Veľké doskladnenie ChemicalWorkz už 24.05.2024

Ako správne prať utierky z mikrovlákna

10 tipov na starostlivosť o mikrovlákna a ich pranie

Táto téma bude kontroverzná. Dôvodom je, že na internete koluje veľa protichodných informácií. Neveríte mi? Potom sa pokojne opýtajte, ako správne prať uteráky z mikrovlákna.

Mám veľmi vyhranený názor na čistenie a pranie uterákov z mikrovlákna, rukavíc alebo aplikátorov. A svoj názor sa pokúsim čo najlepšie vysvetliť v nasledujúcich riadkoch.

Jednoduchým faktom je, že mikrovlákno je úplne iný materiál, než z akého je vyrobené (niektoré) vaše oblečenie. Zatiaľ čo oblečenie, posteľná bielizeň atď. sú často vyrobené z bavlny a iných prirodzene sa vyskytujúcich materiálov - hoci existuje aj oblečenie zo syntetických materiálov. Mikrovlákno je úplne syntetický materiál vyrobený z polyesteru a polyamidu (známeho aj ako nylon). Ako si viete predstaviť, uteráky z mikrovlákna majú preto úplne inú štruktúru vlákien ako bavlna.

Vlákna mikrovlákna sú oveľa tenšie ako vlákna bavlny a vďaka svojej štruktúre nečistoty nielen vytláčajú, ale ich aj skutočne zachytávajú - preto je mikrovlákno oveľa vhodnejšie na upratovanie.

Táto špeciálna štruktúra vlákien však vyžaduje špeciálnu úpravu pri praní - rovnako ako napr. špecializované športové oblečenie s priedušným/nepremokavým membránovým materiálom. A práve preto vám v nasledujúcich riadkoch predstavím 10 tipov, ako sa správne starať o mikrovlákna, ošetrovať ich a prať.

  1. Používajte špeciálne prípravky na pranie mikrovlákien

Podľa môjho názoru ide o jediný najkontroverznejší aspekt prania mikrovláknových materiálov: aký prací prípravok používať. Viete, hlavným problémom bežných pracích prípravko na oblečenie je, že často obsahujú buď zmäkčovadlá, alebo iné prísady (napríklad vône). Pamätajte si, že mikrovláknové vlákna vynikajúco zachytávajú veci a držia ich, takže akákoľvek prísada, ktorá môže byť v bežnom pracom prípravku, môže byť zachytená týmito vláknami a časom upchať vaše mikrovlákna, čím sa stanú tuhšími a menej savými. V extrémnych prípadoch môžete utierky z mikrovlákna znehodnotiť tým, že ich budete prať v nesprávnych prípravkoch alebo nesprávnym spôsobom!

A práve v tom sa špecializované pracie prípravky na mikrovlákna líšia. Sú to skrátka extrémne čisté pracie detergenty bez akýchkoľvek prísad, ktoré by vám mohli utierky zaniesť, či znehodnotiť. To je však len polovica úspechu, pretože v tomto prípade by ste mohli použiť aj akýkoľvek iný čistý prací prípravok. Čo však špecializované prípravky na mikrovlákna tiež dokážu, je schopnosť odstrániť veci, s ktorými ako nadšenci starostlivosti o automobil pracujeme: vosky, sealanty, polyméry, ...

A to je naozaj najdôležitejšia rada, ktorú vám chcem dať. Používajte špeciálne pracie prípravky určené na mikrovlákna. Áno, sú drahšie ako bežné pracie. Ale dôvodom nie je to, že výrobcovia autokozmetiky sú chamtiví. Je to jednoduchá ekonomika, keby vyrábali rovnaké množstvo ako tí výrobcovia pracích prípravkov, mohli by ich ponúkať za rovnakú cenu. Ale vzhľadom na to, že ide o malých výrobcov (niekedy ich vedie len jeden človek), jednoducho nemôžu. Navyše existuje dosť výrobcov, ktorí ponúkajú svoje pracie kvapaliny aj v 5l veľkostiach za veľmi priaznivú cenu.

Ak mi neveríte a myslíte si, že toto všetko je nezmysel, potom mi dovoľte položiť vám nasledujúcu otázku: míňate veľa peňazí za najjemnejšie a najabsorpčnejšie utierky na trhu, tak prečo by ste mali riskovať svoje utierky tým, že ušetríte pár centov počas prania týchto utierok a riskujete, že sa časom zníži ich kvalita?

Osobne mám rád pracie prípravky na mikrovlákna, ktoré nemajú ani vôňu. Teraz môžeme viesť diskusiu o tom, aké "zlé" sú vône v pracích prípravkoch, ale je to len moja osobná zásada používať čo najčistejšie pracie prípravky.

Určite vám môžem odporučiť, aby ste používali tekuté prípravky a nie granuláty. Existuje malé riziko, že sa granuláty v práčke úplne nerozpustia (t. j. ak periete za studena) a zostanú uviaznute vo vláknach vašich utierok a tým pádom sa výrazne zvyšuje riziko vzniku mikroškrabancov .

  1. Utierky oddeľte podľa farby a vyperte ich pred prvým použitím

Výrobcovia utierok z mikrovlákna používajú na zafarbenie utierok farbivo. A ak ich periete prvýkrát, časť tohto farbiva sa pri tom stratí. Ak teda vyperiete červenú a bielu utierku spolu, namiesto bielej utierky budete mať nakoniec ružovú.

Okrem toho, vzhľadom na to, ako sú utierky z mikrovlákna vyrobené, sa v nich môžu uvoľňovať vlákna. To môže byť obzvlášť únavné, ak rozleštujete vosky, pretože vlákna sa potom usadia vo vosku - čo nie je koniec sveta, ale odstrániť ich je práca navyše. Riziko uvoľnovania vlákien môžete zmierniť, ak uteráky pred prvým použitím vyperiete.

  1. Veľmi znečistené utierky pred praním vopred namočte

Ak máte veľmi, veľmi znečistené utierky, leštiace pady alebo ak ste naniesli a odstránili veľmi silný, vodu odpudzujúci typ vosku alebo sealantu, odporúčam utierky, leštiace pady a/alebo aplikátory vopred namočiť v samostatnom vedre, do ktorého nalejete vodu a APC - all purpose cleaner. Pomôže to rozložiť nečistoty a zvyšky pred ich následným praním.

  1. Utierky rozdeľte podľa účelu ich použitia

Kľúčovým slovom je tu krížová kontaminácia. Napríklad sklo je už notoricky známe, že je ťažké vyčistiť bez šmúh. Ak si však utierky na sklo znečistíte zvyškami z utierok, ktorými ste odstraňovali veľmi mastný vosk, potom sa táto úloha stane takmer nemožnou. To isté platí aj pre uteráky na sušenie, ktoré sú tu na to, aby čo najlepšie absorbovali vodu. Ak ich kontaminujete veľmi vodoodpudivým sealantom, potom stratia svoju schopnosť absorbovať vodu.

Preto by som navrhoval, aby ste utierky z mikrovlákna aspoň rozdelili podľa nasledujúcich kategórií:

  • Utierky, ktorými odstraňujete zvyšky leštiacej pasty
  • Veľmi veľmi znečistené utierky, ktorými napr. čistíte motorové priestory alebo odstraňujete dechtové škvrny
  • Utierky, ktoré používate na rozleštovanie voskov a sealantov
  • Utierky na sušenie a umývacie rukavice

Ak si myslíte, že je to prehnané, potom si vždy uvedomte, prečo si v prvom rade kupujete mäkké (a drahé) utierky z mikrovlákna: aby ste čo najšetrnejšie vyčistili a ošetrili lak vášho automobilu. Prečo by ste teda riskovali, že budú menej šetrné len preto, že chcete počas umývania ušetriť pár drobných? Starostlivosť o automobil je o honbe za dokonalosťou, preto nebuďte skúpi a neobmedzujte svoje šance na dosiahnutie dokonalosti už od začiatku.

  1. Neperte mikrovlákna s bežnou bielizňou

Tento tip sa opäť týka vlákien a žmolkov. Vidíte, že bežná bielizeň, t. j. ak je z bavlny, pri praní vytvára a uvoľňuje žmolky. A keďže mikrovlákno má schopnosť zachytiť všetko, čoho sa dotkne, tieto žmolky sa potom zachycujú do mikrovlákna. Mikrovlákna preto vždy perte oddelene od bežnej bielizne a dbajte aj na čistenie filtrov v práčke.

  1. Perte za studena alebo pri teplote maximálne 40 °C

Tento aspekt je vždy jedným z najkontroverznejších. Dôvodom je, že odpoveď na otázku, akú teplotu by ste mali nastaviť na pranie, znie: záleží na tom. Pretože vo všeobecnosti platí, že správna odpoveď je vždy opýtať sa výrobcu vašich uterákov (ak vám to už neprezradí na visačkách alebo na obale, s ktorým sa dodávajú).

Niektorí výrobcovia uvádzajú, že uteráky máte prať za studena, niektorí hovoria o teplote 30 až 40 stupňov a niektorí až o 60 stupňoch.

Mikrovlákno je jemný materiál, ktorý sa rozhodne môže poškodiť napr. praním pri príliš vysokých teplotách.

Spomeňte si, keď som vám vyššie povedal, že mikrovlákno je syntetický materiál vyrobený z polyesteru a polyamidu (nylonu). Medzi týmito dvoma materiálmi však existujú rôzne pomery miešania. Podiel polyesteru je takmer vždy vyšší ako podiel polyamidu, ale podiel polyamidu sa zvyčajne pohybuje medzi 10 % a 30 %. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší je podiel polyamidu, tým je mikrovlákno kvalitnejšie, čo znamená, že je plyšovejšie, mäkšie a savejšie. Vyšší podiel polyamidu však tiež znamená, že takéto uteráky potrebujú trochu viac starostlivosti, aby si zachovali svoje vlastnosti. A práve preto sa uteráky z mikrovlákna so zmesou 70/30 zvyčajne musia prať buď za studena, alebo pri teplote maximálne 30 stupňov, zatiaľ čo bežnejšie používanú zmes 80/20 (a zriedkavejšie používanú 90/10) možno prať pri teplote do 60 stupňov. Preto som uviedol, že najbezpečnejšou metódou prania uterákov pri správnom nastavení teploty je dodržiavať odporúčania výrobcu.

  1. Používajte nastavenia nízkych otáčok

Ako som už uviedol vyššie, mikrovlákno je jemný materiál. To znamená, že si musíte dávať pozor nielen na teploty, pri ktorých tieto uteráky periete, ale aj na to, ako "drsná" je k nim vaša práčka. Vo všeobecnosti odporúčam neprekročiť 1 000 otáčok, najlepšie ešte menej.

  1. Používajte programy s dlhým cyklom

Utierky z mikrovlákna absorbujú veci. Takže absorbujú aj pracie prípravky. Áno, tieto pracie prípravky potrebujete na ich vyčistenie, ale existuje aj riziko, že tieto pracie prípravky zostanú vo vláknach utierok, ak sa správne nevypláchnu. Preto odporúčam používať program práčky s dlhým alebo aj extra cyklom plákania, aby sa riadne vypláchli všetky pracie prípravky, ktoré by v nich mohli byť. Ak takéto nastavenie na práčke nemáte, ďalšou možnosťou by bolo spustiť druhý prací cyklus bez použitia akéhokoľvek pracieho prostriedku.

Opäť si môžete myslieť, že je to prehnané. Ale ak tam napríklad zostanú pracie prípravky v uterákoch na sušenie, potom nemôžu skutočne plniť svoju úlohu pri sušení vášho automobilu.

  1. Ak máte tvrdú vodu, použite kúsok octu

Tvrdá voda môže byť jedným z dôvodov, prečo vaše uteráky z mikrovlákna nie sú po vypraní také mäkké ako predtým. Pridanie kúska čistého octu do prania môže pomôcť zmierniť účinky, ktoré môže mať tvrdá voda na vaše uteráky.

Taktiež možte pridat male množstvo (30-60ml) octu do priehradky na aviviváž. To pomôže uvoľniť a vyplachnut z uterákov aj tie posledné zvyšky pracích prípravkov.

  1. Uteráky po praní riadne vyveste alebo vysušte v bubnovej sušičke

Môžete urobiť všetko správne, pokiaľ ide o pranie utierok z mikrovlákna, ale ak nedodržíte tento posledný tip, môžu byť aj tak tuhé a nie také mäkkučké ako predtým, ak ich po vypraní poriadne nevysušíte.

Po tom, ako ste ich vybrali z práčky a predtým, ako ich zavesíte na vzduch, aby vyschli, ich poriadne vyklepte. To pomôže uvoľniť jednotlivé vlákna a "odlepiť" ich od seba.

Nikdy nedávajte sušit vaše utierky a uteráky priamo na radiator, vysoká teplota by ich mohla poškodiť alebo rovno znehodnotiť.

Sušenie utierok a uterákov z mikrovlákna v sušičke je kontroverzná téma, pretože niektorí výrobcovia tvrdia, že s ich utierkami môžete, a niektorí, že nie. Opäť to súvisí s rôznymi existujúcimi zmesami polyesteru a polyamidu. Vo všeobecnosti a na všeobecnej úrovni môžete mikrovláknové utierky sušiť v bubnovej sušičke, ak nepoužívate nastavenie s príliš vysokou teplotou. Opäť platí, že mikrovlákno sa môže pri príliš veľkej teplote roztopiť, preto udržujte nastavenie teploty sušičky na najnižšej úrovni a všetko bude v poriadku.

Ďalším všeobecným pravidlom je nesušiť v bubnovej sušičke mikrovlákna so štruktúrou skrúteného vlasu/krútených slučiek. Rozdiel medzi bežnými štruktúrami mikrovlákien a štruktúrami so skrúteným vlasom/skrútenými slučkami vlákien spoznáte ľahko: tieto mikrovlákna sú tvrdšie, menej mäkké a pri dotyku majú tendenciu "lepiť sa" alebo sa zavesiť na hrubú pokožku, zatiaľ čo bežné mikrovlákna sú plyšové a mäkké. Ak však výrobca vašich utierok (so skrúteným vlasom/krútenými slučkami vlákien) uvádza, že ich môžete sušiť v bubnovej sušičke, potom sa dá predpokladať, že to skutočne môžete urobiť.

Sušenie uterákov v sušičke môže byť obzvlášť vhodnou stratégiou pri uterákoch, ktoré sa časom stali menej plyšovými a tvrdými, pretože skutočne môže pomôcť tieto vlákna opäť uvoľniť a rozpliesť. Ďalšou alternatívou "oživenia" uterákov, ktoré už nie sú také plyšové ako kedysi, je použitie tuhej kefy, ktorou tieto uteráky vyčešete a možno "rozpletiete" jednotlivé vlákna. Je celkom možné, že staré a často používané uteráky sa nedajú opraviť, ale stojí to za pokus!

Dodatočné tipy

10 tipov, ako sa správne starať o mikrovlákna, t. j. utierky, a ako ich prať, je podľa mňa najdôležitejších. V súvislosti s touto témou vám však chcem poskytnúť niekoľko ďalších tipov, ktoré vám pomôžu získať maximálnu životnosť uterákov a lepšie porozumieť tomuto materiálu:

  • Ak sú vami vybrané utierky z mikrovlákna vybavené visačkami, prvou vecou, ktorú by ste mali urobiť pred ich použitím, je odstrániť a strhnúť tieto visačky. Pri dotyku s lakom vášho vozidla môžu spôsobiť mikroškrabance.
  • Po nanesení keramického povlaku by ste mali vyhodiť utierky, ktoré ste použili na odstránenie zvyškov keramického povlaku a vyrovnanie povlaku. Opäť je to kontroverzné a od ľudí budete počuť, že takéto uteráky môžete skutočne znovu použiť, keď ich okamžite vložíte do vedra s vodou a APC a potom ich vyperiete, ale v skutočnosti je to populárna nedôvera. Z chemického hľadiska keramické nátery reagujú a vytvrdzujú s vodou (alebo vlhkosťou), ktorá je vo vzduchu, preto nátery vytvrdzujú rýchlejšie v kontextoch s vysokou vlhkosťou. A preto, keď vložíte uterák, ktorý bol použitý na odstránenie keramických povlakov, do vody, dôjde k chemickej šokovej reakcii, vďaka ktorej povlak (viac-menej) okamžite stvrdne. Povlak sa teda z uterákov neodstráni ich vhodením do vody, ale skutočne a náhle vytvrdne a stvrdne. Faktom je, že utierky z mikrovlákna sú spotrebným materiálom, a pokiaľ ide o nanášanie keramických povlakov, sú to predmety na vyhodenie. Po vytvrdnutí a stvrdnutí povlaku v týchto utierkach si pri ich opätovnom použití určite poškriabete lak vozidla.
  • Sušiace uteráky môžu stratiť schopnosť absorbovať vodu, ak používate pomôcky na sušenie. Pomocné prostriedky na sušenienie, napríklad quick detailery, wet-coaty a podobné , môžu obsahovať polyméry, vosky, silikón alebo iné látky, ktoré vaše uteráky na sušenie absorbujú. Tieto veci sa dajú z vašej sušiacej utierky odstrániť, ak ju pravidelne periete (špeciálnymi prostriedkami na mikrovlákna). Ak ich neperiete, tieto uteráky môžu začať strácať schopnosť absorbovať vodu, pretože mikrovlákna sú "plné" vecí, ktoré sú vo vašej pomôcke na sušenie.

Myslím si, že v súvislosti s mikrovláknami je potrebné pochopiť aj jeden veľmi dôležitý aspekt, ktorému veľa ľudí nerozumie, a to, že v konečnom dôsledku ide o spotrebný materiál. Ak ich budete používať často, podobne ako leštiace pady alebo clay, príde čas, keď tieto mikrovlákna prekročia svoju životnosť. Vo všeobecnosti neodporúčam mikrovláknové utierky vyhadzovať, pretože ich môžete napr. vždy použiť na čistenie motorového priestoru alebo kolies, ale potom a ak sa naozaj, ale naozaj zašpinia, je čas zaobstarať si nové.

V skratke:

1.) Na pranie odporúčam používat výhradne pripravky určene na pranie mikrovlákien.

2.) Pri prani rozdeliť utierky a uteráky podľa farby a pred prvým použitím vyprať.

3.) Veľmi zniečistené mikrovlakna pred praním nechajte pár hodin vo vedre s vodou do ktorého pridáte APC.

4.) Neperte spolu mikrovlákna určené na rozdielne účely - samostatne uteráky na sušenie a rukavice, samostatne uteráky na zotieranie voskov alebo sealantov, samostatne uteráky ktorými zotierate leštiace pasty...

5.) Mikrovlákna perte osobitne, nikdy spolu s bežnou bielizňou.

6.) Perte za studena alebo max. pri 40 °C. 

7.) Odstredovanie nastavte maximálne na 1000 otáčok.

8.) Použite dlhý program prania a ak je to možne, aj extra plákanie.

9.) Pri tvrdej vode, môžete použit malé množstvo octu na zmäkčenie. Pripadne nalejte ocot do priehradky na aviváž, pomôže to vytiahnuť posledne zvyšky pracích prostriedkov z mikrovlákna pri plákaní.

10.) Po praní sušte mikrovlakna volne zavesené na sušiaku alebo použite sušicku s programom sušenia pri najnižšej teplote.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.