Veľké doskladnenie ChemicalWorkz už 24.05.2024

Všetko, čo potrebujete vedieť o čistení a starostlivosti o kožu

Ak sa na akomkoľvek fóre o starostlivosti o automobil alebo v skupine na Facebooku opýtate na pomoc pri čistení a starostlivosti o kožu, dostanete tri rôzne typy odpovedí:

  • Nájdu sa ľudia, ktorí vám povedia, že môžete použiť takmer akýkoľvek typ čistiaceho prípravku (na interiér) alebo APC v kombinácii s akýmkoľvek typom nástroja - či už je to kefa alebo melamínová hubka (magic sponge) - pretože im ide len o výsledok, čo znamená, že chcú, aby ich koža bola čistá, bez ohľadu na to, ako sa k výsledku dostanú.
  • Potom budete počuť od ľudí, ktorí hrajú na istotu a radia vám, aby ste používali špecializované prípravky na čistenie a starostlivosť o kožu od akejkoľvek značky a budete v bezpečí.
  • A nakoniec sa stretnete s "extrémistami", ktorí vám budú tvrdiť, že kožu si pekne zničíte, len čo sa jej čo i len dotknete niečím agresívnejším než slzami jednorožca a uterákom z rozprávkového prachu.

A pravda je taká: všetci majú pravdu, pretože na kožu sa môžete pozerať rovnako pedantne a vedecky, ako sa niektorí pozerajú na lak automobilu a na to, ako sa o ne starať, ale môžete k nej pristupovať aj jednoducho ako k niečomu, čo treba čistiť - akýmikoľvek prípravkami.

V tejto súvislosti je dôležité vedieť, že koža v automobiloch dnes už nemá veľa spoločného so zvieracou kožou. V skutočnosti sa koža skladá z niekoľkých vrstiev rôznych látok a skutočná koža (zvieracia koža) je pomerne tenká. Na nej sa nachádza - podobne ako pri farbe - základná vrstva, farebná vrstva a vrchný lak. A pokiaľ ide o čistenie kože, vrchná vrstva je dôležitou časťou, pretože práve tá môže byť v skutočnosti vážne poškodená nesprávnymi technikami čistenia. Avšak rovnako ako pri farbe, ani tu nie je každá koža rovnaká, takže stále nájdete kožu, ktorá je skutočne zvieracou kožou, hlavne v klasických automobiloch.

Spomínaná vrchná vrstva je pomerne citlivá vrstva. Je oveľa, oveľa jemnejšia ako napr. bezfarebná vrstva laku vášho vozidla. Áno, koža vo všeobecnosti a celkovo je pomerne odolný materiál, ktorý znesie aj nejaké tie údery, ale vrchná vrstva je, ako už bolo povedané, pomerne citlivá. A práve preto niektorí ľudia odporúčajú čistiť kožu čo najšetrnejšie. Všetci totiž chápeme, že používať na čistenie laku nášho automobilu tvrdú kefu je hlúposť, pretože lak poškriabe a znehodnotí. Takže ak teraz viete, že vrchná vrstva kože vášho automobilu je oveľa, oveľa jemnejšia ako bezfarebný lak, prečo by ste mali používať agresívne nástroje a techniky na jej čistenie?

Ako teda čistiť kožu čo najšetrnejšie? Tu je niekoľko tipov pre vás:

  • Používajte špeciálne čistiace prípravky na kožu, ktorých pH je čo najbližšie neutrálnemu: Hodnota pH prípravkov je a vždy bude vedľajším produktom ich zložiek. Áno, existuje súvislosť medzi tým, čo tieto zložky robia, a tým, akú hodnotu pH zvyčajne vytvárajú, ale prípravky s veľmi vysokou alebo nízkou hodnotou pH nemusia byť nevyhnutne nebezpečné pre lak alebo kožu a pH neutrálne prípravky nemusia byť nevyhnutne bezpečné. Majte to teda na pamäti. Pokiaľ však ide o kožu vo všeobecnosti, prípravky s vysokou hodnotou pH (čítaj: ktoré sú zásadité) obsahujú zložky, ktoré môžu spôsobiť chemickú reakciu s vrchnou vrstvou kože, ktorá ju môže trvalo a nenávratne poškodiť. Preto bude vo všeobecnosti bezpečnejšie, čím pH neutrálnejší čistiaci prípravok použijete. To neznamená, že (mierne) alkalické, ale špecializované čistiace prípravku na kožu nie je bezpečné používať, pretože hodnota pH je len jednou z premenných v schopnosti výrobku byť bezpečný pre určité povrchy. Rozhodne však budete lepšie a bezpečnejšie, ak použijete špecializovaný čistiaci prípravok na kožu, ako keď použijete silné a agresívne APC (univerzálny čistiaci prípravok), hlavne ak sú na báze rozpúšťadiel.
  • Používajte bavlnené uteráky namiesto mikrovlákna: Áno, mikrovlákno je jemné a mäkké, a to je dôvod, prečo ho používame na naše automobily. Uteráky a príslušenstvo z mikrovlákna sú však aj porovnateľne agresívne a abrazívne, keď ich použijete na "drhnutie". Ako som už vysvetlil vyššie, vrchná vrstva "kože" je oveľa, oveľa mäkšia ako bezfarebný lak. Takže zatiaľ čo mikrovlákno v skutočnosti nepoškodí číry lak vášho automobilu (pokiaľ ho používate správne a bez veľkého tlaku), môže skutočne poškodiť vrchný lak kože. Áno, nie všetky mikrovlákna sú rovnaké, takže existujú také, ktoré sú "bezpečnejšie" ako iné. Ale mikrovlákno je v konečnom dôsledku abrazívny materiál. Preto sa na kožu často odporúča používať bavlnené uteráky namiesto mikrovlákna. 
  • Namiesto kefiek používajte aplikátor na jemné rozotieranie a miešanie vybraného čistiaceho prostriedku na kožu: Opäť platí, že nie všetky kefky sú rovnaké a nie všetky sú rovnako zlé, navyše k poškodeniu kože s najväčšou pravdepodobnosťou dochádza preto, že používate príliš agresívnu kefku. Mäkký neabrazívny penový aplikátor však bude vo všeobecnosti ku koži šetrnejší ako kefa.

Úplné zverejnenie: všetky tieto tipy pochádzajú hlavne z "kampane" spoločnosti LMX (Ledermax) v rokoch 2019/2020, čo je rakúsky odborník na výrobu kože a čistiacich/ošetrovacích prípravkov na kožu, hlavne na nemecky hovoriacej scéne starostlivosti o automobily. Z tejto kampane som si odniesol to, že extrémne agresívnym prístupom ku koži počas jej čistenia ju môžete v skutočnosti hneď poškodiť. A to nenávratne.

Keď však hovoríme o poškodení kože, ktoré vzniká v dôsledku nesprávnych techník čistenia, príslušenstvo a chemikálií, väčšinou hovoríme o pomaly vznikajúcich poškodeniach, ktoré sa časom nahromadia. A to nás vracia k tomu, čo som povedal na začiatku, že všetky rady, ktoré zvyčajne dostanete od iných, keď sa pýtate na čistenie kože, sú správne.

Pretože ak vám záleží len na tom, aby koža, na ktorej pracujete, vyzerala čisto, potom môžete použiť naozaj čokoľvek. Môžete použiť tuhú kefku alebo niečo ako kefku na vŕtačku, ako aj APC a skutočne skončíte s čistou kožou. Poškodíte však a/alebo odstránite stále viac vrchnej vrstvy až do bodu, keď už nebude žiadna. Ak napr. čistíte červenú alebo hnedú kožu a skončíte s červenou alebo hnedou "hmotou" v útierkach, ktoré používate, potom ste už prešli cez vrchnú vrstvu a odstránili ju celú. Je to ekvivalent leštenia laku a farebných zvyškov v leštiacich kotúčoch: číry lak je číry, základný lak je farebný. Ak teda na moderných autách vidíte na leštiacich kotúčoch farbu, potom ste prepálili bezfarebný lak. To je nezvratné!

Preto toľko ľudí tvrdí, že ich (agresívne) čistiace techniky a prípravky na kožu fungujú. Áno, čistia, ale v skutočnosti kožu nielen čistia, ale aj poškodzujú. Toto poškodenie sa však prejaví až časom, a keďže si dnes veľa ľudí necháva auto len niekoľko rokov (kvôli lízingu a financovaniu), nikdy sa nedočkajú následkov tohto poškodenia.

Poškodením myslím škrabance a "praskliny" v povrchovej štruktúre vrchnej vrstvy kože. Problémom tejto vrchnej vrstvy je, že na rozdiel od laku vášho automobilu nemôžete tieto poškodenia (škrabance) jednoducho "odstrániť" leštením. A tieto poškodenia nie je možné vidieť voľným okom. Sú tam však a spôsobia, že sa vaša koža zašpiní oveľa rýchlejšie, pretože špina a najmä agresívna špina sa môže hromadiť v týchto prasklinách a potom sa dostane do kože.

Ak nedôverujete žiadnej z týchto informácií, ak vás nič z toho nezaujíma a chcete len čo najrýchlejšie dostať kožu do čistoty, potom sa pustite do čistenia kože (agresívnymi) čistiacimi prípravkami ako APC, kefkou a vydrhnite ju.

Ak vám skutočne záleží na životnosti kože, potom je najdôležitejšie, aby ste sa snažili čistiť kožu čo najšetrnejšie. To znamená používať správne chemikálie, nástroje a metódy a venovať im čas, pretože čistenie vašej kože týmito metódami bude trvať dlhšie v porovnaní s prácou s agresívnymi metódami.

Ak ale máte pred sebou silné škvrny, zmeny farby a/alebo iné nečistoty na koži vášho automobilu, osobne by som vám odporučil použiť špecializovaný, ale silný čistiaci prípravok na kožu a naniesť a rozotrieť ho, možno aj niekoľkokrát, pomocou mäkkého a neabrazívneho penového aplikátora. Iba v prípade, že by ste absolútne nedosiahli žiadne výsledky, použil by som mäkkú kefku na čistenie kože - ale iba vtedy - a touto kefkou by som čistiaci prostriedok zľahka (!) vydrhol, ale nepoužíval by som žiadny alebo absolútne minimálny tlak.

Osobne by som nikdy nepoužíval (vysoko alkalický) APC a nikdy by som nepoužil niečo ako melamínovú špongiu (magic sponge, magic eraser). Osobne stále používam utierky z mikrovlákna na odstraňovanie zvyškov čistiacich prípravkov, ale dávam si pozor, aby boli kvalitné, mäkké, a nie tenké lacné základné utierky z Číny. A opäť ich používam bez veľkého tlaku.

Pokiaľ ide o starostlivosť o kožu alebo jej "ochranu", je opäť dôležité pochopiť, že koža už nie je zvieracia koža. Takže používanie niečoho ako krém na kožu alebo kožné mlieko, vosk alebo tuk nemá zmysel. Väčšinou to len sadne na vrchnú vrstvu a spôsobí, že bude mastná, rozmazaná, fľakatá a lesklá. Čo tiež nemá zmysel, su "keramické povlaky" na kožu, pretože buď oberajú kožu o jej priedušnosť, alebo v skutočnosti nefungujú rovnako ako keramické nátery na farby. Takže opäť platí, že najbezpečnejšie je vybrať si špecializované výrobky na starostlivosť o kožu alebo ochranu kože od renomovaných spoločností.

Myslím si, že najdôležitejším aspektom, ktorý si treba z tohto článku odniesť, je to, že koža je skutočne špeciálny materiál, ktorý potrebuje špeciálnu a jemnú starostlivosť, a preto špecializované výrobky na kožu majú skutočne veľký zmysel.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.