Rotačné alebo dvojčinné (orbitálne) leštičky: Ktoré sú najlepšie?

V tomto článku vám ukážeme rozdiely medzi rotačnými a dvojčinnými leštičkami a vysvetlíme vám, kedy ktoré použiť, a pomôžeme vám rozhodnúť sa, čo je pre vás najlepšie.

Rýchla odpoveď

Rotačné leštičky pracujú rýchlejšie ako dvojčinné (orbitálne) leštičky. To znamená, že orbitálne leštičky sú pre začiatočníkov vhodnejšie a bezpečnejšie. Dvojčinné leštičky sa otáčajú v dvoch kruhových smeroch, zatiaľ čo rotačné leštičky sa otáčajú iba jedným smerom, čo spôsobuje trenie a rýchlejšie nahromadenie tepla.

Strojové leštenie

Zjednodušene povedané, strojové leštenie odstráni vrstvu číreho laku. Zámerom je vyrovnať povrch a odstrániť škrabance na povrchu, aby sa svetlo odrážalo rovnomerne, čo dá laku lesklý vzhľad.

Pri strojovom leštení je potrebné zvážiť množstvo premenných, napríklad:

  • Typ leštičky (rotačná alebo dvojčinná)
  • Rýchlosť strojového leštenia (počet otáčok/čas)
  • Leštiaci pad napr. mikrovlákno alebo pena, a tiež jej tvrdosť
  • Druh leštiacej pasty

Strojové leštenie automobilu má, ako všetko v živote, svoje riziká. Môže pri ňom nastať situácia, že ak sa budete príliš snažiť, riskujete úplné odstránenie priehľadného náteru.

Samozrejme, bol by to veľký problém. Bezfarebný lak je určený na ochranu základného farebného laku pred UV-žiarením, nečistotami či koróziou. Takže ak túto ochrannú vrstvu odstránite, povrch nielenže stratí všetok svoj lesk, ale aj samotný lak veľmi rýchlo vybledne. Strojové leštenie vášho auta musí byť o rovnováhe (tak ako všetko v živote). Potrebujete vedieť, koľko číreho laku môžete bezpečne odstrániť, aby ste iba zjemnili povrch.

Jeden z najdôležitejších rozdielov medzi rotačnými a dvojčinnými leštičkami je, ako rýchlo odstraňujú priehľadný náter. Pozrime sa na každý  typ podrobne, počnúc rotačným.

Rotačné leštičky

Rotačné strojové leštičky sú z týchto dvoch typov ťažšie.. Hlavná vec, ktorú treba poznamenať, je, že hlava sa otáča na jednej osi rovnomerným kruhovým pohybom, čo znamená, že všetka energia je sústredená do jedného kruhového pohybu a teplo a trenie narastá veľmi rýchlo. Hlavnou nevýhodou  je, že riskujete odstránenie príliš veľkého množstva priehľadného náteru.

Preto rotačné leštičky často používajú len profesionáli, ktorí majú viac skúseností a vedia, ako na to.

Dvojčinné (orbitálne) leštičky

Dvojčinné leštičky (tiež známe ako orbitálne leštičky) fungujú odlišne. Namiesto toho, aby sa hlavová jednotka otáčala iba v jednom kruhovom smere, tieto leštičky sa otáčajú dvoma rôznymi spôsobmi. Dvojčinná leštiacia hlava sa otáča na dvoch nápravách, nie na jednej. Má však aj mimostredové pripojenie, vďaka ktorému sa leštička trasie a vytvára menšie kruhové pohyby v hlave. To znamená, že teplo a trenie sa pri použití tejto leštičky nehromadí tak rýchlo.

Vďaka tomu je to bezpečnejšia možnosť, ako sa vyhnúť odstraňovaniu nepotrebných úrovní číreho náteru, ale je ťažšie odstrániť vážnejšie poškodenia.

Ak ste v leštení začiatočník, vždy si vyberte dvojčinnú leštičku, nepoužívajte rotačnú. Riziko je pri použití rotačného zariadenia oveľa vyššie a hrozí,  že v priebehu niekoľkých sekúnd vám nezostane žiadna priehľadná vrstva laku na povrchu.

S dvojčinnými leštičkami je nepravdepodobné, že by ste spôsobili škodu. Rotačné leštičky sa vo všeobecnosti vyťahujú len vtedy, keď je to absolútne nevyhnutné, pretože sú veľmi agresívnym riešením.

Ako dlho trvá vyleštenie jednej časti?

Všetko môže trvať až niekoľko desiatok minút. Po dokončení je nevyhnutné skontrolovať, či na povrchu nezostali žiadne hologramy. Na tento účel je dobrou metódou použiť svetelnú lampu, ktorá osvetľuje povrch v rôznych uhloch.

Nakoniec si ešte povieme o dôležitých parametroch leštičiek

Dôležité parametre pri výbere leštičky
Pri výbere leštičky je dôležitým parametrom výkon. Všeobecne platí, že výkon je ukazovateľom pri rotačných leštičkách. Pri orbitálnych leštičkách však výkon nie je to hlavné.

Rozsah amplitútdy pri orbitálnej leštičke
Základným parametrom pri orbitálnych leštičkách je amplitúda. Udáva sa v mm a značí, ako veľmi dochádza k výkmitu unášacieho taniera do strany. Veľkosti  sú nasledovné:

  • 21 mm - veľký výkmit pri leštičkách s unášacím tanierom 150 mm je ideálny na väčšie plochy
  • 15 mm – stredný výkmit pri leštičkách s unášacím tanierom 125 mm, sa používa najčastejšie
  • 10 mm a menej - malý výkmit u leštičiek s unášacím tanierom 125 mm je vhodný pre začiatočníkov

Priemer unášacieho taniera

Voľba ideálnej leštičky vždy závisí od priemeru unášacieho taniera. Tie môžeme rozdeliť na 3 základné kategórie:

  • Malý:  40, 55 a 75 mm
  • Stredne veľký: 125 mm
  • Veľký:  150 mm

Kompletnú ponuku leštičiek nájdete na nasledujúcom odkaze ---> https://www.andyhoauto.sk/lesticky/ 

Rotary-and-DA-polisher-patterns-1-nontrans-min-e1599326359312

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.