Veľké doskladnenie ChemicalWorkz už 24.05.2024

Semiš vs alcantara. V čom sa líšia a prečo je také ťažké ich udržiavať?

Oba sú mäkké, luxusné materiály, ktoré si v priebehu rokov získali popularitu vo svete automobilov. Ak ste vlastnili automobil so semišom (pravdepodobne Alcantarou), viete, že tento materiál môže byť trochu náročný na údržbu, pokiaľ ide o čistotu. A hoci mäkký, poddajný pocit semišu môže viesť k presvedčeniu, že je jemný, v skutočnosti je pomerne robustný.

Po prvé, semiš alebo Alcantara. Čo sú to a v čom sa líšia?

Začnime prírodnou možnosťou; semišom. Semiš je variácia kože, ktorá je veľmi porézna a priedušná. Semiš pravdepodobne veľmi dobre poznáte, ale ak nie, poskytuje mäkký, chlpatý & textúrovaný povrch. Je pružný aj poddajný, ale tiež veľmi ľahko nasiakavý.

Alcantara je obchodný názov semišovej, syntetickej alternatívy (existujú aj iné verzie syntetického semišu, a to mikrosemiš alebo ultrasemiš). Má mnoho rovnakých vlastností ako prírodný semiš, ale namiesto z hovädzej kože sa alcantara vyrába zo zmesi polyesteru a polyamidu (rovnaké materiály, z ktorých sa vyrábajú mikrovláknové uteráky). Takže môžeme s určitosťou povedať, že Alcantara je istý druh mikrovlákna. 

Tieto dve látky sú si veľmi podobné a tieto pojmy sa často používajú zameniteľne. Oba sa používajú v rôznych odvetviach, medzi ktoré patrí nábytok, oblečenie, obuv, elektronika a možno najčastejšie v interiéroch automobilov. Keďže je lacnejšia, Alcantara sa zvyčajne používa ľahšie. Alcantara sa tiež môže pochváliť tvrdeniami, že je nehorľavá. Táto vlastnosť umožňuje, aby sa materiál používal na miestach, ako sú sedadlá pretekárskych áut Formuly 1 a dokonca aj v kapsulách Crew Dragon spoločnosti SpaceX, ktoré prepravujú astronautov do vesmíru.

Či už ide o prírodnú alebo syntetickú verziu, semišové materiály prinášajú aj niekoľko dosť výrazných nevýhod. Najzjavnejšou je ich tendencia absorbovať látky, s ktorými prichádzajú do kontaktu. Na príklade interiérov automobilov je Alcantara veľmi náchylná absorbovať pot z vašich rúk a pokožky. Keď sa tak stane, malé vlákna, ktoré tvoria mäkkú, zamatovú štruktúru, sa zmatňujú a začnú sa rozkladať. Objavia sa škvrny a povrch rýchlo začne strácať svoj pôvodný lesk. Materiál sa môže tak nasýtiť špinou a nečistotami, že semišový povrch začne pôsobiť mastným alebo olejnatým dojmom. V tomto bode začína materiál skutočne strácať svoju priazeň v porovnaní s alternatívami, ako je tradičná koža.  

Nespočetné množstvo pretekárskych automobilov už roky využíva semišové volanty alebo volanty z Alcantary pre ich lepšiu priľnavosť, ale pretože tak ľahko nasiaknu potom, je takmer svätokrádežou položiť ruky na semišový volant bez páru rukavíc. V súčasnosti sa však tento materiál neobjavuje len na pretekárskej trati. Stretávame sa s tým, že je priamo od výrobcu súčasťou mnohých značiek a modelov osobných aj nákladných automobilov. A hoci sa ľahko zašpiní, jeho výhodou je, že sa aj ľahko čistí. V dnešnom príspevku na blogu sa budeme venovať základným krokom, ktoré používame v garáži na čistenie a vysvetlíme si, ako je to s ochranou materiálu Alcantara.

Medzi najviac ekonomicky výhodný prípravok na čistenie nielen alcantary, je pre príklad Koch Chemie Pol Star, jedná sa o pH neutrálny koncentrát určený práve na čistenie textilných a kožených materiálov. Tým, že sa jedná o koncentrát, pred samotným čistením je potrebné si správne nariediť tento prípravok, najčastejšie používaný pomer riedenia je 1:10,teda 1 dielik prípravku Pol Star a 10 dielikov vody. 

Na kompletné čistenie budete teda potrebovať:

  1. Zriedený prípravok Pol Star v pomere 1:10
  2. Výrobník peny
  3. Jemnú kefku určenú na čistenie kože alebo náš scrub pad 
  4. Mikrovláknové utierky, najlepšie s krátkym vláknom

Čistenie začnite správnym zriedením prípravku a naliatím do výrobníku peny, pre vytvorenie čistiacej peny a docielenie nižšej spotreby chémie z tým pádom aj menšieho množstva vody. Napeňte zľahka čistiaci prípravok na kefku, scrub pad, poprípade štetec a zapracujte do povrchu, ktorý sa chystáte vyčistiť, avšak dbajte na to, aby ste povrch nepremáčali, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu Alcantary. Odporúčame, aby ste sa držali vždy len jednej oblasti, či už ide o bočné opierky, opierku hlavy alebo volant. Pomôže Vám to udržať si prehľad o tom, čo ste čistili, a tiež sa uistíte, že prebytočný prípravok, ktorý ste prípadne nastriekali na povrch, nezaschne.. Ľahkým tlakom prechádzajte kefkou, scrub padom alebo štetcom pohybmi tam a späť.

Po dôkladnom čistení prípravkom vezmite čerstvú handričku z mikrovlákna a zotrite nečistoty, ktoré sa zachytili vo vláknach Alcantary. Opäť stačí ľahký tlak, pretože teraz odstraňujete špinu a nečistoty, ktoré ste na povrch vyniesli pomocou Koch Chemie Pol Star. Po odstránení nečistôt budete mať čistý povrch, ktorý by mal byť na dotyk suchý. Aby sme proces sušenia trochu urýchlili, použijeme stlačený vzduch. Už za pár minút vie Váš interiér pokrytí alcantarou vyzerať ako nový a pôsobiť úplne novým dojmom!

Ako ste si mohli myslieť, tak proces čistenia Alcantary naozaj nie je až taký náročný. Je to trochu viac práce v porovnaní s inými materiálmi, ako je koža, plast alebo guma. Väčšia pracnosť navyše však výrazne prispieva k tomu, aby bol čistý povrch na dlhší čas.   

Po vyčistení Alcantary je dôležité pomôcť týmto vláknam, aby sa opäť "postavili".

Najprv musíte vyčistenú Alcantaru nechať buď vyschnúť, alebo môžete použiť stlačený vzduch, napríklad tornádor. To nielenže pomôže procesu schnutia, ale tiež umožní vláknam opäť sa "postaviť".

Aby ste týmto vláknam pomohli znovu sa postaviť, môžete použiť buď kefku na čistenie kože alebo utierku z mikrovlákna a VELMI jemne a mäkko prejsť po vyčistených vláknach. Môžete to urobiť aj vysávačom - ale opäť veľmi jemne! V prípade použitia vysávaču Vám prezradím jeden TIP, priložte prst na koniec koncovky aby ste zabezpečili, že sa nedotknete priamo koncovkou povrchu a nezničili tak vlákna. Takýmto spôsobom „povysávajte“ celú plochu aby sa vlákna opäť „postavili“ poprípade to môžete spraviť okrem kefky a mikrovlákna jemným štetcom. 

Teraz sme si prešli čistením, no prichádza otázka typu: Andy a čo na ochranu Alcantary ? 

Hovorím jasne, alcantara je jeden z materiálov, ktorý nepotrebujete žiadnu ochranu, nenechajte si natierať ústa sladkým medíkom akýmkoľvek predajcom na internete. 

Väčšina textilných ochranných povlakov, obsahuje veľké množstvo polymérov, ktoré negatívne pôsobia na alcantaru, že majú tendenciu vlákna tohto materiálu doslova zliepať dokopy. A čo je ešte dôležitejšie, tým, že Alcantaru urobíte "hydrofóbnou", zbavíte ju úplnej schopnosti absorbovať čokoľvek, čo napr. na volante znamená, že vaša ruka sa bude kúpať vo vašom vlastnom pote.

Taktiež nikdy nepoužívajte na Alcantaru niečo ako kondicionér na kožu, pretože to spôsobí zlepenie vlákien. Alcantara je mikrovlákno, NIE koža!

Viem, že detailing je o starostlivosti o každý detail automobilu, ale niektoré materiály naozaj nepotrebujú "ochranu" a je lepšie ich nechať na pokoji.

V prvom rade je dôležité vedieť a pochopiť, že Alcantara NIE JE druh kože. Je to druh mikrovlákna.

Druhá dôležitá vec, ktorú je potrebné vedieť, je, že o Alcantaru sa v skutočnosti nemôžete (a nemali by ste) "starať" v tom zmysle, že ju môžete "ochrániť". Áno, existujú niektoré textilné povlaky, ktoré tvrdia, že ich môžete použiť na "ochranu" Alcantary, ale technicky to v skutočnosti nefunguje. Navyše, ak sa pozrieme na miesta v aute, na ktorých sa Alcantara používa (sedadlá, volanty), tieto miesta sú takmer vždy intenzívne používané, a preto dochádza k veľkému mechanickému oderu, čo je ďalší dôvod, prečo tam nemá zmysel používať "ochranný povlak", pretože sa takmer okamžite "odrú". 

Vzhľadom na to všetko je v skutočnosti najlepšie Alcantaru len čistiť.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.