Ako na car detailing?

Ako začať s detailingom?

Tak ako sa staráte o svoje telo, tak je potrebné sa starať aj o karosériu vášho auta. Ak zanedbáte starostlivosť alebo zvolíte nesprávny spôsob, lak a ďalšie diely karosérie budú rýchlo degradovať. Môže to viesť k nenávratnému poškodeniu, poškrabaniu alebo silnej korózii.

Car detailing sa v posledných rokov zmenil. Nezmenili sa prvotriedne prípravky, zmenil sa prístup. Vlastníkov áut zaujíma najmä ako mať krásne a ošetrené auto, na ktoré bude rasť pozrieť, no zároveň ich to bude stáť minimum úsilia.

Predtým ako sa rozhodnete venovať detailingu, mali by ste si zistiť ako sa to robí. Na internete nájdete veľa videí, ktoré Vám s tým pomôžu. Odporúčame Vám kúpiť si produkty od špičkových výrobcov, ktoré vydržia dlhšia, majú nižšiu spotrebu a sú šetrnejšie. Nesiahali by sme úplne po produktoch z benzínových púmp.

Ak ste začiatočník, začnite len s nutným minimom a až potom siahnite po produktoch, ktoré zdvihnú úroveň starostlivosti o vaše auto.

detailing-ako-zacat01

Základná starostlivosť o exteriér auta

  • pravidelné šetrné ručné alebo bezkontaktné umývanie,
  • voľba vhodných prípravkov a nástrojov na umývanie auta,
  • správny postup umývania auta,
  • dekontaminácia laku,
  • aplikácia ochrany laku a ďalších povrchov.

Prečo nepoužívať kefové umývačky

Ak sa zaujímate o detailing, pravdepodobne neberiete vaše auto len ako spotrebnú vec. Kefové umývačky áut sú rýchle, pohodlné a nemusíte umyť auto sám.

Avšak väčšina týchto umývačiek používa agresívnu chémiu, ktorá môže poškodiť exteriér vášho auta. Napríklad spôsobí vyblednutie plastových či gumových líšt. Ďalšou vecou sú samotné kefy, ktoré sú veľmi tvrdé a dokážu spôsobiť veľké množstvo mikroškrabancov. Po umytí sa Vám auto bude samozrejme lesknúť, no ak sa pozriete detailnejšie, škrabance uvidíte.

Predstavte si, že by ste s autom chodili pravidelne do umývačky a spôsobovali by ste len ďalšie a ďalšie škrabance, ktoré sa potom stanú viditeľné. Postupne sa lak stane matným a stratí sa lesk. Ak by ste chceli dostať lak na aute do pôvodného stavu, bude Vás ti stáť niekoľko krokové náročné strojové leštenie, za ktoré budete musieť zaplatiť vyššiu sumu.

detailing-ako-zacat

Postup základného detailingu

1. Kolesá a pneumatiky

Vždy začnite od kolies. Ide totiž o najšpinavšiu časť auta. Ak by ste ich nechali až po umytí karosérie, mohli by ste si zašpiniť už umyté časti. Autokozmetiku vyberajte na základe povrchovej úpravy vašich kolies. Na leštené kolesá alebo kolesá v chrómovej úprave je potrebné používať pH neutrálne čistiace prípravky. Na štandardne lakované úpravy kolies môžete použiť čistiace prípravky na kyslej báze.

2. Pred umývaním, umývanie a sušenie

Pred umývaním auta je potrebné odstrániť hmyz, soľ a povrchovú špinu, ktoré získalo auto z pohybu po cestách. Bude sa Vám potom jednoduchšie umývať auto šampónom. Pomocou rukavíc postupujte od strechy smerom nadol. Ťahy by mali byť vodorovné alebo zvislé, nerobte krúživé pohyby. Nezabudnite auto opláchnuť a vysušiť pomocou utierok a uterákov na sušenie.

3. Čistenie a údržba interiéru

Interiér najskôr poriadne povysávajte a potom pokračujte na čistenie plastov, textilných a kožených častí. Na interiér je potrebné použiť rôzne čistiace prostriedky v závislosti od povrchov. Čističe na interiér sú šetrné ku materiálom.

4. Okná

Čisté okná sú dôležité pre bezpečnosť jazdy. Ide o posledný krok základného detailingu. Na čistenie okien sa používajú špeciálne prípravky a jemné mikrovláknové utierky, aby sa dosiahla čo najväčšia čistota.

Finálne kroky detailingu

1. Hĺbkové čistenie laku (dekontaminácia)

Dekontaminácia je dôležitým krokom pred voskovaním a pred nanesením prvej vrstvy vosku na karosériu. Hĺbkové čistenie laku sa skladá z odstránenia asfaltu, odstránenia polietavej hrdze a dekontamináciou clayom a clayovou lubrikáciou. Auto opäť opláchnite a osušte.

detailing-ako-zacat01

2. Leštenie

Leštenie laku nie je ľahké a zahŕňa všeobecnú znalosť tejto problematiky. Leštenie môže byť ručné alebo strojové. Ručné leštenie odporúčame, ak ste začiatočník. Síce nie je tak veľmi efektívne, ale je menej rizikové.

3. Voskovanie (ochrana laku)

Voskovanie je najčastejším spôsobom ochrany laku vozidla. Voskovanie pomáha ochrániť auto pred nadmerným zašpinením a je vodeodolné. Pomôže Vám auto ochrániť pred soľou, kyslými dažďami či UV žiarením. Plusom je krajší vzhľad a lesk vozidla. Postup ako nanášať vosk na auto je uvedený na daných produktoch.

4. Detailing interiéru

Detailing interiéru donedávna robili len profesionáli. V súčasnosti sú k dispozícii funkčné a osvedčené prípravky aj pre širokú verejnosť. Práve preto sa detailing stáva relaxom pre milovníkov áut. Ak potrebujete stmaviť palubovku, použite oživovač plastov. Na čistenie tlačidiel siahnite po štetci, veľmi si tým pomôžete.

Základné vybavenie detailingu

Zaobstaranie si výbavy na detailing Vás na začiatku bude stáť viac finančných prostriedkov. Vyššia základná výbava sa skladá z:

  • dvoch vedier,
  • rukavíc alebo vhodnej hubky,
  • utierok z mikrovlákien na sušenie a mikrovláknové utierky,
  • pH neutrálny autošampón,
  • clay a lubrikácia,
  • príprava pod vosk,
  • vosk (prírodný vosk, sealant, keramika,...)
  • aplikátor.

detailing-ako-zacat02

Doplňujúce vybavenie na detailing:

  • kefa na kolesá,
  • kefa na kožu alebo interiér,
  • štetec na interiér a exteriér,
  • impregnácia na plasty,
  • impregnácia na pneumatiky,
  • čistič skla,
  • koncentrát univerzálneho čističa,
  • odstraňovač asfaltu,
  • odstraňovač hrdze.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.