Veľké doskladnenie ChemicalWorkz už 24.05.2024

Ako pripraviť auto na jar?

Pripravujeme auto na jar

Zimné obdobie je pre autá náročné. Počas neho môžu získať nové škrabance, ktoré si majitelia nemusia všimnúť. Pred jarou je vhodné nechať si dôkladne skontrolovať stav vášho vozidla.

Jarná príprava nepozostáva len z prezutie pneumatík zo zimných na letné. Skontrolovať by ste si mali:

  1. Pneumatiky
  2. Kvapaliny
  3. Autobatéria
  4. Svetlá
  5. Stierače a ostrekovače
  6. Klimatizácia
  7. Brzdy a podvozok
  8. Diagnostika
  9. Platnosť technickej kontroly
  10. Lekárnička a povinná výbava
  1. Pneumatiky

Používanie zimných a letných pneumatík má svoje dôvody. Nie je to iba o hĺbke dezénu, ale aj o celkových vlastnostiach. Letné pneumatiky musia mať hĺbku minimálne 1,6 mm. Neodporúča sa pneumatiky zodrať na toto minimum. Je potrebné ich vymeniť za nové už skôr. Prečo je potrebné prezuť pneumatiky zo zimných na letné? Letné pneumatiky majú kratšiu brzdnú dráhu a počas leta sa lepšie ovládajú. Zimné pneumatiky sa v lete rýchlejšie a jednoduchšie opotrebujú a zvyšujú spotrebu auta. Letné pneumatiky Vám s lete vedia ušetriť peniaze. Taktiež zvyšujú komfort jazdných vlastností. Sú menej hlučné a znižujú emisie výfukových plynov. Pneumatiky nezabudnite dofúkať. Tlak v pneumatikách by ste mali kontrolovať raz za mesiac, najlepšie aj častejšie.

detailing-rutina01

  1. Kvapaliny

Počas kontroly vozidla po zime sa oplatí pozrieť pod kapotu, či Vám neuniká niektorá z prevádzkových kvapalín. Skontrolujte si hladinu oleja a ak je potrebné, tak ho vymeňte. Taktiež je potrebné skontrolovať množstvo a stav chladiacej a brzdovej kvapaliny. Vyhnete sa tak problémom v budúcnosti. Ak Vám v nádržke odstrekovačov zostala zimná zmes, nie je to problém. Nevýhodou je, že zimná zmes neodstraňuje hmyz z čelného skla tak dobre ako letná zmes. Odporúčame Vám vymeniť zimné stierače.

  1. Autobatéria

Pozornosť by ste mali venovať aj na stav autobatérie, ktorej dáva zima zabrať. Na pohľad neviete zistiť stav akumulátoru. Ak nemáte doma záťažový merač, budete musieť zájsť do servisu. Záťažový merač ukáže, či je potrebné batériu po zime dobiť alebo ju vymeniť. Autobatéria by Vám mala vydržať približne šesť rokov, no záleží od podmienok používania.

  1. Svetlá

To že svetlo svieti, nestačí. Výmenu vypálenej žiarovky zvládnete aj sami, no v servise Vám na diagnostike vedia poradiť. Svieti svetlomet? Kam má svietiť, svieti do správnej vzdialenosti, neoslňuje protiidúcich vodičov? Nezabudnite si skontrolovať, či máte všetky rezervné žiarovky. V súčasnosti sú autá vybavené diódovými svetlometmi, ktoré väčšinou neviete sami opraviť.

vosky-keramiky-detailing03

  1. Stierače a ostrekovače

V zime sa stierače často využívajú a dostanú zabrať, utrpia najmä gumové lišty. Dôvodom je kolísanie teplôt a stieranie omrznutého okna. Jar je správnym časom na ich výmenu, hlavne ak zanechávajú na okne viditeľné stopy či rozmazávajú vodu po okne.

  1. Klimatizácia

Po zime sa odporúča skontrolovať tesnosť a funkčnosť klimatizácie auta. Je potrebné ju vyčistiť a v prípade potreby doplniť chladiacu kvapalinu. Automobilové servisy odporúčajú skontrolovať klimatizáciu aspoň raz do roka. Vhodným obdobím je práve jar, pretože veľa ľudí počas zimy nepoužíva klimatizáciu. Naopak sa najviac používa v lete, preto je vhodné ju pred letom pripraviť. Ak máte nefunkčnú klimatizáciu, môžete si zaneseným filtrom spôsobiť opuchnuté oči, pocit únavy či bolesť hlavy. Taktiež spôsobuje nepríjemný zápach. Ak ju nezvládnete vyčistiť sami, môžete si ju nechať nechať spraviť v odbornom servise.

  1. Brzdy a podvozok

Správne fungujúce brzdy sú nevyhnutné pre bezpečnú prevádzku auta. Skontrolovať sa musia brzdové doštičky, brzdové kotúče a brzdová kvapalina. Túto kontrolu by ste mali nechať na odborný servis. Brzdová kvapalina by sa mali meniť každé dva roky, aby zostal brzdový systém v dobrej kondícii. V zime sú cesty posypané soľou alebo kamienkami. Brzdy môžu byť znečistené a podvozok poškodený od soli či kamienkov. Preto je potrebné nechať si skontrolovať aj podvozok. Ak to nespravíte, v budúcnosti by ste mohli mať nepríjemné problémy s hrdzavou karosériou.

cesta-na-dovolenku03

  1. Diagnostika

Automobily hlásia každú zásadnú chybu rozsvietením červenej alebo oranžovej kontrolky na palube auta. Nie každý pozná každú kontrolku. Ak si chcete byť istý, že je všetko v poriadku, v servise Vám dokážu spraviť výpis pamäti porúch. Povedia Vám, či je všetko v poriadku a dozviete sa informácie o stave vášho vozidla.

  1. Platnosť technickej kontroly

Ak pravidelne navštevujete servis, mali by Vás upozorniť na blížiaci sa vypršanie platnosti technickej kontroly. Nemali by ste sa však na to úplne spoliehať, pri policajnej kontrole by Vám to neprešlo. Radšej sa sami pozrite na známku. Nové autá nemusia ísť na technickú kontrolu prvé štyri roky. Po prvej technickej kontrole musia chodiť každé dva roky.

  1. Lekárnička a povinná výbava

Nezabudnite si skontrolovať povinnú výbavu auta. Nemala by Vám chýbať reflexná vesta a lekárnička. Záručná doba auto lekárničky sú štyri roky. Otvorenie a rozbalenie neobmedzuje jej platnosť. Ak jazdíte s lekárničkou po záruke, hrozí Vám pokuta. Zamerajte sa aj na jednotlivé prvky v lekárničke. Ak ste niečo minuli, nezabudnite to doplniť. Prípadne doplňte kvalitnejšiu dezinfekciu, gumové rukavice, nožnice a podobne.

Umytie auta po zime

V zime auto dostáva dosť zabrať od soli, ktorá všetko rozožiera. Samotná voda nedokáže umyť posypovú soľ. Nie je taká istá ako kuchynská. Posypová soľ obsahuje navyše chlorid vápenatý, ktorý podporuje jej výdrž. Kyslé produkty dokážu posypovú soľ rozpustiť. Čistič naneste na auto, nechajte pôsobiť a potom ho dôkladne opláchnite. Následne auto umyte auto šampónom a umývacou rukavicou.

Nezabudnite ani na priestor motora a chladiča. Soľ sa dostane všade. Aj na tento priestor použite kyslé prípravky.

Porozmýšľajte o ochrannom nástreku podvozku a dutín, ktorý vydrží 2-3 roky.

Vosk na aute po zime veľmi nevydrží, musíte ho opäť naniesť. Ak používate keramickú ochranu, vosk Vám vydrží. Najskôr musíte auto dekontaminovať, umyť, odporúča sa pred leštením použiť čistiaca leštenka a až potom naniesť vosk.

Po zime bude chrómový výfuk a lišty okolo okien zoxidované. Použite na to leštenku na chróm a mikrovláknovú utierku. Nevynechajte ani nelakované plasty a gumičky.

Starostlivo poumývajte pneumatiky. Musíte ich umyť ručne s prípravkami a kefou. Aj na nich sa nachádza po zime posypová soľ.

Poslednou časťou je interiér auta. Na podrážkach topánok si do auta nanesiete blato, špinu a soľ. Dôkladne vyklepte koberce a vyčistite interiér. Prach a špina bude aj na oknách. Okná stiahnite a vyčistite okraje. Potrebné je ošetriť plastové a kožené časti vnútra auta.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.