Ako pripraviť vaše auto pred cestou na dovolenku?

Príprava auta na dovolenku

Či už plánujete cestu po okolí alebo idete na dovolenku ku moru alebo do hôr, nikdy nepodceňujte prípravu vášho auta. Kontrolou a servisom vozidla dokážete predísť nepríjemným problémom a ušetríte peniaze. V zahraničí Vás servis a asistencia môžu vyjsť veľmi draho.

Pred dovolenkou by ste si mali:

  • preštudovať si dopravné predpisy jednotlivých štátov, cez ktoré budete cestovať,
  • skontrolovať základný technický stav vozidla,
  • nechať vaše auto prehliadnuť v servise,
  • skontrolovať si povinnú a doplnkovú výbavu vozidla,
  • dať si do poriadku všetky potrebné doklady a dokumentáciu ku vozidlu.

cesta-na-dovolenku01

Kontrola klimatizácie

V lete aj zime je dôležitou súčasťou výbavy auta klimatizácie. Určite sa nikto z Vás nechce potiť v aute niekoľko hodín počas jazdy k moru. Alebo mrznúť v horách. Nechajte si ju otestovať a doplňte chladiaci náplň. Ak vaša klimatizácia nefunguje správne, môže zhoršiť kvalitu vzduchu v aute. To spôsobí vyššiu únavu vodičovi, následkom čoho môže byť dopravná nehoda.

Stav pneumatík a tlak

Pneumatiky sú jednou z najdôležitejších častí auta, preto je ich kontrola pred cestou nevyhnutná. Ak je hĺbka dezénu pneumatiky nižšia ako 1,6 mm, musíte ju vymeniť. Ak máte na aute úplne nové gumy, nemusíte im kontrolovať dezén. Avšak, vždy musíte skontrolovať tlak v pneumatike, aby bol vhodný na danú hmotnosť vozidla, počet cestujúcich a batožiny. Ak je auto plne zaťažené, tlak v pneumatikách by ste mali zvýšiť. Správny tlak Vám zabezpečí bezpečnú jazdu a dojazd do vašej destinácie.

Správna starostlivosť o pneumatiky dokáže predĺžiť ich optimálne vlastnosti a životnosť, inak tomu nie je ani u pneumatík a diskov.

Kontrola stavu a hladiny oleja

Pred dovolenkou je potrebné skontrolovať stav a hladinu oleja. Ak je potrebné ho vymeniť, radšej tak urobte ešte pred cestou. Znížite riziko, že sa Vám po ceste pokazí motor. Skontrolujte aj stav filtra, ktorý môže byť zanesený a obmedzí prietok.

cesta-na-dovolenku02

Kontrola svetiel a smeroviek

Jazda bez funkčného osvetlenia je nebezpečná či už jazdíte blízko svojho domu alebo v zahraničí.

Brzdový systém, doštičky a kotúče

Ďalšou dôležitou súčasťou vozidla je brzdový systém. Auto Vám bude jazdiť aj s polomŕtvym motorom, no na zastavenie vozidla potrebujete funkčné brzdy. Pred odchodom na dovolenku je potrebné skontrolovať stav brzdových doštičiek a kotúčov. Vymeniť by ste ich mali, ak sú opotrebované či poškodené.

Brzdová kvapalina by sa mala meniť každé dva roky. Alpské priesmyky dokážu dať brzdám zabrať, najmä ak máte plné auto. Brzdová kvapalina sa ľahko dostane na teplotu 200°C. Kotúče a brzdové doštičky sa zohrejú až na 500°C.

cesta-na-dovolenku03

Kontrola povinnej výbavy

Bez povinnej výbavy v aute je zakázané jazdiť. V každej krajine sa povinná výbava môže líšiť. Niekde vyžadujú širšiu, niekde menšiu výbavu ako u nás. Odporúčame si preštudovať krajiny, cez ktoré budete cestovať. Napríklad v Rakúsku je rozdielna farba povinnej výstražnej vesty, v Poľsku musíte mať aj hasiaci prístroj a podobne.

Kontrola akumulátora

Pred dlhou cestou nezabudnite skontrolovať stav akumulátora. Ak je starší ako 3-4 roky, odporúčame ho vymeniť. Taktiež venujte pozornosť napätiu a náznakom korózie na kontaktoch.

Správne sedenie

Základným prvkom bezpečnosti na cestách je správna pozícia sedenia. Vodič by nemal sedieť vo vozidle tak vysoko, aby nemal medzi stropom a hlavou medzeru na výšku päste. Horné uchytenie bezpečnostného pásu by malo byť skôr nižšie ako vyššie. Pás by mal ísť cez rameno, nie cez krk. Opierka hlavy musí byť nastavená čo najbližšie ku hlave vodiča. Jej vrchná hrana by mala byť vo výške temena alebo ľahko nad ňou. Táto poloha zabezpečuje v prípade nehody menšie riziko poranenia krčnej chrbtice. Vodič by nemal byť príliš blízko volantu alebo príliš ďaleko.

Bezpečnosť detí a domácich zvierat

Bezpečnosť vašich detí je jednou z priorít počas cesty na dovolenku. Deti do 150 cm a 36 kg musia cestovať v aute v zádržnom systéme. Ak je detská autosedačka umiestnená vpredu vedľa vodiča, musí byť vypnutý airbag a prispôsobená výška úchytu bezpečnostného pásu. Najbezpečnejšie miesto prepravy detí je na zadnom sedadle.

Domáce zvieratá by sa nemali voľne pohybovať počas jazdy po aute. Pre menšie zvieratká sa používajú špeciálne boxy, ktoré môžu byť uložené na podlahe alebo v kufri auta. Pre väčšie zvieratá ako sú napr. psy sú dostupné zádržné systémy, ktoré umožnia vášho miláčika pripútať podobne ako človeka.

Bezpečnú cestu na dovolenku želá Andy.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.