí pre "jednokrokové" leštiace pasty: niektoré "leštiace pasty" sú v skutočnosti AIO, ale neuvádzajú, že sú. Niektoré leštiace prípravky sa predávajú ako "one step", hoci v skutočnosti sú AIO. V skutočnosti sa pojmy AIO a "one step" často používajú ako synonymá. A potom existujú tekuté vosky, ktoré (môžu) tiež pôsobiť veľmi podobne ako glazúry. Je to všetko veľmi komplikované, ak mám byť úprimný.

Osobne si myslím, že pri všetkých týchto prípravkoch je najdôležitejšie pochopiť, že sú vo svojej podstate kompromitované, pretože takéto prípravky sa snažia robiť niekoľko vecí naraz - aj keď niektoré z nich si navzájom odporujú. 

Vezmite si napríklad AIO: Každý aspekt AIO by bol lepšie vykonaný špecializovaným prípravkom: každá brúsna pasta bude lepšie odstraňovať chyby laku, každá glazúra bude lepšie plniť a každý ochranný povlak bude lepšie chrániť. Je to preto, že AIO sa snaží odstrániť veci pomocou abrazívnych prostriedkov, ale zároveň sa snaží niečo zanechať. Ako presne to má fungovať, som nikdy nepochopil. Odporuje to logike a podľa mňa je to čarodejníctvo...

Ak sme k sebe úplne úprimní, tak jediným dôvodom existencie týchto prípravkov je, že sa ľudia snažia ušetriť čas a hľadajú skratky. A to je v poriadku. Je však dôležité, aby sme boli úprimní v tom, čo tieto produkty sú a čo dokážu - najmä ak vykonávate detailingové práce pre iných. Preto sú výrazy ako "nekorektné leštiace práce" podľa môjho názoru pokusom o oklamanie a oklamanie zákazníkov. Ak používate AIO, glazúru alebo prípravok na predčistenie voskom a v skutočnosti neodstraňujete vady laku, potom o tom jednoducho hovorte úprimne a nesnažte sa, aby to znelo viac, ako to je.

Ako bolo uvedené vyššie, tieto prípravky sú, skratky. Jediný spôsob, ako odstrániť vady laku, je skutočne ich odstrániť, a to znamená, že opravíte a budete leštiť tak dlho, kým dokonale vyrovnáte lak - alebo ho aspoň dostanete na úroveň, s ktorou ste spokojní pravé vy (pretože leštenie nie je a nemalo by byť vždy o 100 % korekcii, pretože potom odstránite príliš veľa laku / bezfarebného laku).

To isté platí aj o ochranných vlastnostiach takýchto prípravkov: nikdy nebudú také dobré ako špecializované vosky, sealanty alebo keramické povlaky.. 

To všetko je dôvod, prečo niektorí tieto veci nazývajú "podvodné" prípravky, pretože sa snažia predstierať výsledky, ktorých dosiahnutie je inak časovo náročnejšie a vyžaduje viac úsilia. Ja osobne úplne chápem a rozumiem, že tieto prípravky majú svoje miesto. A netvrdím, že tieto prípravky nefungujú. Niektoré z nich áno. Vlastne dosť dobre. Svoje zlé meno získali od ľudí, ktorí ich používajú a nie sú o tom otvorení alebo jednoducho svojim zákazníkom klamú.

  1. Kroky pred leštením: prípravné práce

Leštenie a korekcia laku nie je na rozdiel od mnohých iných činností v oblasti detailingu automobilov niečo, čo by ste robili len tak. Vyžaduje si dôkladnú prípravu, čo znamená, že by ste si (v ideálnom prípade) mali prejsť celým postupom detailingového úkonu od A po Z: predumytie, umytie a dekontaminácia.

V tejto súvislosti často vidím, počujem a čítam otázky, ktoré sa všetky zužujú na to isté: lenivosť a skratky. Tieto otázky znejú ako "naozaj musím absolvovať predumytie alebo môžem ísť priamo na kontaktné umývanie, pretože všetky víry, ktoré vyvolám, aj tak vyleštím". A skutočne, ľahké (!) defekty laku sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú dať potom už len vyleštiť. Ale na druhej strane: prečo by ste si chceli vytvárať viac práce, ak jej môžete dokonale predísť tým, že investujete pár eur do chemikálií a extra pár minút svojho času?

Pokiaľ ide o otázku, či by ste mali pred leštením automobil dekontaminovať clay-om, zdá sa, že existujú dva rozdielne názory. Sú ľudia, ktorí vám povedia, že to nie je potrebné, pretože nečistoty z laku odstránite počas fázy korekcie laku. A toto tvrdenie je úplne pravdivé. Títo ľudia však zabúdajú na to, že tieto nečistoty len tak zázračne nezmiznú. Pretože tu je myšlienka: predstavte si svoj lak pod mikroskopom. Predstavte si stovky nečistôt. Teraz si predstavte, že tieto kontaminanty uvoľníte pomocou padu a pasty. Kam zmiznú? Správne, drhnete ich po laku spolu s pastou, čo znamená, že lak zároveň leštíte a škriabete.. Dáva to zmysel? Ak poznáte odpoveď na túto otázku, potom ste si odpovedali na otázku, či by ste mali pred leštením chemicky dekontaminovat a použiť clay, alebo nie.

  1. Leštiace vybavenie - čo potrebujete?

To je pravdepodobne hlavná otázka, prečo väčšina z vás začala čítať tento článok. A práve to je hlavná chyba, ktorú robí väčšina ľudí, keď uvažuje o začatí leštenia a korekcie laku. Pretože všetko, o čom som vám doteraz hovoril, je skutočne dôležitejšie ako otázka, čo potrebujete na to, aby ste sa tomu mohli začať venovať - pretože na ňu sa dá pomerne rýchlo odpovedať:

  • leštiace pasty.
  • leštiace pady.

To je všetko. Presne povedané, to je všetko, čo potrebujete. Pretože technicky je úplne možné vyleštiť auto ručne. Neodporúčam to, ale je to možné. O tom však budeme hovoriť neskôr v časti tohto článku venovanej otázkam a odpovediam. 

Ide o toto: hoci je dokonale možné leštiť len týmto spôsobom, nielenže by som to neodporúčal, ale to aj striktne neodporúčam. Ako bolo uvedené vyššie, leštenie a korekcia laku naháňa dokonalosť. Ale na to, aby bola dokonalosť možná, potrebujete nielen vedieť všetko, čo som napísal vyššie, ale budete potrebovať aj viac než len leštiace pasty a podložky. Poďme si teda krok za krokom prejsť, čo všetko na leštenie a korekciu laku potrebujete.

11a. Leštiace vybavenie: leštičky

Ako som už uviedol vyššie a podrobnejšie rozoberiem nižšie, ručne  leštenie je možné. Nikdy však nedosiahnete rovnaké výsledky ako so špecializovanými leštičkami. Prečo? Pretože leštiaci pad neviete rovnomerne drhnúť po laku automobilu rýchlosťou až 5 000 otáčok za minútu, však? Preto potrebujete leštiace stroje. Teraz sme však práve otvorili úplne novú tému, pretože leštičky sú trochu komplikované a pravdepodobne najzamotanejšie položky zo všetkých, ak ste v leštení a korekcii laku začiatočník. A jedinou najčastejšie kladenou otázkou v tejto súvislosti je "ktorý je najlepší leštiaci stroj pre začiatočníka". A moja odpoveď na túto otázku vždy bola a bude: žiadna! Dovoľte mi vysvetliť prečo.

Problém s touto otázkou je takmer vždy ten, že sa k nej pridáva otázka "ktorý je najlepší lacný leštiaci stroj pre začiatočníka / pre začiatočníka s obmedzeným rozpočtom". A aj keď riskujem, že sa budem príliš často opakovať, musím vám ešte raz povedať: leštenie a korekcia laku nie je lacná záležitosť a nie je to niečo, čo sa dá robiť lacným spôsobom. Bodka. 

Ale to nie je jediný dôvod, prečo hovorím, že leštenie a korekcia laku nie sú lacné a že ak máte obmedzený rozpočet, nemali by ste s leštením ani začínať. Pretože v tejto chvíli je dôležitejšie, aby ste sa naučili základy o leštiacich strojoch a vybrali si ten správny z hľadiska jeho špecifikácií a - čo je dôležitejšie - aby ste si uvedomili, že s jedným strojom, jedným kotúčom a niekoľkými leštiacimi pastami nebudete schopní vyleštiť celé auto.

Leštiace stroje sa vyrábajú v rôznych veľkostiach. Aby sme boli presní, líši sa veľkosť takzvaného unášacieho taniera (unášača). Unášač je okrúhla vec, na ktorej sa nachádza suchý zips, na ktorý sa pripevňujú leštiace pady. A jednoduchý fakt, vychádzajúci z jednoduchej fyziky, znie: ak chcete leštiť celý automobil, niekoľko áut, a najmä ak to robíte pre iných (profesionálne a platene), potom jednoducho nie je možné obísť skutočnosť, že budete musieť investovať veľké prostriedky, pretože budete potrebovať niekoľko leštičiek s rôzne veľkými unášačmi. Podľa môjho názoru budete potrebovať aspoň dva a úplne ideálne tri:

  1. jeden stroj s 125mm alebo 150 mm unášačom
  2. jeden stroj so 75mm unášačom
  3. jeden malý stroj s 30mm alebo 50mm unášačom

Áno, čítate správne: ak chcete začať leštiť a myslíte to vážne, odporúčam vám zaobstarať si tri rôzne stroje. A áno, bude to znamenať, že budete potrebovať dostatok podložiek pre každý z týchto strojov.

Viem, že tento tip sa masívne líši od toho, čo vám povie väčšina ostatných. Je to preto, že tieto tipy často dostanete od ľudí, ktorí prevádzkujú obchody a predávajú vám "leštiace sady pre začiatočníkov" s jedným strojom, tromi rôznymi samostatnými padmi a tromi rôznymi leštiacimi pastami.. A aby bolo úplne jasné: Nehovorím, že s jednou leštičkou a jedným alebo dvoma leštiacimi padmi, nedosiahnete akceptovateľné výsledky - to vôbec nie. Je to úplne možné. Chcem vás len znova upozorniť, že samotné leštenie je najvyšším "umením" v rámci detailingu, ktoré môže a bude mať najväčší vplyv na vzhľad a povrchovú úpravu vášho vozidla zo všetkého, čo môžete urobiť, ale zároveň si vyžaduje pomerne značné investície na jeho správne vykonanie.

Dovoľte mi, aby som to porovnal s vytrvalostnými pretekmi alebo jazdou na okruhu. Áno, môžete to robiť a začať s nízkym rozpočtom tak, že si kúpite (veľmi) lacné auto, dáte doň potrebné diely (klietka, sedadlo, brzdy, odpruženie, ...) a potom sa do toho jednoducho pustíte. A áno, potom môžete toto auto krok za krokom vylepšovať. Ale v určitom okamihu a ak v ňom chcete byť konkurencieschopní, budete musieť investovať väčší obnos penazí a desiatky až stovky hodín práce. 

A to je vec, ktorú musíte vedieť, pokiaľ ide o leštenie: môžete začať s rozpočtom a napr. leštiť kapotu, aby ste získali nejakú prax. Ale akonáhle máte určité vyššie ciele, už to nie je možné robiť lacno.

A preto vám neodporúčam žiadny konkrétny stroj, pretože neverím, že na celé auto stačí len jeden stroj. 

Ak máte naozaj len peniaze na jeden stroj a naozaj chcete vyleštiť celé auto, potom je tu ďalší môj tip, ktorý sa bude líšiť od toho, čo vám odporučí väčšina ostatných. Väčšina vám odporučí začať so strojom so 125 mm unášačom. Robia to preto, lebo vďaka väčšej veľkosti podložky takejto podkladovej dosky budete rýchlejšie leštiť väčšie rovné časti, ako je kapota alebo strecha. Väčšina ľudí však zabúda na to, že na mnohých moderných vozidlách je čoraz menej skutočne rovných úsekov, ale uhly a krivky. A akonáhle budete pracovať s uhlami a krivkami, 125 mm podložka sa zrazu stane príliš veľkou. A to ešte nehovoríme o A-stĺpikoch, úzkych a zložitých oblastiach na predných a zadných nárazníkoch...

A práve preto vám odporúčam zaobstarať si ideálne leštičku na ktorú môžete dať ako aj 125mm tak aj 75mm unášač.. Dôvodom je nielen to, že tieto stroje sú zvyčajne menšie, ľahšie, vytvárajú menej vibrácií, a preto sa s nimi ľahšie manipuluje, ale najmä to, že s nimi budete môcť leštiť približne 90 % väčšiny áut, zatiaľ čo so strojom s väčšou unášačom nebudete môcť leštiť veľa menších a zložitejších plôch na aute. Navyše sú menšie leštiace pady lacnejšie. Nevýhodou je, že budete potrebovať viac padov, pretože tie menšie sa rýchlejšie zaplnia starým leštidlom a odstráneným lakom (pozri vyššie uvedený pojem "kontrola zvyškov").

Takže teraz, keď sme hovorili o hlavnom aspekte pri výbere leštičiek podľa môjho názoru - veľkosti leštiaceho padu -, prejdime si niektoré ďalšie technické pojmy, ktoré musíte poznať a pochopiť, aby ste sa mohli správne rozhodnúť.

Spôsob rotácie sa vzťahuje na spôsob, akým stroj vytvára pohyb rotácie. Vo všeobecnosti sú na súčasnom trhu tri rôzne druhy strojov:

  1. Rotačné leštičky, laicky povedané, sa točia len okolo jednej osi. Tieto stroje majú najlepší prenos energie zo stroja na lak, ale preto sú spojené aj s najväčším rizikom poškodenia farby pri nesprávnej manipulácii, od ľahkého (hologramy) až po vážne (prepálenie laku), pretože nikdy nebudete schopní zastaviť otáčavý pohyb unášača. Stroj bude jednoducho vždy prikladať svoju silu k farbe bez ohľadu na to, koľko tepla sa vytvorí a bez ohľadu na to, ako plocho alebo pod uhlom prikladáte leštiaci pad k laku. Rotačné stroje vám tiež umožňujú inštalovať na ten istý stroj unášače s rôznymi priemermi. Jediný pohyb unášača a padu však tiež znamená, že stroj bude mať vo všeobecnosti vždy pocit, že sa od vás "odťahuje". To všetko znamená, že zvládnutie rotačných strojov si vyžaduje viac času, a preto sú menej vhodné pre začiatočníkov, ale skvelé pre profesionálov, pretože budú schopní rýchlejšie odstrániť defekty farby.
  2. Dvojčinné leštičky (DA). Na veľmi základnej úrovni stroj priamo neroztáča nosnú dosku. Ak sa pokúsite otáčať unášačom na rotačnom stroji alebo stroji s nútenou rotáciou, pocítite odpor prevodovky stroja. Ak otáčate unášačom na dvojčinnom alebo náhodnom orbitálnom stroji, zistíte, že sa unášač voľne otáča. Je to preto, že samotný stroj otáča iba niečo, čo je medzi prevodovkou stroja a unášačom (s protizávažím, ktoré vyvažuje hmotnosť podkladovej dosky) v náhodnej obežnej dráhe, a nie iba v jednej osi ako pri rotačnom stroji - odtiaľ pochádza názov. Názov "dvojčinný" vyplýva zo skutočnosti, že podložka, ktorá je pripevnená k podkladovej doske takýchto strojov, robí dve veci: otáča sa (kvôli rotačnej hmotnosti kombinácie podložky a unášača) a zároveň sa pohybuje po náhodnej obežnej dráhe, pričom vytvára malé kruhy v rámci väčšieho celkového kruhu, ak by ste chceli vymaľovať efekt, ktorý sa tým vytvára. Dva pohyby, preto "dvojčinný". To všetko znamená niekoľko vecí: Z týchto dôvodov sú tieto stroje oveľa bezpečnejšie na používanie (t. j. pre začiatočníkov), neťahajú vás po laku, a preto sa ľahšie ovládajú. Existujú stroje DA, na ktorých môžete vymeniť unášacie taniere, ale vo všeobecnosti je tu obmedzenie: nemôžete hodiť 30 mm unášač na stroj, ktorý sa pôvodne dodáva so 125 mm unášačom.
  3. Stroje s nútenou rotáciou kombinujú rotačný a DA stroj. Vo všeobecnosti pracujú rovnako ako DA stroj, ale otáčavý pohyb podkladovej dosky a podložky už nie je voľný, ale je poháňaný prevodovkou. To znamená, že pad stále vykonáva dva pohyby (otáčavý pohyb okolo vlastnej osi, ako aj náhodný orbit), ale keďže náhodný orbit je teraz vynútený a nie už voľný, tieto stroje kombinujú výhody rotačných a DA strojov. Na papieri to znie fantasticky, stroje s nútenou rotáciou však majú aj svoje špecifické nevýhody: sú vo všeobecnosti veľmi ťažké a objemné, majú tiež tendenciu ťahať vás po farbe, majú tendenciu viac vibrovať, a preto je ich používanie vo všeobecnosti oveľa menej pohodlné ako pri strojoch DA. Okrem toho bývajú oveľa drahšie a zvyčajne sa dodávajú len vo veľkostiach podkladovej dosky 125 mm alebo viac. 

Pre začiatočníkov sú DA stroje zďaleka najlepšou voľbou, pretože ich používanie je najjednoduchšie a najbezpečnejšie. V kombinácii so správnymi podložkami a leštiacimi pastami môžu byť takmer rovnako účinné ako rotačný stroj alebo stroj s nútenou rotáciou.

Kmit leštičky je tiež aspekt, o ktorom by ste mali vedieť. Vo všeobecnosti to nebude niečo, čo by ste si mohli vybrať, pretože sa budete musieť riadiť tým, čo vám poskytne príslušný stroj podľa vášho výberu. Kmit opisuje spôsob, akým sa pohybuje náhodný orbitálny pohyb stroja DA alebo stroja s nútenou rotáciou. Opisuje teda, ako veľmi "kope" unášač a podložka takéhoto stroja, ak chcete. Vo všeobecnosti platí, že s menším vrhom (čo by bolo 3 až 8 mm) sa bude ľahšie manipulovať, pretože to znamená menšie riziko, že na niečo narazíte, a stroj bude pôsobiť hladšie. Väčší záber na druhej strane znamená väčší rezný výkon a väčšiu plochu, ktorú budete môcť opracovať, ale bude sa s ním aj ťažšie manipulovať a viac namáha vaše pady. Vo všeobecnosti platí, že menšie stroje s menšími unášačmi sa dodávajú s menším vrhom (alebo obežnou dráhou) a väčšie stroje s väčšou unášačom sa dodávajú s väčším kmitom. V skutočnosti boli stroje s veľkým kmitom uvedené nie až tak dávno a sú dôvodom, prečo sa niektoré stroje od spoločnosti Rupes nazývajú aj "Big Foot" - čo odkazuje na ich veľký kmit 15 mm, resp. 21 mm.

Osobne si myslím, že pre začiatočníkov bude kmit medzi 8 a 15 mm úplne v poriadku. Nemyslím si, že orbita je z veľkého hľadiska taká dôležitá ako výber medzi rotačným, DA alebo strojom s nútenou rotáciou alebo výber medzi rôznymi veľkosťami podložiek, ale neodporúčal by som vám nevyhnutne vybrať si na svoj prvý stroj 21 mm orbitu - najmä preto, že sa často dodávajú so 150 mm unášačmi

Pokiaľ ide o otázku zdroja napájania a o to, či by ste ako začiatočník mali zvoliť stroj napájaný batériou alebo káblom, povedal by som, že oboje je v poriadku. Ja osobne dávam prednosť strojom napájaným káblom, pretože si myslím, že sú lepšie vyvážené, oveľa ľahšie (čo vedie k menšej únave pri dlhšej práci s nimi) a majú aj väčší výkon. 

11b. Leštičky, leštiace pady a pasty

Ak sa rozhodnete začať so strojovým leštením, odporúčam spravidla nasledujúcu zostavu leštiacich padov a pást:

  • jeden typ padu a pasty na "rezanie",
  • jeden typ padu a pasty na "leštenie",
  • jeden typ padu a pasty na "dokončenie",
  • dva typy padov a pást na "núdzové situácie".

Rezanie, leštenie a konečná úprava sú jednoduché, pretože takmer všetci výrobcovia príslušných materiálov vám povedia, ktorý pad a pasta sú na čo určené. Pod pojmom "núdzové situácie" mám na mysli dve veci: budete potrebovať jednu kombináciu podložky a pasty pre veľmi, veľmi, veľmi jemný a mäkký lak, ktorý je vyrobený tak, aby vytvoril povrch bez vírov, hologramov a zákalov. A potom jeden veľmi agresívny a abrazívny typ pady a pasty pre veľmi tvrdé typy laku. Pokiaľ ide o ten druhý, keďže ako začiatočník budete s najväčšou pravdepodobnosťou pracovať s DA strojom, odporúčam tam najmä podložky z mikrovlákna a/alebo (hybridné) vlny. Pri vlnených padoch však buďte opatrní: väčšina z nich je vyrobená pre rotačné stroje. Ak takéto použijete na DA, vlnené vlákna podložky sa môžu zvlniť a vytvoriť menej priaznivé výsledky. Budete potrebovať špeciálne vlnené pady vyrobené pre leštiace stroje DA.

Pokiaľ ide o otázku, od ktorých výrobcov by ste si mali zaobstarať pady a pasty, osobne a na základe vlastných skúseností môžem vrelo odporučiť nasledujúcich výrobcov:

  • V prípade padov: Ewocar, Zvizzer, Koch Chemie a Booski Car Care
  • Na pasty: rovnako ako pri výbere padov práve výrobci: Ewocar, Zvizzer a Koch Chemie

Ale prosím, pokračujte v prieskume a nájdite si recenzie. Čo by som neodporúčal, je kúpiť lacno. Leštiace pady nie sú určené na to, aby vydržali večne, a v určitom okamihu ich budete musieť vymeniť. Ak však kúpite (veľmi) lacné, budete ich musieť vymeniť skôr ako neskôr. Vybrať si jedného výrobcu, ktorý ponúka pady a pasty, je vo všeobecnosti dobrý nápad, pretože títo výrobcovia sa postarali o to, aby príslušné pady a pasty fungovali v súlade a boli napr. aj farebne označené, čo vám uľahčí prácu, ale v žiadnom prípade to nie je nevyhnutné.

Pokiaľ ide o počet padov, vyššie som vám už predstavil koncept kontroly zvyškov. Dovoľte mi, aby som sa k tomu vyjadril čo najjasnejšie: celý automobil nemôžete vyleštiť len jedným padom! Potrebujete ich viac, a to z dvoch dôvodov: ak vyleštíte celé auto len jedným padom, príliš ju zaťažíte. Ak vezmete takýto pad a pozorne sa naň pozriete, uvidíte, že sa skladá z peny, a teda aj z veľkého množstva voľného priestoru medzi penovým materiálom. Je to preto, že leštiaca pasta, ako aj vrstva laku, ktorú odstraňujete celé leštenie, musí ísť do týchto vzduchových vreciek. A tie sú tam aj na riadenie tepla. Ak sa tieto vzduchové vrecká naplnia, teplo sa už nemôže odvádzať a podložka sa začne rozpadávať. Navyše výsledky, ktoré sa snažíte dosiahnuť (odstránenie defektov a/alebo pekný povrch), začnú rýchlo slabnúť. Takže zatiaľ čo na kapote vozidla, kde ste začali, môžu byť výsledky perfektné, na zadnom nárazníku, kde prácu dokončíte, môžu byť hrozné. Dovoľte mi zopakovať: jeden pad nestačí!

To ma vedie k jednoduchému odporúčaniu, aby ste na každú časť automobilu použili jednen pad (a na veľké časti, ako je strecha alebo kapota, dva). Pady fungujú najlepšie, keď sú "čerstvé". Akonáhle sa začnú plniť použitým leštidlom a "mŕtvym" lakom, ktorý ste odstránili, ich výkon sa začne zhoršovať. Preto je dôležité často meniť pady za nové. Áno, teoreticky by ste mohli vyčistiť vankúšiky stlačeným vzduchom, drhnutím alebo ich vymyť a nechať vyschnúť, ale existuje limit, ktorý vyfúknutie padov môže urobiť, a ak je v nich ešte nejaká vlhkosť/voda, keď ste ich nenechali dostatočne dlho vyschnúť, potom ju pri leštení len rozprašujete - navyše niektoré leštiace pasty sa dajú jednoducho znefunkčniť pridaním vody, ak sú rozpustné vo vode. Takže mať arzenál padov je jediná správna cesta.

Áno, to znamená, že na každú fázu (korekcia, leštenie, konečná úprava) budete mať 6 až 10 padov. A áno, znamená to tiež, že toto množstvo padov budete potrebovať pre každý jeden stroj s rôznymi veľkosťami unášačov. Dovoľte mi však ešte raz zopakovať: leštenie nie je lacné. Nikdy nebolo a nikdy nebude. A ak sa ženiete za dokonalosťou, prečo by ste sa mali od začiatku obmedzovať tým, že si nekúpite dostatočný počet padov?

11c. Ďalšie potrebné veci

Ešte sme neskončili. Leštičky, pady a pasty nie sú jediné veci, ktoré potrebujete. Potrebujete aj minimálne primerané množstvo kvalitných utierok z mikrovlákna na odstránenie zvyškov leštiacej pasty. Ešte raz: nebuďte skúpi a nekupujte len tie najlacnejšie. Pamätajte: naháňate sa za dokonalosťou. Predstavte si situáciu, že ste práve strávili hodiny alebo dokonca dni, aby bol lak vášho automobilu dokonale bez defektov, a teraz chcete odstrániť zvyšky vybraného leštiaceho prípravku. Použitím nekvalitných utierok môžete na laku, ktorý ste práve zdokonalili, vytvoriť nové jemné škrabance. Nebuďte takýmto človekom a zaobstarajte si kvalitné utierky. A zaobstarajte si ich dostatok, pretože rovnako ako pri padoch sa utierky časom nasýtia. Ak leštíte celý automobil v niekoľkých krokoch, budete potrebovať 10 až 20 utierok. Pokiaľ ide o otázku, či si máte zaobstarať utierky s krátkym vlasom alebo super mäkké mikrovlákna: to bude závisieť od leštiacich pást, ktoré ste si vybrali, a od toho, ako reagujú na vašu techniku leštenia a príslušný lak. Niektoré sa budú ľahšie utierať utierkami s krátkym vlasom, niektoré budú lepšie reagovať na mäkkšie utierky. Vašou najlepšou možnosťou je zaobstarať si oba typy.

Okrem toho by ste mali ešte pred začatím leštenia oblepiť materiály, ako sú gumové a (nelakované) plastové diely, matne lakované panely karosérie alebo vinyly/nálepky, aby ste ich počas nasledujúcej fázy leštenia nepoškodili. Na to potrebujete vhodnú pásku, ktorá vydrží všetko, čo na ňu leštička, leštiaci kotúč a pasta vrhnú. 

Aby ste mali istotu, že odstránite všetky zvyšky leštenia, budete potrebovať aj utierky a izopropylalkohol. To platí najmä vtedy, ak plánujete po vyleštení laku použiť nejaký ochranný povlak, pretože zvyšky z leštiacich pást by mohli brániť správnemu priľnutiu zvoleného ochranného povlaku k laku vášho automobilu.

Potom vám tiež odporúčam, aby ste si zaobstarali vhodný zdroj osvetlenia. Poviem to čo najjasnejšie: (všetky) chyby laku nevidíte a výsledky leštenia nevidíte ani holým okom. Na kontrolu svojej práce potrebujete správne a silné osvetlenie. V tomto ohľade nebude stačiť svetlo z vášho mobilu.

Nezabúdajte ani na svoju osobnú bezpečnosť. Pri každej práci s chemikáliami odporúčam nosiť rukavice. Dobrým nápadom môže byť aj ochrana očí. Leštiace stroje sú pomerne hlučné, takže ochrana sluchu by tiež mala zmysel. Navyše, nie všetky zvyšky z leštiacich pást a odstraneného laku skončia vo vašich padoch, časť z nich sa dostane aj do vzduchu. Takže odporúčam aj nejakú masku, t. j. ak pracujete v interiéri a ak to robíte častejšie (napr. profesionálne).

Ťažšie je odpovedať na otázku, či naozaj potrebujete merač hrúbky laku. Ide o elektronické zariadenia, pomocou ktorých môžete merať množstvo laku, ktoré je na karosérii vášho automobilu. Väčšina týchto zariadení, najmä tých cenovo dostupných, však dokáže merať len na kov, takže nedokážu odčítať hrúbku laku na plastoch, uhlíkových vláknach alebo hliníkových paneloch. Ešte raz si však uvedomte, čo znamená leštenie a korekcia laku: odstránenie laku. Raz odstránený lak už nemôžete dostať späť bez nákladného lakovania. Takže si položte otázku: naozaj stojí za to ušetriť 50-100 eur a nezaobstarať si merač hrúbky laku len preto, aby ste potom zistili, že na vašom automobile nebolo dosť laku, teraz ste ju prepálili a potrebujete výrazne drahšie lakovanie? Ja osobne si myslím, že to nestojí za to riziko.

  1. Sprievodca: Ako leštím?

Leštenie je niečo, čo musíte urobiť a vidieť, aby ste to pochopili. Je pre mňa veľmi veľmi ťažké opísať samotný proces leštenia len slovami.

Postup leštenia krok za krokom:

  • Na začiatku každej leštiacej práce je jednoduchý a rovnaký postup: najprv skontrolujete lak, ktorý sa chystáte leštiť, a na základe vášho úsudku o tom, ako "zlé" veci sú, vyberiete kombináciu stroja, padu a pasty a pokračujete ďalej. Čím hlbšie a závažnejšie sú príslušné chyby laku, tým agresívnejší musí byť leštiaci materiál.
  • Vo všeobecnosti sa odporúča postupovať podľa zásady "najprv najmenej agresívna metóda". Pamätajte: leštenie znamená trvalé odstránenie laku. Po odstránení laku ho už nemôžete vrátiť späť. Preto by ste sa mali vždy snažiť dosiahnuť čo najväčšiu korekciu laku čo najmenej agresívnou metódou. To zvyčajne znamená, že najprv začnete s leštiacim padom a leštiacou pastou na konečnú úpravu a uvidíte, kam sa to dostane. Áno, môže to znamenať, že si uvedomíte, že musíte prejsť na agresívnejšie metódy (pady a pasty), ale to je súčasť procesu. Časom a skúsenosťami budete schopní lepšie posúdiť situáciu a napr. sa rozhodnúť, že od začiatku musíte použiť reznú pastu a pad. Neponáhľajte sa však!
  • Vezmite si vybraný stroj a pripevnite pad k unášaciemu tanieru. Dbajte na to, aby bol pad čo najlepšie vycentrovaný na unášači, inak budete cítiť väčšie vibrácie.
  • Vždy by ste mali začať s takzvaným "testovacím miestom": Vždy si vyberte miesto, napr. jeden roh kapoty, použite na ňom zvolenú kombináciu stroja, padu a pasty a potom skontrolujte výsledky. Ak výsledky zodpovedajú vašim očakávaniam, pokračujte a použite presne túto kombináciu na celý automobil. Ak nie, niečo zmeňte, napr. pad alebo pastu, alebo niečo z vašej techniky, napr. rýchlosť pohybu rúk, počet prejazdov cez dané miesto alebo tlak, ktorý vyvíjate na stroj/podložku. Majte na pamäti, že môžete naraziť na panely karosérie, ktoré sa správajú inak, napríklad preto, že boli prelakované, alebo preto, že sa zmenil podklad (plastové nárazníky oproti kovovým častiam). Takže vykonanie skúšobného miesta pred začatím je veľmi dôležité, ale nespoliehajte sa na neho na 100%.
  • Položte pad na oblasť laku vášho automobilu, ktorú chcete leštiť. Nastavte leštičku na najnižšie nastavenie rýchlosti a spustite ju. Relatívne rýchlymi  pohybmi a bez tlaku na stroj/pad teraz rozotriete leštidlo na celú časť, na ktorej chcete teraz pracovať. Zvyčajne pracujete na plochách (štvorcoch), ktoré sú veľké približne 6 až 8 leštiacich padov . Tieto plochy môžete vždy zväčšiť, ak si uvedomíte, že je to možné, ale pamätajte: leštiaca pasta obsahuje "častice", ktoré sa pri práci začnú rozkladať, takže ak pracujete na príliš veľkých plochách, leštiaca pasta nemôže byť taká účinná, ako by mohla a mala byť.
  • Keď je na celej časti tenká vrstva leštiacej pasty, zvýšte rýchlosť leštičky na hodnotu medzi 3 až 4. Niektorí výrobcovia leštiacich pást uvádzajú v návode tipy týkajúce sa odporúčaného nastavenia rýchlosti. Keďže však DA stroje zvyčajne nemajú taký výkon ako rotačné, zvyčajne nemusí vadiť, ak použijete len najvyššie nastavenie rýchlosti.
  • Teraz nechajte stroj kĺzať po celej ploche so strednou až nízkou rýchlosťou pohybu v krížovom vzore, pričom nevyvíjajte žiadny tlak (použite len hmotnosť samotného stroja). Počet prejazdov, ktoré urobíte, bude závisieť od množstva, ktoré chcete na laku opraviť, od schopnosti zvolenej leštiacej pasty pracovať dlhší čas (niektoré sa rozkladajú rýchlejšie ako iné). Vo všeobecnosti by som odporúčal začať s 2-3 prejazdmi a potom skontrolovať výsledky. Vypnite stroj, ale nechajte pad na laku - ak ju zdvihnete, kým sa ešte točí, riskujete, že leštiaca pasta vystrekne všade okolo. Keď sa stroj zastaví, zdvihnete ho, zotriete zvyšky leštiacej pasty a skontrolujete výsledky pod silným svetlom.
  • Ak nie ste spokojní s dosiahnutými výsledkami (napr. stále sú viditeľné víry), máte teraz niekoľko možností. Môžete napr. vymeniť leštiaci pad a/alebo leštiacu pastu za agresívnejšiu. Ak ste odstránili takmer všetky vady laku, na ktoré ste sa zamerali, a zostali len niektoré drobné vady, potom by som odporúčal zmeniť len jednu vec: pad alebo pastu. Ak máte pocit, že ste toho veľa neurobili, môžete vymeniť oboje. Druhou možnosťou je, že zmeníte svoju techniku, čo znamená, že môžete napríklad prejsť to isté skúšobné miesto tou istou kombináciou pad - pasta ešte raz a zistiť, či stačí dva prechody, aby ste dosiahli požadované výsledky. Ak vám vyhovujú dva prejazdy, potom sa tým riaďte. Alebo môžete napr. ešte viac znížiť rýchlosť pohybu leštičky, aby ste dali podložke a paste viac času na prácu na každom mieste. Mohli by ste tiež mierne zvýšiť tlak, ktorý vyvíjate na stroj/pad, čím by ste vytvorili väčšie trenie, teplo, a teda aj rez.
  • Ak sa rozhodnete použiť agresívnu kombináciu reznej pasty a padu na odstránenie závažných defektov laku, možno zistíte, že sa vám tieto defekty laku skutočne podarilo odstrániť, ale zostal vám trochu "mliečny", hmlistý a matný vzhľad laku. To je úplne normálne. Pamätajte si: leštenie je naozaj rovnaké ako brúsenie. A pretože ste práve použili veľmi "drsnú" metódu na odstránenie týchto defektov laku, zanechali ste povrch laku v "drsnom" stave. To znamená, že teraz musíte pokračovať kombináciou strednej alebo jemnej leštiacej pasty a padu, aby ste odstránili zákal.
  • Vo všeobecnosti platí, že zvýšením rýchlosti pohybu (rýchlosti, ktorou prechádzate strojom/padom po laku) sa skráti čas, za ktorý môže kombinácia padu a pasty vykonať svoju prácu. Ak používate vysoké rýchlosti a stále dosahujete požadované výsledky, potom v poriadku, pokračujte. Vo väčšine prípadov majú začiatočníci tendenciu používať príliš vysoké rýchlosti. Postupujte pomaly a dajte týmto pastám čas na prácu. Všeobecné pravidlo: každá časť laku, ktorú leštíte, by sa mala dostať do kontaktu s padom a leštiacou pastou aspoň na jednu alebo dve sekundy.
  • Pri práci s DA strojom dbajte na to, aby sa unášací tanier a leštiaci pad vždy voľne otáčali. Ak vyvíjate príliš veľký tlak, ak nepoužívate dostatočné množstvo leštiacej pasty, ak pracujete v konvexných oblastiach karosérie automobilu, ak narážate do uhlov karosérie, potom by mohlo dôjsť k zastaveniu otáčavého pohybu. Je to viditeľné a môžete si to sami vyskúšať na skúšobnom mieste pri prvom použití nového stroja: priložte stroj k panelu, naštartujte ho a potom pomaly, ale postupne zvyšujte tlak na stroj/pad, kým nezaznamenáte zmenu pohybu padu na laku. Aby ste ľahšie zistili, kedy sa pohyb rotácie zastaví, môžete si tiež na jednom mieste padu alebo unášaču (na vonkajšom okraji) vyznačiť fixkou jemnú čiaru. Vďaka tejto čiare oveľa ľahšie zistíte, kedy sa pohyb padu zastaví. Ak sa tak stane, musíte niečo vymeniť, pretože potom stroj, pad a pasta už nemôžu správne fungovať..
  • Po každom prechode, teda vždy, keď zastavíte stroj a odstránite zvyšky leštenia, odporúčam rýchlo vyčistiť práve použitý leštiaci pad stlačeným vzduchom alebo kefkou (napr. starou zubnou kefkou). Pomôže to udržať podložku dlhšie čistú a zabezpečí optimálne výsledky.
  • Pred opätovným opracovaním plochy alebo prechodom na ďalšiu plochu opäť naneste na pad niekoľko kvapiek leštiacej pasty.
  • Moje osobné pravidlo je: jeden pad a jeden panel karosérie. Pri väčších paneloch karosérie, ako je kapota alebo strecha (alebo bočné panely na dodávkach/autobusoch), možno budete musieť použiť dva pady na jeden panel. To znamená, že pre nový panel karosérie, na ktorom pracujem, vymením práve použitý pad za nový. Tým si zabezpečím, že budem mať vždy optimálne výsledky.
  • Ak si uvedomíte, že výsledky, ktoré chcete dosiahnuť, si vyžadujú viacero krokov (napr. jeden krok rezania a jeden krok dokončovania), môžete si vybrať, či chcete tieto dva kroky vykonať na každom paneli karosérie, alebo či chcete najprv "rezať" celé vozidlo a potom ho dokončiť. Ja osobne najradšej najprv urobím jeden krok na celom automobile a potom sa pustím do ďalšieho kroku.
  • Neprehrievajte svoj stroj. Ak budete dodržiavať pravidlo práce na malých plochách naraz, nemal by to byť problém. Napriek tomu by som odporúčal, aby ste cítili, ako sa váš stroj zahrieva, a možno mu medzi jednotlivými prechodmi alebo krokmi dali niekoľko minút na vychladnutie.
  • Ak si uvedomíte, že vami vybraná leštiaca pasta má tendenciu veľa prášiť alebo veľmi rýchlo zasychá, máte niekoľko možností. Môžete naimpregnovať leštiaci kotúč prípravkov Liquid Elements Pad Prime. Môžete tiež skúsiť jednoducho použiť viac leštiacej pasty, ktorá niekedy pomôže. Môžete tiež znížiť tlak, zvýšiť rýchlosť pohybu alebo znížiť otáčky stroja.

To je naozaj všetko. Základy leštenia sú pomerne jednoduché. To, čo môže byť a nakoniec aj bude ťažké a komplikované, je uvedomenie si, že každá, a tým myslím naozaj každú leštiacu prácu, je iná a že jednoducho nemôžete vopred povedať, ktorý stroj, podložka a kombinácia leštenia bude na konkrétnom aute a laku fungovať najlepšie.

Tiež by ste mali vedieť a uvedomiť si, že leštenie je málokedy o 100% odstránení všetkých defektov laku. Keďže leštenie vždy znamená odstránenie bezfarebného laku, nie vždy sa odporúča a nie vždy má zmysel ísť na 100 % korekciu, pretože na vašom vozidle môže zostať len veľmi málo bezfarebného laku.

Navyše, ako ste si mali uvedomiť z vyššie uvedeného opisu, leštenie nie je niečo, čo sa dá urobiť rýchlo. Potrebujete čas, aby ste našli kombináciu stroja, padu a pasty, ktorá funguje. Možno budete musieť urobiť niekoľko skúšobných miest. Potrebujete, aby tie častice, s ktorými pracujete, mali čas vykonať svoju prácu. Ponáhľanie sa a napr. používanie vysokých rýchlostí pohybu leštičky na rýchle vykonanie práce vždy povedie k horším výsledkom.

OTÁZKY A ODPOVEDE

Teraz, keď už viete (takmer) všetko základné, čo treba vedieť o leštení a korekcii laku, môžeme si prebrať niektoré konkrétnejšie a často kladené otázky týkajúce sa leštenia.

Kedy je čas myslieť na leštenie?

Táto otázka sa môže týkať dvoch rôznych aspektov: úrovne vašich zručností a aktuálneho stavu laku vášho vozidla. Oba tieto aspekty sú dôležité.

Pokiaľ ide o úroveň vašich zručností, osobne si myslím, že leštenie a korekcia laku je najvyššia forma detailu. Predtým, ako začnete uvažovať o leštení, by ste mali nazbierať dostatok vedomostí o detailoch. Dôvodom je to, že takmer všetko ostatné, čo pri detailingu robíte, je len kozmetické, čo znamená, že keď auto umyjete, dekontaminujete a ochránite, všetko, čo urobíte, bude len dočasné, maximálne polotrvalé (napr. pri keramických povlakoch). Glazúru, vosk alebo sealant, ktorý nanesiete, môžete odstrániť relatívne jednoduchými postupmi a niektorými silnými chemikáliami. Ako bolo uvedené vyššie, leštenie a korekcia laku odstráni lak natrvalo a nenávratne. Preto si vlastne môžete vyvolať poškodenie, ktoré bude v najhoršom prípade potrebné opraviť opätovným lakovaním. S modernými leštiacimi zariadeniami, dvojčinnými/náhodnými orbitálnymi strojmi a ak nie ste úplný poloblázon, je dosť nepravdepodobné, že by ste prepálili lak, ale je to možné. Preto je podľa môjho názoru čas myslieť na leštenie porovnateľne neskoro v detailingu. Poznámka na okraj: to isté platí aj pre keramické povlaky, pretože tie budú potrebovať leštenie pri príprave a leštenie (alebo dokonca brúsenie), aby sa dali odstrániť, ak sa niečo pokazí, preto by ste sa mali najprv naučiť leštiť, než začnete uvažovať o aplikácii keramického povlaku.

Na otázku, kedy je čas na leštenie vzhľadom na stav laku vášho automobilu, neexistuje jednoznačná odpoveď. Niektorí ľudia jazdia na autách, ktoré nikdy neboli leštené a na ktorých je zjavná porucha číreho laku, a sú s tým spokojní - alebo im to aspoň nevadí. A niektorí ľudia leštia svoje autá dvakrát ročne. Takže to naozaj závisí od vás a od toho, ako chcete, aby lak vášho automobilu vyzeral. Vo všeobecnosti a v súlade s tým, čo som uviedol vyššie, vám osobne chcem predstaviť nasledujúce pravidlo: leštiť by ste mali tak často, ako je to potrebné, ale čo najzriedkavejšie. Pamätajte si: leštenie znamená odstránenie laku, takže ho chcete obmedziť na minimum.

Preto by presnejšia odpoveď na túto otázku znela, že s jemnou pastou na konečnú úpravu a zodpovedajúcim mäkkou leštiacou podložkou môžete leštiť pomerne často, pretože tým takmer neodstránite žiadnu vrstvu laku, iba minimum. Pokiaľ teda udržiavate lak svojho automobilu v dobrom stave a potrebujete odstraňovať len veľmi ľahké víry spôsobené umývaním, môžete naozaj leštiť dvakrát ročne. Ak použijete agresívne rezné zmesi a pady, môžete odstrániť pomerne značné množstvo vrstvy laku, a preto by ste o tom mali uvažovať naozaj len vtedy, ak je to absolútne nevyhnutné.

Čo je trojstupňové leštenie?

V podstate ide o staré myslenie v súvislosti s leštením. Ako bolo vysvetlené vyššie, leštiace pasty boli kedysi naozaj dobré len v jednej veci: hrubé (prvý stupeň) boli dobré pri rezaní, ale mizerné pri dokončovaní, stredne rezané leštiace pasty (druhý stupeň) boli dobré pri odstraňovaní defektov laku, ktoré ste vytvorili v prvom stupni, ale nie až tak dobré pri dokončovaní, a dokončovacie leštiace pasty (tretí stupeň) boli dobré pri vytváraní pekného povrchu, ale nepoužiteľné na odstraňovanie akýchkoľvek defektov laku, dokonca aj tých, ktoré vznikli v prvom stupni. V starých časoch leštenia ste teda skutočne potrebovali tri kroky na vytvorenie takmer dokonalých výsledkov, pretože leštiace pasty boli príliš kompromitované.

Leštiace pasty sa však posunuli ďalej a prešli dlhú cestu. Podľa môjho názoru dnes už nikto nepotrebuje trojstupňové leštenie. A obzvlášť smiešne je, ak sa vám niekto snaží nahovoriť alebo predať, že ide na trojstupňové leštenie ešte predtým, ako vôbec videl auto, na ktorom bude pracovať. Úprimne povedané, svedčí to len o tom, že téme leštenia nerozumie. Pretože dnes môžete dosiahnuť dokonalosť (alebo sa k nej veľmi priblížiť) použitím kombinácie agresívnych (mikrovláknových alebo vlnených) padoch a zmesí, ktoré sú obe schopné aj pekne dokončiť, a potom stačí prejsť na druhý stupeň s dokončovacou padom a leštidlom. Tri stupne sú už potrebné len zriedkavo a prichádzajú do úvahy naozaj len vtedy, ak napr. pracujete na veľmi, veľmi, veľmi jemných a mäkkých tmavších lakoch, na ktorých môžete byť nútení prejsť v treťom, záverečnom stupni a extrémne jemným leštením, aby ste prišli k povrchovej úprave bez zákalov.

Môžem auto leštiť ručne (bez stroja)?

Vo všeobecnosti áno. Ale, a to nehovorím preto, aby som bol za kreténa, a nehovorím to preto, aby som vás odradil, ale oveľa skôr preto, že skutočne verím tomu, čo sa chystám povedať: neleštite ručne! 

Jednoduché fakty hovoria, že ručným leštením nikdy nedosiahnete rovnaké výsledky ako strojovým. A čo je dôležitejšie, ručné leštenie by vám zabralo neporovnateľne viac času a fyzickej námahy, aby ste dosiahli aspoň trochu podobné výsledky, aké by ste dosiahli strojom za oveľa, oveľa kratší čas a s takmer neuveriteľne menšou námahou. So strojom ste oveľa rýchlejší a dôslednejší a všetko dosiahnete pohodlnejším spôsobom. Aj veľmi lacný stroj základnej úrovne dokáže dosiahnuť oveľa lepšie výsledky ako vy ručne.

Len sa na chvíľu zamyslite nad týmto: ak strojová leštička urobí 1 000 kmitov/rotácii za minútu, museli by ste tiež vytvoriť 1 000 pohybov ručne. Vidíte, prečo nemôžete dosiahnuť rovnaké výsledky ako leštička?

Ručné leštenie je sakramentsky náročná práca, mimoriadne fyzicky náročná a vyčerpávajúca, zaberie vám niekoľko dní (!) a v 9 z 10 prípadov nevedie k požadovaným výsledkom. Netvrdím, že je to nemožné, ale je nesmierne dôležité, aby ste boli realistickí v tom, čo môžete od ručného leštenia očakávať. Aj keď sa domnievam, že technicky viem, ako by to malo a malo fungovať, aj keby som mal všetko potrebné vybavenie, aj tak by som to nerobil. A nikomu by som to neodporúčal.

Áno, technicky je úplne možné postaviť si vlastný dom úplne ručne a z prírodných surovín. Ale chceli by ste a mali by ste to urobiť? Odpoveď na túto otázku závisí od ďalšej otázky: chcete a chcete to urobiť kvôli experimentu a preto, že sa chcete presvedčiť, či ste toho schopní, čo znamená, že to vnímate ako osobnú výzvu, ktorú chcete prekonať, potom sa do toho, prosím, pustite. Ak to chcete urobiť ako lacnejšiu alternatívu strojového leštenia a/alebo preto, že nemôžete alebo nechcete investovať do leštiacej súpravy alebo dať auto profesionálnemu detailerovi, takže chcete mať výsledok v podobe laku bez škrabancov, ale nechcete do toho investovať (veľa) peňazí, potom to nerobte - nestojí to za to.

Môžem leštiť vonku / na priamom slnku?

Záleží na tom. Technicky áno, môžete to urobiť. Nie je to však ideálne. Ak sú panely karosérie, na ktorých pracujete, horúce alebo extrémne studené, mohlo by to vážne ovplyvniť schopnosť vybranej leštiacej pasty správne fungovať. Mohli by ste sa dokonca stretnúť s problémami, ako napríklad, že už nebudete môcť odstrániť zvyšky leštiaceho prostriedku, pretože sa na laku zapiekli. Takisto by sa na lak mohli dostať nečistoty a prachové častice, ak leštíte vonku, ktoré potom pri leštení drhnete po laku. Potom súčasne odstraňujete a vytvárate defekty laku - to predsa nedáva zmysel, nie? Ak teda naozaj chcete alebo musíte leštiť vonku, mali by ste investovať aspoň do akéhosi altánku a výrazne častejšie čistiť ako aj pady, tak aj leštenú plochu.

Nemôžem dostať tie víry von (dostatočne rýchlo), aký lepší leštiaci prostriedok / podložka existuje?

Ak len dúfate, že použitím iných materiálov dosiahnete lepšie výsledky za kratší čas alebo s menšou námahou, potom nekupujte viac alebo iné veci. Jednoduchým faktom je, že pri leštení a korekcii laku neexistujú žiadne skratky. Je oveľa lepšie si túto skutočnosť uvedomiť, akceptovať ju a pracovať na svojej technike namiesto toho, aby ste míňali peniaze na permanentné "vylepšovanie" svojho vybavenia.

 

Ktorá rezná zmes má najväčší rez?

Táto otázka opäť len ukazuje, že osoba, ktorá ju položila, nepochopila jednoduché základy leštenia a korekcie laku. Na túto otázku sa nedá odpovedať, pretože opäť platí, že každé leštenie je iné.

Vo všeobecnosti však nasledujúce rezné zmesi patria medzi najagresívnejšie:

  • Ewocar Heavy Cut
  • CarPro ClearCut
  • CarPro UltraCut
  • Koch Chemie H9.01
  • Zvizzer PC5000
  • Scholl Shock 2 Cut
  • Sonax Cutmax
  • Sonax Ultimate Cut 6+

Mám [značka x model y]. Aká je najlepšia kombinácia padu a pasty pre moje auto?

Táto otázka len dokazuje, že ste nečítali alebo nepochopili celý tento článok. Prečítajte si ho ešte raz! 

Žarty bokom: na túto otázku sa nedá odpovedať. Ako som už povedal vyššie: každá leštiaca práca je iná. A nemôžete vopred vedieť, čo bude alebo nebude fungovať na vašom aute. Navyše: niečo, čo fungovalo u niekoho iného, nemusí fungovať u vás, aj keď máte úplne rovnaké auto. Vyberte si dobré pady a dobré leštiace pasty a postupujte podľa nich.

Strávil som hodiny leštením svojho auta, ale vždy mi zostali jemné škrabance/vlnky. Čo sa deje?

Ak sa stretávate s veľmi, veľmi mäkkými a jemnými typmi laku, najmä tmavšími, potom ho môže utieranie panelov / utieranie IPA dočasne ešte viac zmäkčiť, čo potom vedie k škrabancom, ktoré spôsobíte len utieraním utierkov pri odmasťovaní laku. Pri extrémne náročných lakoch môže stieranie panelov / stieranie IPA dokonca viesť k nepríjemne zahmlenej povrchovej úprave, ktorá zničí všetku prácu, ktorú ste do nej predtým vložili. Ak sa stretnete s takouto farbou, potom naozaj neexistuje najlepší spôsob, ako na to. Môžete vyskúšať rôzne typy utierok / IPA a odmasťovacích  prípravkov a dúfať, že nájdete tú, ktorá situáciu nezhorší. Môžete tiež len utrieť zvyšky leštidla obyčajnou utierkou a nepoužívať IPA, ale potom riskujete, že za vami zostanú zvyšky leštidla, ktoré potom budú brániť ochrannému povlaku, ktorý potom použijete, aby sa správne spojil s lakom vášho automobilu. Ak sa rozhodnete pre jednoduchý tekutý vosk, sealant v spreji alebo pastový vosk, tento efekt tam bude, ale pravdepodobne nebude taký výrazný. Ak hovoríme o keramických povlakoch, tento účinok bude závažný. Najdôležitejším ponaučením je zachovať pokoj a jednoducho sa zmieriť s tým, že budete musieť žiť s nejakým kompromisom, pretože aj profesionáli sa stretávajú s rovnakými problémami a celé odvetvie za posledné desaťročia nedokázalo tento problém vyriešiť.

Čo znamená pojem "jeweling"?

Pojem "jeweling" označuje techniku, ktorej cieľom je dosiahnuť čo najvyšší lesk laku. Zvyčajne sa používa v rámci fázy konečnej úpravy alebo aj po nej, pri ktorej sa používa extrémne jemné leštidlo s veľmi jemnými (alebo dokonca žiadnymi) abrazívami v kombinácii s veľmi mäkkým finišovacím padom, ktorý sám o sebe nemá takmer žiadnu reznú schopnosť. Cieľom "jewelingu" je úplne odstrániť akýkoľvek druh zákalu, ktorý by mohol narušiť dokonale číry bezfarebný povrch.

Čo znamená "lepkavý lak"?

Pojem "lepkavý lak" sa objavil v posledných rokoch a podľa môjho názoru ho v súčasnosti príliš často skloňujú ľudia, ktorí buď nevedia, čo v skutočnosti znamená, alebo chcú len zakryť skutočnosť, že nemajú dostatok skúseností alebo znalostí, aby dokázali riešiť problémy, s ktorými sa stretávajú pri leštení.

Vo všeobecnosti sa tento pojem vzťahuje na jav, že zvolená leštiaca pasta sa pri práci stáva a je "lepkavá", čo znamená, že nie je alebo nie je dostatočne lubrikovaná, takže sa po vyleštení buď nedá použiť, alebo sa ťažko odstraňuje. Často sa to vyskytuje pri veľmi mäkkom alebo starom (jednostupňovom) laku, na ktorom odstránite vrstvu laku alebo bezfarebného laku tak rýchlo, že si s tým leštiaca pasta a pad už neporadia.

Aby ste tento problém obišli, môžete sa pokúsiť pridať viac leštiacej pasty, alebo v prvom kroku vykonať techniku "kosenia".

Čo je to technika „kosenia“?

Tento termín sa vzťahuje na techniku leštenia, ktorú zaviedol alebo pomenoval Kevin Brown (a zverejnila ju spoločnosť AMMO NYC). Ak pracujete na aute s veľkým množstvom odumretého, poškodeného, mäkkého alebo zoxidovaného laku alebo so zvyškami nejakej formy ochrany laku, môžete pokračovať a v prvom kroku použiť veľmi agresívnu kombináciu padu, aby ste jednoducho "pokosili" lak a odstránili túto prvú vrstvu "hmoty". Alebo inými slovami, najprv odrežete hrubé veci a veľké konáre, aby ste potom mohli kosiť trávnik. Teoreticky po tomto prvom kroku sú nasledujúce kroky jednoduchšie, pretože sa musíte vysporiadať s menším množstvom zvyškov farby.

Čo je to "nekorektné leštenie"?

Je to nezmysel! Tento termín zaviedli niektorí profesionálni detaileri / lakovníci, keď používajú prípravky ako glazúry na dočasné vyplnenie ľahkých defektov laku namiesto ich odstránenia - pretože je to oveľa rýchlejšie. Ich vyplnením vytvárajú väčší "lesk", pretože rovnejší lak je lesklejší ako poškriabaný. Vždy však pôjde len o dočasné riešenie, pretože výplňové farby vo všeobecnosti vydržia len niekoľko dní, možno týždňov, a to približne na jedno až tri umytia. Preto si osobne myslím, že pojem "nekorektné leštenie" je zlým obchodným zvykom.

Môžem leštiť automobil s ochranou fóliou?

Záleží na tom, či hovoríme o lesklých alebo matných fóliach. V prípade matných fólií si pozrite nasledujúci odsek. V prípade lesklých fólií je odpoveď áno, ale nezabudnite dodržiavať tieto tipy:

  • všeobecne platí, že používajte len leštiace pasty na konečnú úpravu, alebo pasty na leštenie fólií priamo určené a nepoužívajte hrubé/agresívne pasty,
  • nevytvárajte nadmerné teplo ani s ním nepracujte.

Môžem leštiť matný lak alebo matné obaly?

Z fyzikálneho a technického hľadiska môžete na matný lak použiť strojovú leštičku. Vykoná svoju prácu. Nenávratne však poškodíte matný povrch laku, pretože ho urobíte lesklým. Takže v každom prípade: nie, neleštite matný lak ani matné fólie!

Môžem leštiť plastové časti automobilu?

Ak je plastová časť, o ktorom hovoríme, lakovaná, potom áno. Ak ide o nelakovaný plast, potom nie. Preto by ste mali nelakované plasty pred začatím leštenia vždy oblepiť páskou, pretože niektoré leštiace prípravky môžu zanechať nepríjemné biele zvyšky, ktoré sa veľmi ťažko odstraňujú, a čo je dôležitejšie, ak má plastová časť, o ktorej tu hovoríme, drsný, matný/saténový charakter a vy ho preleštíte agresívnou pastou, nezvratne zmeníte jeho vzhľad (na jednom mieste).

Musím po leštení použiť ochranu?

Nie, po vyleštení laku absolútne nemusíte nanášať ochranný povlak, napríklad vosk, nikto vás k tomu nenúti. Dôrazne sa to však odporúča, aby ste predĺžili čas, počas ktorého zostane váš čerstvo vyleštený lak čo najmenej poškodený, a aby ste ho ochránili pred vyblednutím (v dôsledku UV žiarenia) a novými nečistotami.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.