Ako na správne riedenie prípravkov

Keď si kúpite produkt na čistenie automobilu v supermarkete, bude viac ako pravdepodobné, že bude rovno pripravený na použitie. Ak však kupujete prípravky od špecializovaného výrobcu, výrobok môže byť koncentrovaný. To má niekoľko výhod:

  • Balenie môže byť menšie
  • Prípravky môžu byť riedené tak, aby vyhovovali rôznym potrebám
  • Prípravky môžu byť ponúkané zákazníkom za oveľa lepšiu cenu ako pri kúpe produktu zo supermarketu

Ako zistiť pomery riedenia

Pomery riedenia môžu byť niekedy mätúce. Na fľaši normálne uvidíte pomer, ktorý môže byť 1:4 alebo 1:10. To znamená, že na každý 1 diel produktu, ktorý pridáte do rozprašovača, by ste pridali 4 alebo 10 dielov vody. Najprv vám odporúčam kúpiť si 100 ml odmerku, ktorá vám umožní presné meranie. Povedzme, že chcete naplniť 1l sprejovú fľašu prostriedkom, ktorý výrobca odporúča riediť 1:25. Ak chcete zistiť, koľko prípravku by ste mali pridať do fľaše, spočítajte obe strany pomeru, takže v našom prípade 1+25=26. Fľaša má objem 1000ml, preto kapacitu fľaše vydelíme súčtom. 1000 ml delené 26 sa rovná 38 ml.

Do fľaše by ste teda pridali 962 ml vody a potom 38 ml, aby ste mali fľašu s prípravkom v pomere 1:25.

Znie to trochu pedantne a nemusíte sa obávať, že pridáte trochu viac alebo trochu menej. V tomto príklade pridanie 40 ml prípravku nespôsobí žiadny viditeľný rozdiel. Niektoré autošampóny fungujú dobre pri veľmi veľkých pomeroch riedenia, napríklad 1:1900. Ak teda máte 20-litrové vedro, vo vedre vám bude stačiť len 10 ml šampónu. Môžete sa tiež stretnúť s tým, že výrobcovia používajú percentá na označenie pomerov riedenia.

Povedzme, že chcete riediť odmasťovač na 10%. 2-litrový výrobok je 2000 ml, ktoré vydelíme 100 (zistíme tak jedno percento), čo nám dáva 20 ml.

Túto hodnotu potom vynásobíme percentuálnym pomerom, ktorý chceme použiť. V tomto prípade vynásobíme 10, čím dostaneme 200 ml. Takže 10% zriedenie do 2L fľaše by znamenalo, že použijeme 200 ml prípravku a 1800 ml vody.

Správne množstvo použitého produktu (PIR)

Niekedy výrobcovia odporúčajú použiť PIR, aby zistili, koľko prípravku by sa malo pridať na riedenie. PIR totiž umožňuje použiť správne množstvo produktu, čím predchádza plytvaniu alebo neuspokojivým výsledkom z použitia príliš malého množstva. Dobrým príkladom je aktívna pena Bilt Hamber, ktorá by sa mala použiť pri PIR 4 %.

Ako zistiť správne množstvo použitého produktu (PIR) 

Najprv musíte vedieť, koľko vody distribuuje váš tlakový čistič a dýza na základe naplnením nádoby mechanického napeňovača presným jedným litrom vody, následne sa uistite, že tryska je naplno otvorená.

Jednoducho striekajte do prázdneho vedra, kým nie je dýza prázdna, a potom zmerajte objem vody vo vedre. Vezmite toto číslo a vynásobte ho percentom PIR.  Vynásobte to PIR, v tomto prípade 4 %.

Ak je potrebné iné PIR, napríklad 6 %, jednoducho vynásobte množstvo vody v nádobe číslom 0,06, aby ste zistili, koľko produktu je potrebné dodať.

Príklad: 1000ml nádoby do napeňovača, vystriekate obsah do prázdneho vedra a vo vedre máte 1100ml, teda o 100ml viac, ako by malo byť. Takže 1100 x 0,04 (ak chceme 4% roztok) = 44ml prípravku a 966ml vody.

V prípade, že nechcete do hĺbky riešiť PIR, pripravili sme si jednoduchú tabuľku pre Vás, kde zadáte objem vašej nádoby a želaný pomer riedenia. 

Na stiahnutie ----->  Riedenie chemikálii

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.