Naučte sa umývať automobil pomocou metódy “dvoch vedier”

bubblicious_in_use_2000_x_750_1

Ak chcete svoj automobil umývať čo najšetrnejším spôsobom, odporúčame vám vyskúšať metódu dvoch vedier, z ang. originálu „two bucket method“.  Ide o pomerne obľúbený systém, ktorý predstavuje úplný základ detailingu. V nasledujúcich riadkoch vám túto metódu podrobne predstavíme a taktiež vás ju naučíme správne používať.

  1. Význam

Ako už samotný názov napovedá, že budete potrebovať dve vedrá. Samotná podstata tejto metódy je úplne jednoduchá a spočíva v čo najväčšej možnej izolácii nečistôt, ktoré ste zotreli z automobilu. Každým opláchnutím rukavice z mikrovlákna alebo špongie v prvom vedre sa zbavujete nečistôt zachytených počas zotierania. Takto očistenú rukavicu alebo špongiu následne namáčate do vedra s čistiacim prípravkom.

  1.  Čo budete potrebovať:
  • Dve vedrá (objem 15 - 20 l)
  • Čistú vodu
  • Autokozmetiku na umývanie (šampón)
  • Čistú umývaciu rukavicu z mikrovlákna alebo špongiu
  • Separátor (mnohí ho považujú za nevyhnutný, ale v skutočnosti to tak nie je. Ak sa metóda vykonáva správne, je to do istej miery osobná preferencia)
  1. Príprava karosérie


Predtým, ako začnete s celým procesom šetrného ručného umývania, automobil opláchnite. Je to jeden z najdôležitejších krokov, vďaka ktorému sa uvoľnia a odstránia najväčšie nečistoty. Ak tento krok preskočíte, môže sa stať, že tieto nečistoty poškodia lak. Automobil by ste mali vždy oplachovať smerom zhora nadol, čím zabezpečíte, že nečistoty vyjdú von z vyplachovaných panelov.

  1. Príprava autokozmetiky

Keď je už karoséria automobilu opláchnutá, nasleduje príprava autokozmetiky, v tomto prípade šampónu. Najskôr si zoberte obidve vedrá. Jedno naplňte vodou až po okraj a druhé do ¾. Teraz umiestnite separátory do obidvoch vedier. Ak používate iba jeden, odporúčame vám ho pridať do vedra, ktoré je plné až po okraj.

Teraz zoberte vedro, ktoré je plné do ¾ a pridajte šampón (môžete tiež pridať trochu šampónu aj do umývacej rukavice a potom ju namočte do vedra). Toto vedro budete používať na umývanie. Vedro, ktoré je plné až po okraj, bude vaše „oplachovacie“ vedro.

  1. Proces

A teraz prichádza tá zábavná časť!

Krok 1.: Vložte umývaciu rukavicu alebo špongiu do vedra so šampónom.

Krok 2.: Rukavicou alebo špongiou s čistiacim prostriedkom začnite umývať automobil. Umývať začínajte od strechy a vodorovnými/horizontálnymi pohybmi postupujte dolu. Ako posledné by ste mali umývať celkom spodné časti - prahy a nárazníky, pretože práve tu sa drží najviac nečistôt.  

Krok 3.: Počas umývania vyplachujte rukavicu alebo špongiu vo vedre s čistou vodou a šampón neustále naberajte z druhého vedra.

Tento proces opakujte, až kým nebude váš automobil dokonale umytý. Po skončení tohto procesu, nezabudnite na dokonalé vyčistenie použitých pomôcok (vedrá a rukavice), aby boli pripravené aj pre ďalšie použitie.

 

  

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.