Komplexný sprievodca umývaním auta: Viete, kedy a ako správne umývať auto, aby ste predĺžili jeho životnosť?

Udržiavanie sviežeho vzhľadu auta je rovnako dôležité ako pravidelné výmeny oleja, a to nielen z estetického hľadiska, ale aj pre ochranu laku a udržanie celkovej hodnoty vozidla. Mnohí odkladajú umývanie auta „na ďalší deň“. Robia tak z mnohých dôvodov, jedným z nich je nedostatok času a nechuť. Najmä manuálne čistenie auta sa javí ako časovo náročná úloha.

Ak sa rozhodnete umyť vaše auto, ponúka sa vám niekoľko možností. Vráťte sviežosť vášmu vozidlu v automatickej autoumyvárni, spláchnite ho v samoobslužnej bezkontaktnej autoumyvárke, alebo sa pustite do umývania ručne u vás na záhrade. 

V súvislosti s umývaním auta vám môže napadnúť niekoľko otázok: Ako často umývať auto? Akú techniku zvoliť? Je dobré umývať auto v zime? Stačí použiť iba vodu a autošampón, alebo siahnuť aj po ďalších prostriedkoch na ochranu a ošetrenie karosérie? Odpovede nájdete v tomto praktickom návode.

Prečo je dôležité pravidelné umývanie auta?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo pravidelnú údržbu auta zaradiť do vášho harmonogramu, je ochrana materiálu a predĺženie jeho životnosti. Špina, prach, cestné nečistoty, vtáčí trus, kyslý dážď a ďalšie abrazívne látky spôsobujú, že niektoré časti auta sa začnú skoro opotrebovávať. 

Postupom času môže táto erózia viesť k závažnejším problémom, ako sú hrdzavenie, zmatnenie a vyblednutie laku, a to aj napriek tomu, že svoje auto parkujete v zastrešenej garáži alebo prístrešku na auto. Okrem toho môžu nahromadené nečistoty zakrývať dôležité oblasti, ako sú predné a zadné svetlá, čím sa znižuje viditeľnosť a bezpečnosť na ceste. Pravidelné umývanie auta eliminuje tieto riziká a podporuje bezpečnejšie jazdné podmienky pre vás i ostatných.

Výhody a nevýhody umývania auta

Umyť či neumyť? To je otázka! Pravidelná údržba auta prináša niekoľko benefitov, pre ktoré sa jej oplatí venovať čas. Na druhej strane stojí niekoľko nevýhod príliš častého umývania, ktoré by ste mali rovnako zvážiť. 

Výhody umývania auta

Sú ľudia, ktorí umývajú svoje auto až vtedy, keď cez sklá už nie je vidieť. Existujú však aj takí, pre ktorých je prioritou odviesť svoje vozidlo každý týždeň do autoumyvárne, aby vyzeralo čo najlepšie. Bez ohľadu na to, do ktorej skupiny patríte, je dobré vedieť, prečo má umývanie auta zmysel

  1. Dobrý pocit z jazdy
  2. Šetríte svoj čas
  3. Zabraňuje tvorbe hrdze na karosérii auta
  4. Znižuje počet vodných škvŕn, ktoré sa tvoria na sklách a karosérii auta
  5. Ochrana proti UV žiareniu
  6. Môže zlepšiť spotrebu paliva
  7. Zdravotné benefity
  8. Zvyšuje hodnotu auta pri predaji

car-wash-with-pink-foam

1. Dobrý pocit z jazdy

Dobrý pocit z jazdy v čistom aute je skutočne neoceniteľný. Keď nasadnete do auta, ktoré je čisté a voňavé, cítite sa lepšie a pohodlnejšie. Čistý interiér vozidla vytvára príjemnú atmosféru, prispieva k lepšiemu pocitu a znižuje stres.

Čistý interiér a exteriér vozidla majú pozitívny vplyv aj na vaše sebavedomie. Násobia váš pocit hrdosti z vlastníctva vozidla. Zároveň je to znakom vašej zodpovednosti k vlastnému majetku. Čisté auto je jednoducho vašou vizitkou. 

2. Šetríte svoj čas

Pravidelné umývanie auta zamedzí, aby nečistoty a špina prenikli hlboko do laku auta, čo zjednodušuje čistenie. Navyše máte lepšiu kontrolu nad svojím časom. Ďalšie umývanie si môžete naplánovať na deň, keď sa vám to najviac hodí.

3. Zabraňuje tvorbe hrdze na karosérii auta

Soľ a ďalšie cestné nečistoty môžu viesť ku korózii na vašom aute. To platí najmä v zime. Pravidelné umývanie auta odstráni tieto korozívne materiály. Hrdza sa totiž vytvára najmä na miestach, kde je poškodený lak. Pravidelné umývanie auta pomáha udržiavať lak v dobrom stave.

4. Znižuje počet vodných škvŕn, ktoré sa tvoria na sklách a karosérii auta

Vodné škvrny sú nevzhľadné a môže byť ťažké ich odstrániť. Vzniknú, keď voda na povrchu auta zaschne a zanechá na ňom minerálne usadeniny. Tieto usadeniny môžu poškodiť lak a sklo. Pravidelné umývanie auta zabráni tvorbe vodných škvŕn. Ak sa predsa len vytvoria, vďaka pravidelnému umývaniu auta sa ľahšie odstránia.

5. Ochrana proti UV žiareniu 

Ochrana proti UV žiareniu je dôležitým aspektom údržby auta, ktorý mnohí podceňujú. Slnečné žiarenie môže spôsobiť poškodenie laku vozidla, vrátane vyblednutia farby, zmeny odtieňa a dokonca aj popraskania povrchu. Používanie produktov na umývanie auta, ktoré obsahujú ochranné prostriedky proti UV žiareniu, môže poskytnúť dodatočnú vrstvu ochrany a predĺžiť životnosť laku vášho vozidla.

6. Môže zlepšiť spotrebu paliva

Vedeli ste, že špinavé autá sú menej aerodynamické, a preto môžu spotrebovať viac paliva? Čisté auto vám dokáže ušetriť peniaze, ktoré by ste minuli na pumpe. Lepšie minúť trochu peňazí na to, aby ste auto zbavili nečistôt, ako ich vraziť do paliva, ktoré sa záhadne kamsi tratí. Síce môže ísť o zanedbateľnú položku, no ide to ruka v ruke s ďalšími výhodami umytého auta.

7. Zdravotné benefity

V špinavom aute sa môžu hromadiť baktérie, plesne, alergény a ďalšie škodlivé látky, ktoré spôsobujú zdravotné problémy. Pravidelným umývaním auta sa tieto nečistoty odstraňujú, čo pomáha udržiavať čisté a zdravé prostredie vo vnútri vozidla.

Ak neudržiavate interiér auta čistý, môže sa v ňom držať nepríjemný zápach, ktorý môže spôsobiť nepohodlie a dokonca aj respiračné problémy vodičom a ostatným cestujúcim. 

8. Zvyšuje hodnotu auta pri predaji

Čistý a dobre udržiavaný exteriér auta vyzerá lepšie a profesionálnejšie, čo môže prilákať viac záujemcov pri predaji. Ľudia často spočiatku posudzujú vozidlá podľa ich vizuálneho vzhľadu, a preto je dôležité, aby váš automobil pôsobil príťažlivo.

dirt-back-car

Nevýhody umývania auta

Aj tu platí, že príliš veľa všetkého nie je dobré. Príliš časté umývanie auta môže mať škodlivé účinky na jeho vzhľad. Pozrite sa na nasledujúce riziká:

  1. ​​Vyblednutie laku
  2. Škrabance na karosérii
  3. Poškodenie komponentov motora
  4. Náklady
  5. Environmentálne riziká

1. Vyblednutie laku 

Príliš často umývané autá má vplyv na lak na karosérii. Okrem toho, že farba bude matná, bude vyzerať vyblednuto. Spôsobuje to šampón na umývanie áut s obsahom chemikálií, ktoré nie sú šetrné k exteriéru auta.

2. Škrabance na karosérii

Pri častom umývaní je dôležité mať správne pomôcky a prípravky. Ak drhnete povrch auta drsnou handričkou alebo kefou, ľahko ho poškriabete. 

3. Poškodenie komponentov motora

Príliš časté umývanie môže mať za následok vniknutie vody do motorového priestoru. Súčasti motora, ktoré sú príliš často vystavené vode, sa môžu poškodiť a nemusia fungovať správne. 

4. Náklady

Časté umývanie môže so sebou priniesť citeľné finančné investície. Či už na opakovaný nákup čistiacich prípravkov, alebo na časté využívanie služieb autoumyvárni. 

5. Environmentálne riziká

Či už pri ručnom umývaní alebo pri umývaní auta v autoumyvárni, pri tejto činnosti sa spotrebuje značné množstvo vody, čo môže zaťažovať miestne vodné zdroje. Navyše čistiace prostriedky a rôzne chemikálie používané v autoumyvárňach pri vypúšťaní do kanalizácie alebo vodných tokov znečisťujú životné prostredie a poškodzujú vodné organizmy a ekosystémy.

Ako často umývať auto?

Frekvencia umývania auta závisí od rôznych faktorov, ako sú poveternostné podmienky, jazdné prostredie a osobné preferencie. Ak žijete v oblasti s náročnými podmienkami alebo často jazdíte po prašných a blatistých cestách, môže byť potrebné častejšie umývanie. 

Vo všeobecnosti sa odporúča umývať auto približne každé 2 týždne. V oblastiach s kyslými dažďami by ste ho mali umývať každých desať dní. Samozrejme, tieto odhady sa môžu líšiť v závislosti od toho, či parkujete auto v garáži alebo vonku pred domom či na parkovisku pred bytovkou.

TIP: To, kde parkujete svoje auto, má veľký vplyv na stav a vzhľad vozidla. Spoznajte ideálne riešenia pre príjazdovú cestu a parkovisko pri dome.

Na čo si dať pozor pri umývaní auta

Umývanie auta nie je len o dobrom a kvalitnom šampóne a vode. Je tu niekoľko ďalších aspektov, ktoré by ste mali zvážiť. Ak totiž svoje auto nevyčistíte správne, riskujete poškodenie laku, jeho matný vzhľad alebo vznik hrdze. Čoho sa vyvarovať?

  • Používanie domácich čistiacich prostriedkov: Na umývanie auta nikdy nepoužívajte čistiace prostriedky pre domácnosť. To zahŕňa saponát na riad, čistiace prostriedky na sklo, abrazívne čistiace prostriedky a bielidlá. Mnohé obsahujú prísady, ktoré odstránia ochranný vosk z vášho auta, takže je viac vystavené poškriabaniu a poškodeniu alebo zrýchlia blednutie plastov.
  • Používanie nesprávnych pomôcok: Ak čistíte auto, nepoužívajte staré uteráky, handry, tričká alebo kefy, ktoré sú drsné a abrazívne. Najlepšia je jemná handrička z mikrovlákna, resp. niekoľko handričiek. Inými slovami, použite inú utierku na sušenie auta a inú na leštenie. Nenamáčajte handričky či špongie do jedného vedra. Mali by ste mať aspoň dve vedrá - jedno na mydlovú vodu, druhé s čistou vodou na oplachovanie. 
  • Čistenie auta na priamom slnku: Je väčšia pravdepodobnosť, že poškriabete lak na aute, ak ho budete čistiť po tom, ako naň istú dobu svietilo slnko. Rovnako je ťažšie zbaviť sa vtáčieho trusu, blata a nečistôt nalepených na povrchu auta, ak sú vystavené vysokým teplotám. Okrem toho sa môžu tvoriť vodné škvrny, ak voda vyschne skôr, ako ju stihnete utrieť čistou handričkou. Ak sa nedokážete vyhnúť umývaniu auta na priamom slnku, je lepšie ho čistiť po 17:00 alebo skoro ráno pred 9:00. 
  • Zabúdate na čistenie interiéru: Ak chcete svoje auto vyčistiť naozaj dôkladne, odporúčame vám začať od interiéru. Takto zabránite tomu, aby sa špina a prach z interiéru usadili na vyčistenej karosérii auta. 
  • Čistenie auta v nesprávnom poradí: Kým začnete s detailnou údržbou auta, opláchnite ho vodou, aby ste ho zbavili všetkých voľných zvyškov a nečistôt. Potom umyte ráfiky a pneumatiky špeciálnym čističom na brzdový prach a kolesá. Keď budete s touto prácou hotoví, vyčistite auto zhora nadol, začnite strechou.

Ako správne umyť auto?

Umývanie auta nie je nič zložité. Ak však chcete odviesť skvelú prácu, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí. 

Ako umyť auto v lete a v zime?

Auto potrebuje údržbu po celý rok. Nepýta sa, či je leto, či zima, či svieti slnko, alebo prší. Je na majiteľovi vozidla, aby vystihol ten najlepší čas a zvolil najlepšiu techniku. 

Ako umyť auto v horúcom počasí?

Vyhnite sa umývaniu auta na priamom slnku. Vyhraďte si na túto činnosť čas skoro ráno alebo neskôr večer. Ak také možnosti nemáte, umývajte auto pod tieniacou plachtou alebo markízou. Voda sa pri vyšších teplotách vyparuje veľmi rýchlo, môžete sa akokoľvek snažiť, nepekným škvrnám sa zrejme nevyhnete. 

Uistite sa, že máte všetko, čo potrebujete na umytie, opláchnutie, vysušenie a navoskovanie auta skôr, ako začnete. Posledná vec, ktorú by ste chceli pri umývaní auta urobiť, je prerušiť prácu a zháňať nejaké veci.

Keďže vysoké teploty idú proti vám, vopred si naplánujte celý postup a umývajte auto po častiach.

Ako umyť auto v zime?

Zatiaľ čo vysoké teploty sú problémom v lete, mráz, cestná soľ a nadmerná vlhkosť sú rizikami v zime. Najlepší čas na umývanie auta v zime je deň, keď sú teploty nad bodom mrazu. To umožní vášmu autu vyschnúť, kým opäť udrú mrazy. 

Pre začatím umývania svoje auto zahrejte. To pomôže zabrániť zamŕzaniu vody počas umývania a bezprostredne po ňom. Namiesto horúcej vody používajte teplú. Horúca voda by mohla spôsobiť poškodenie na sklách a laku a dokonca odstrániť ochranný vosk či iné ochranné vrstvy.

Zamerajte sa aj na spodok auta. Ten je najviac namáhaný počas zimy. Použite vysokotlakový čistič, aby ste z podvozku a kolies zmyli soľ, blato a iné nečistoty. Na záver naneste na karosériu vosk, ktorý zlepší odpudzovanie vody a snehu počas zimných mesiacov.

Aj tesnenia okien by mali dostať rovnakú starostlivosť po umytí. Spustite každé okno o niekoľko centimetrov, vrátane toho strešného, aby ste zabránili tvorbe ľadu medzi oknom a tesnením. Nechajte ich niekoľko minút otvorené. Rovnaká rada platí pre vaše palivové dvierka – otvorte ich, aby ste zabránili ich zamrznutiu.

Mali by ste tiež úplne otvoriť každé dvere a utrieť gumové tesnenia na vnútorných okrajoch handričkou z mikrovlákna. Pamätajte, že ste auto pred umývaním zahriali, takže ľad sa bude tvoriť rýchlejšie v dôsledku rýchlo klesajúcej teploty karosérie.

Nezabudnite sa vhodne obliecť. Keď strieka voda, je dobré obliecť si nepremokavé oblečenie a obuť nepremokavú obuv. Ak nemáte vodoodolné pracovné rukavice, môžete si pod bežné rukavice navliecť gumené. 

Je potrebné umývať auto po daždi?

Odpoveď znie: jednoznačne áno. Dažďová voda je vo všeobecnosti mierne kyslá a mohla by zanechať na aute nánosy špiny a nečistôt. Ak sa auto poriadne neumyje, dažďová voda by mohla spôsobiť aj zafarbenie laku a čo je najhoršie, hrdzavenie.

Aj keď nemáte čas na kompletnú údržbu auta, minimálne ho opláchnite čistou vodou vysokotlakovým čističom. Dbajte na to, aby ste riadne umyli kolesá a zmyli blato a špinu z pneumatík.

Najlepším spôsobom, ako ochrániť lak vášho auta pred prachom a špinou z dažďa, je naniesť na auto keramický náter. Keramické nátery robia povrch hydrofóbnym, čím sa povrch stáva klzkým a odpudzuje kvapôčky vody. Zabezpečuje tiež, že sa na povrchu nelepia nečistoty a chráni ho pred poškriabaním.

Jazda cez kaluže môže spôsobiť poškodenie laku a podvozku vášho auta. Vyhnite sa jazde cez kaluže, ak je to možné, a ak cez ne musíte prejsť, spomaľte a buďte opatrní. Ak jazdíte po ceste pokrytej dažďom, je najlepšie zostať v strede jazdného pruhu, aby ste sa vyhli striekaniu vody na bok auta. Ak jazdíte po obzvlášť špinavej ceste, snažte sa vyhnúť jazde príliš blízko za ostatnými autami.

Ak máte to šťastie, že vlastníte garáž alebo prístrešok na auto, využite to a parkujte svoje vozidlo vnútri, kedykoľvek je to možné. Nielenže to ochráni vaše auto pred dažďom, ale ochráni ho aj pred slnkom a ďalšími faktormi, ktoré môžu časom spôsobiť poškodenie.

4 spôsoby umývania auta

Umývanie auta je jednou z pravidelných činností nevyhnutných pre údržbu vozidla. Každý dáva prednosť inému spôsobu umývania auta. Niektorí radi umývajú auto ručne, iní si užívajú efektivitu automatického umývania. 

Premýšľali ste niekedy nad tým, aký typ umývania by mohol byť najlepší pre vaše vozidlo? Je ručné umývanie skutočne šetrnejšie? Čistia automatické umývarky vaše vozidlo spôsobom, ktorému ručné umývanie nemôže konkurovať?

Ručné umývanie áut

Mnohí sa obávajú ručného umývania áut zo strachu, že mu budú musieť obetovať celé popoludnie. V skutočnosti je ručné umývanie veľmi jednoduché. So správnymi pomôckami vám to môže trvať menej ako hodinu.

Ako umyť svoje auto ručne?

  1. Zaparkujte auto na tienistom mieste.
  2. Zhromaždite všetky pomôcky v blízkosti auta.
  3. Pripravte si jedno vedro so šampónovou vodou, jedno vedro s čistou vodou, čistiace prostriedky, handričky z mikrovlákna a jemné špongie, kefu na čistenie ráfikov a pneumatík, vysokotlakový čistič alebo ďalšie vedro s čistou vodou na oplachovanie, utierky z mikrovlákna na sušenie auta.
  4. Začnite vyčistením a údržbou interiéru. Zamerajte sa na palubovú dosku, rôzne priehradky a odkladacie priestory, sedadlá, podhľady, rohože a pod.
  5. Po vyčistení interiéru sa ubezpečte, že máte zatvorené okná a dvere a pustite sa do umývania exteriéru. 
  6. Hadicou alebo vysokotlakovým čističom spláchnite z auta uvoľnené nečistoty.
  7. Umyte kolesá kefou, potom ich opláchnite.
  8. Umyte povrch auta šampónovou vodou. Použite špongiu alebo handričku.
  9. Auto umývajte po častiach. Začnite od hora. 
  10. Keď sa dostanete do spodných častí auta, nezabudnite sa zamerať na štrbiny pod dverami a podbehy kolies. 
  11. Každých pár minút oplachujte handričku v čistej vode a opäť ju ponorte do mydlovej vody.
  12. Čistú vodu pravidelne vymieňajte.
  13. Opláchnite auto vodou z hadice alebo vysokotlakovým čističom.
  14. Vysušte auto utierkami z mikrovlákna.
  15. Skontrolujte povrch auta. Ak v laku badáte alebo cítite drobné čiastočky nečistôt, použite clay.
  16. Navoskujte auto pre dokonalý lesk.
  17. Vyleštite sklá, zrkadlá a svetlomety.
  18. Na okná aplikujte vodoodpudivú ochranu.

Výhody ručného umývania auta

  • Čistenie do detailov.
  • Kontrola nad procesmi a vynaloženým tlakom.
  • Flexibilita.
  • Sušenie po umývaní je efektívnejšie.
  • Terapeutický účinok.
  • Cenovo dostupné.

Nevýhody ručného umývania auta

  • Ak sa nevykoná správne, môže dôjsť k poškodeniu laku.
  • Časovo náročné.
  • Fyzicky namáhavé.
  • Vyššia spotreba vody.
  • Nie vždy sa vám podarí odstrániť odolnejšie nečistoty a škvrny.
  • Závislosť od počasia.

Umývanie áut v samoobslužnej bezkontaktnej autoumyvárni

Bezdotykové umývanie auta sa považuje za inteligentný spôsob, ako zbaviť vozidlo špiny a nečistôt. V podstate ide o umývanie auta bez toho, aby stroje či vaše ruky prišli do priameho kontaktu s vozidlom. Svoje ruky nahradíte penovou tyčou alebo vysokotlakovým čističom. Umývanie auta v samoobslužnej bezkontaktnej autoumyvárni patrí medzi najobľúbenejšie a prináša niekoľko benefitov.

Ako umyť auto v bezdotykovej autoumyvárni?

  1. Pri bezdotykovom umývaní auta nezabudnite pevne zatvoriť okná a dvere auta, aby sa dovnútra nedostala voda.
  2. Zastavte auto uprostred umývacieho boxu tak, aby ste mali dobrý prístup k zadnej aj prednej časti vozidla. 
  3. Začnite predplachovaním.
  4. Na predplachovanie vám stačí stredný tlak vody. 
  5. Dodržujte od auta bezpečný odstup min. 1,50 m.
  6. Po úvodnom opláchnutí vozidla prichádza na rad aplikácia šampónu.
  7. Šampón nechajte na karosérii chvíľu pôsobiť.
  8. Opláchnite vodou.
  9. Namiesto šampónu môžete použiť aktívnu penu. Tá sa však veľmi neodporúča, ak máte na aute čerstvú ochrannú vrstvu. 
  10. Opláchnite čistou vodou.
  11. Pomocou tlakovej tyče naneste na karosériu vosk.
  12. Posledným krokom je leštenie osmotickou vodou. Táto voda na seba viaže prebytočný vosk a vlhkosť. 
  13. Celý proces čistenia, najmä počas letných dní, odporúčame dokončiť v tieni, kde môžete vozidlo ručne doleštiť bez toho, aby sa vám na laku alebo sklách vytvorili stopy po vode.

Výhody umývania auta v samoobslužnej bezkontaktnej autoumyvárni

  • Šetrí čas.
  • Pohodlné.
  • Rýchle a lacné, iba za pár eur.
  • Menšia spotreba vody.
  • Chráni lak vášho auta pred poškriabaním.
  • Voda pod tlakom sa dostane do každého zákutia a kompletne vyčistí každú časť vášho auta.

Nevýhody umývania auta v samoobslužnej bezkontaktnej autoumyvárni

  • Nevyčistí auto tak dobre ako ručné umývanie.
  • Chemické čistiace prostriedky nie sú dobré pre životné prostredie.
  • Automatické sušenie nemusí úplne vysušiť vaše auto, preto na vašich oknách môžu zostať škvrny od vody.
  • Príliš silný tlak vody môže spôsobiť poškodenie.

Umývanie áut v automatickej autoumyvárni

Automatické autoumyvárne sú vhodnou možnosťou, ak nemáte čas alebo trpezlivosť na ručné umývanie vozidla. Ovládajú sa jednoducho, sú rýchlejšie ako ručné umývanie a stoja vás len pár eur. 

Ako umyť auto v automatickej autoumyvárni?

  1. Vyberte si vhodný balík služieb a zaplaťte zaň.
  2. Vojdite autom do autoumyvárne. 
  3. Odstavte auta a zatvorte všetky okná.
  4. Veľa moderných áut má automatické nastavenie stieračov čelného skla, ktoré zotrie vodu bez zásahu vodiča. Ak máte takéto auto, určite vypnite stierače, aby ste predišli poškodeniu stieračov a šmuhám na čelnom skle. 
  5. Podľa vami zvoleného balíka služieb sa spustí automatické oplachovanie, kefovanie, umývanie a sušenie auta. 
  6. Po skončení umývania budete upozornení pomocou značky alebo svetla, že je bezpečné opustiť garáž. 
  7. Pomaly vyjdite z autoumyvárne. Dávajte pozor na ostatné vozidlá alebo chodcov, najmä ak sa autoumyváreň nachádza v tesnej blízkosti čerpacej stanice.

Výhody umývania auta v automatickej autoumyvárni

  • Úspora času.
  • Pohodlné používanie.
  • Autoumyváreň robí všetko za vás. 
  • Nákladovo efektívne.
  • Šetrnejšie k životnému prostrediu.
  • Žiadne plytvanie vodou.

Nevýhody umývania auta v automatickej autoumyvárni

  • Kefy a ďalšie zariadenia môžu poškodiť lak vášho auta. 
  • Na aute môžu ostať škvrny od vody.  
  • Väčšina automatických autoumyvárni nedokáže auto celkom vysušiť. Auto musíte dosušiť ručne.
  • Nie vždy sú spoľahlivé.

Umývanie áut bez vody

Mnoho ľudí predpokladá, že na umytie vozidla je potrebná voda. Aj keď to určite pomáha, nie je to nevyhnutné. Umývanie auta bez vody je rovnako účinné a bezpečné, ako umývanie metódou dvoch vedier alebo umývanie v autoumyvárni. Bezvodové umývanie sa odporúča pri miernom znečistení auta. Ak je na vašom aute nános špiny a blata, môže dôjsť k poškriabaniu auta.

Ako to funguje? Pri tejto technike sa používajú špeciálne čistiace produkty a vhodná autokozmetika. Zvyčajne obsahujú chemikálie s vysokou mazacou schopnosťou, ktoré čistia a leštia vozidlo, pričom z povrchu odstraňujú všetok prach a nečistoty.

Ako umyť auto bez použitia vody?

  1. Nájdite správny a bezpečný produkt.
  2. Pre väčší lesk použite produkt s obsahom vosku. 
  3. Vyberte si zloženie blokujúce UV žiarenie pre ešte väčšiu ochranu. 
  4. Pripravte si niekoľko handričiek z mikrovlákna.
  5. Auto umývajte po častiach.
  6. Začnite zhora a nastriekajte prípravok na strechu auta. 
  7. Vyhnite sa utieraniu handričkou pohybom tam a späť alebo krúživými pohybmi. 
  8. Keď vidíte, že je handrička špinavá, niekoľkokrát ju otočte alebo preložte, aby ste čistili vždy čistou stranou.
  9. Vystačíte si s miernym tlakom. Čistiaci prostriedok by mal byť schopný urobiť všetku prácu sám.
  10. Po umytí celého auta použite čisté utierky na vyleštenie laku.
  11. Keďže pneumatiky majú tendenciu zachytávať veľa nečistôt a prachu, na čistenie kolies je najlepšie použiť samostatnú utierku. Zvážte nákup špeciálneho čističa pneumatík. 
  12. Auto čistite pravidelne. Čím častejšie budete svoje vozidlo čistiť, tým jednoduchšie bude odstraňovanie nečistôt z vášho vozidla. 

Výhody umývania auta bez vody

  • Auto môžete čistiť kdekoľvek.
  • Počas čistenia vzniká menej neporiadku.
  • Žiadna voda - žiadne škvrny od vody.
  • Šetrnejšie k životnému prostrediu.
  • Perfektné v období sucha.
  • Šetrné k autolaku.
  • Nákladovo efektívne. 

Nevýhody umývania auta bez vody

  • Špeciálne čistiace prostriedku sú drahšie.
  • Nemusí byť také dôkladné ako umývanie vodou.
  • Neodporúča sa pre veľmi znečistené auto.
  • Prípravky často obsahujú agresívne chemikálie.
  • Vyžaduje si tréning a osvojenie si správnej techniky.

Rady a tipy, ako umyť kritické časti na aute

Čistenie auta je komplexný proces, ktorý okrem umývania karosérie zahŕňa aj ďalšie čiastkové, no rovnako dôležité úlohy. Aby ste mohli povedať, že ste údržbu svojho auta zvládli na jednotku, mali by ste určitý čas a úsilie venovať čisteniu skiel, svetlometov, motorového priestoru, podvozku a interiéru auta. 

Ako správne vyčistiť interiér auta?

Aby ste sa vo svojom aute cítili maximálne pohodlne, mali by ste do svojej bežnej rutiny starostlivosti o auto zahrnúť aj čistenie interiéru. Nemusíte auto používať každý deň, aj keď stojí pred domom alebo v garáži, na palubovej doske aj na sedadlách sa prirodzene usádza prach. Ak jazdíte na aute aktívne, nevyhnete sa tomu, aby sa v ňom nehromadil neporiadok (obaly z jedla, prázdne fľaše a pod.)

Začnite tým, že z interiéru odstránite všetky odpadky a nepotrebné predmety. Použite vysávač na odstránenie prachu a drobných nečistôt z podlahy, sedadiel a kobercov. Ak je to potrebné, použite špeciálny čistič kobercov a čalúnenia na odstránenie škvŕn. 

Na čistenie plastových panelov, palubovky a ďalších povrchov môžete použiť bežný univerzálny čistič. Sklenené povrchy vyčistite špeciálnym čističom na sklá. Uistite sa, že odstránite všetky nečistoty a škvrny, ktoré by mohli znížiť vašu viditeľnosť pri vedení vozidla.

Na záver môžete použiť osviežovač vzduchu alebo sprej s príjemnou vôňou, aby ste interiér auta osviežili a odstránili nepríjemné zápachy.

cleaning-interior-luxury-car-with-help-chemistry-with-nanotechnology

Ako správne umyť okná a zrkadlá na aute?

Čisté čelné sklo a okná nie sú dôležité len pre celkový vzhľad vášho auta, ale sú nevyhnutné aj pre vašu bezpečnosť. Keď čistíte svoje auto, sklo by malo byť poslednou vecou, ​​ktorej sa budete venovať. Keď hovoríme o čistení skiel, treba si uvedomiť, že by ste mali vyčistiť tak vnútornú, ako aj vonkajšiu stranu.

Na umytie okien a zrkadiel na aute budete potrebovať čistič na sklá. Môžete použiť špeciálny čistič na sklá alebo si pripraviť vlastný roztok zmiešaním vody s malým množstvom bežného umývacieho prostriedku na riad.

Na umývanie okien a zrkadiel použite mäkkú mikrovláknovú handričku alebo utierku. Nastriekajte prípravok na sklo a pomocou handričky vyčistite všetky nečistoty, škvrny a zvyšky hmyzu. 

Po umytí skla použite suchú a čistú utierku na vysušenie povrchu. Tento krok pomáha minimalizovať zvyšky vody a zanecháva sklo bez škvŕn. Rovnaký postup použite pri čistení vnútornej strany skiel. 

Použite trochu čistiaceho prostriedku na odstránenie nečistôt zo stieračov čelného skla a potom oba stierače utrite do sucha.

man-washing-car-windshield

Ako vyčistiť svetlomety na aute?

Ako zistíte, či svetlomety vášho auta potrebujú údržbu? Stačí sa zamerať na intenzitu svetla. Ak si všimnete, že svetlo vychádzajúce z vašich svetlometov je menej jasné ako kedysi, je pravdepodobné, že svetlomety majú svoje dobré časy dávno za sebou. Svetlomety sa časom opotrebujú, zakalia sa alebo vyblednú, čo môže negatívne ovplyvniť ich svietivosť. 

Čisté svetlomety sú dôležité nielen z estetického hľadiska, majú veľký význam aj pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky. Existuje niekoľko spôsob, ako vyčistiť svetlomety. Môžete použiť niektorú z rozšírených techník, ako je čistenie pomocou zubnej pasty, sódy bikarbóny a octu a pod. 

K dispozícií máte aj niekoľko čistiacich prípravkov a čistiacich sád špeciálne vyvinutých na obnovu svetlometov. Pozrite si návod, ako vyčistiť svetlomety na aute. Ak si však na túto úlohu netrúfate, vyčistenie svetlometov môžete zveriť profesionálnej detailingovej firme. 

dsc-0415

Ako správne umyť motorový priestor auta?

Motorový priestor je jednou z najdôležitejších častí vášho auta. Je v ňom uložený motor, prevodovka, batéria a ďalšie dôležité komponenty, ktoré udržujú vozidlo v chode. Bohužiaľ, je to zároveň jedna z najviac zanedbávaných častí auta. Mnoho ľudí nikdy nečistí motorový priestor a špina sa v ňom ďalej hromadí. 

Kým sa pustite do práce, uistite sa, že je motor chladný. Odpojte alebo izolujte akumulátor, aby ste predišli poškodeniu elektronických komponentov. Použite kompresor vzduchu alebo vysávač na odstránenie hrubých nečistôt, ako sú lístie, prach a pod. 

Na umytie motorového priestoru môžete použiť špeciálny čistič. Naneste ho rovnomerne na povrch motoru a ďalších komponentov. Ak sú na motore odolné nečistoty alebo olejové škvrny, môžete použiť mäkkú kefku na ich odstránenie. 

Čistiaci prostriedok nechajte chvíľu pôsobiť, potom motorový priestor opláchnite čistou vodou. Nechajte motorový priestor prirodzene vyschnúť alebo použite kompresor vzduchu na odstránenie prebytočnej vlhkosti. Po umytí motorového priestoru skontrolujte všetky komponenty a uistite sa, že sú suché a v poriadku. Potom znovu pripojte akumulátor a vykonajte kontrolu motoru.

steaming-washing-motor-auto-detailing-auto-service-process-steam-cleaning-car-engine-from-dust-dirt

Ako správne umyť disky a pneumatiky?

Nič nepokazí dojem z práve umytého auta tak ako špinavé kolesá. Bez ohľadu na to, či jazdíte auto po meste alebo po nespevnených blatistých cestách, vaše kolesá a pneumatiky sú doslova magnetom na nečistoty. Preto by čistenie kolies malo byť nevyhnutnosťou pri každom umývaní auta.

Pravidelné umývanie kolies má tiež výhody z hľadiska výkonu a bezpečnosti. Nečistoty nahromadené na brzdových kotúčoch a medzi nimi môžu znížiť ich odozvu a predĺžiť brzdnú dráhu. Pravidelné čistenie pomáha predchádzať týmto problémom a pomáha identifikovať ďalšie riziká, ktoré by sa mohli vyskytnúť, ako sú praskliny a preliačiny diskov a ráfikov alebo poškodenie pneumatiky.

Pneumatiky a disky kolies sa môžu extrémne zohriať, najmä pri dlhých jazdách alebo po dlhom pobyte na slnku, a môžu predstavovať bezpečnostné riziko. Preto sa uistite, že sú vychladnuté. Pomocou vody odstráňte uvoľnené nečistoty. Aplikujte čistič kolies. Môže to byť univerzálny čistič, alebo dva prípravky – jeden na ráfiky, druhý na gumu pneumatík. 

Pomôžte si kefou, pričom osobitnú pozornosť venujte oblastiam okolo matíc a medzi lúčmi. Kolesá ešte raz dôkladne umyte hadicou alebo tlakovým čističom, aby ste odstránili čistiaci prípravok a zvyšné nečistoty. Na vysušenie vody použite utierku z mikrovlákna. Na záver naneste ochrannú vrstvu, ktorá bude predstavovať pevnú bariéru proti nečistotám.

car-washing-detailing

Ako správne umyť podvozok auta?

Ak ste majiteľom auta, určite ste si už osvojili nejakú rutinu pri jeho čistení. Pravdepodobne začínate v interiéri a pokračujete umývaním exteriéru. Najlepší postup je zhora nadol. Väčšina ľudí však skončí pri kolesách a na podvozok auta zabudne. Ako ste na tom vy?

Zaujíma vás, ako správne vyčistiť podvozok auta? Začnite tým, že sa pozriete pod vozidlo, aby ste vyhodnotili, aké druhy nečistôt a špiny sa nachádzajú na podvozku auta. Následne použite hadicu s vodou pod tlakom alebo kompresor vzduchu na odstránenie hrubých nečistôt, ako sú blato, piesok a pod.

Na umytie spodku auta môžete použiť špeciálny čistič podvozku alebo univerzálny čistič. Naneste čistič rovnomerne na povrch podvozku a iných častí vozidla, ktoré chcete umyť.

Ak sú na podvozku odolné škvrny alebo nečistoty, môžete použiť kefu na ich odstránenie. 

car-lifted-maintenance-service-checkup-undercarriage-automobile-bottom-view

Ako ošetriť karosériu po umytí auta?

Najlepšia starostlivosť o auto je jeho pravidelné umývanie. Existuje však niekoľko spôsobov, ako môžete zvýšiť ochranu laku medzi jednotlivými umývaniami. Karosériu môžete nalakovať, naniesť keramickú alebo grafénovú ochranu.

Voskovanie auta

Vosk vytvára ochrannú bariéru, ktorá chráni lak pred rôznymi vonkajšími vplyvmi, ako sú UV žiarenie, prach, špina, a dokonca aj kyseliny z vtáčieho trusu alebo hmyzu. Je pravda, že jedným z veľkých benefitov vosku je jeho dlhá trvanlivosť a odolnosť. Odborníci odporúčajú voskovať vozidlo každé tri mesiace, aby sa obnovili ochranné vlastnosti vosku.

Skúsení detaileri môžu navoskovať svoje auto svojpomocne. Ak však preferujete profesionálny prístup alebo máte špecifické požiadavky na ochranu a vzhľad vášho vozidla, môžete sa obrátiť na profesionálnych detailerov, ktorí majú skúsenosti a používajú kvalitné prípravky a zariadenia. 

Voskovanie je zvyčajne súčasťou služieb autoumyvárni. Je rýchlejšie a pohodlnejšie, ale nemusí poskytnúť rovnakú úroveň ochrany a trvanlivosti, ako keď sa vosk nanesie ručne. 

process-applying-ceramic-protective-coat-body-car-detailing-auto-service-car-service-worker-apply-ceramic-coating-protect-car-body-from-scratches

TIP: Pozrite si kompletný návod, ako na voskovanie auta = https://www.andyhoauto.sk/blog/ako-na-voskovanie-auta-navod-vyhody-nevyhody/

Keramický povlak

Keramické povlaky predstavujú pokročilú formu ochrany vozidla, ktorá je založená na využití keramických zložiek, ako je oxid kremičitý, a iných podobných materiálov. Ich výhodou je vysoká odolnosť voči vonkajším vplyvom a dlhodobá ochrana.

Keramické povlaky sú známe svojou schopnosťou odolávať chemickým látkam, UV žiareniu, vtáčiemu trusu a iným poškodeniam. Aj keď je investícia do keramického náteru vyššia v porovnaní s tradičnými voskami alebo polymérmi, mnoho majiteľov vozidiel považuje túto investíciu za výhodnú, pretože zabezpečuje dlhodobú ochranu a udržuje vzhľad ich vozidla v najlepšom stave. Keramický náter dokáže vytiahnuť farbu karosérie a zvýšiť lesk, navyše jej prepožičia hydrofóbne vlastnosti.

Hlavnou nevýhodou keramického povlaku je to, že môže byť ťažké ho aplikovať a vyžaduje si špeciálnu starostlivosť, aby sa dosiahol konzistentný povrch.

process-applying-ceramic-protective-coat-body-car-detailing-auto-service-car-service-worker-apply-ceramic-coating-protect-car-body-from-scratches

Grafén

Úplnou novinkou medzi ochrannými povlakmi je grafén. Jeho neuveriteľné fyzikálne vlastnosti, ako je extrémna pevnosť, pružnosť a vodoodpudivosť, robia z neho ideálneho kandidáta na vylepšenie ochrany a vzhľadu auta.

V porovnaní s keramikou, grafén ponúka ešte vyššiu úroveň ochrany a lesku. Lepšie odoláva UV žiareniu a rôznym nečistotám. Okrem toho, že je grafén extrémne pevný, jeho antistatické vlastnosti minimalizujú usádzanie prachu a nečistôt, čo znamená menej časté umývanie.

Autodetailing - aké má výhody?

Čo je autodetailing? Zjednodušene by sme mohli povedať, že sú do jednotlivé dielčie úlohy od umývania auta, clayovania, nanesenia ochrannej vrstvy, obnovenia lesku a farby, vyčistenia motorového priestoru, až po obnovu svetlometov a vyčistenie interiéru. Detailovanie auta sa zameriava tak na exteriér, ako aj na interiér vozidla.

Ako na autodetailing? Do detailovania sa môžete pustiť samy, ak máte určité skúsenosti, chuť a trpezlivosť. Alebo sa môžete obrátiť na profesionálne firmy, ktoré sa detailovaniu auta venujú už istý čas. 

Profesionálni detaileri používajú efektívne techniky a vysokokvalitné produkty, aby autu vrátili pôvodný vzhľad. Ak svoje auto zveríte do rúk profesionálov, vráti sa vám také čisté a svieže, akoby práve zišlo z výrobnej linky. 

detailing-master-applies-car-polish-paste-polisher

Aké sú výhody autodetailingu?

  • zameriava sa aj na naoko nepodstatné detaily;
  • zvyšuje hodnotu auta;
  • obnovuje vzhľad auta;
  • navracia autu lesk;
  • prispieva k lepšiemu výkonu auta;
  • vozidlo získava ochranu pred poveternostnými vplyvmi, UV žiarením a nečistotami;
  • prispieva k bezpečnej jazde;
  • zlepšuje váš zážitok z jazdy;
  • čisté a lesklé auto zvyšuje vaše sebavedomie. 

TIP: Pozrite si návod, ako na autodetailing = https://www.andyhoauto.sk/blog/ako-na-car-detailing/

Na záver

Či jazdíte na novom alebo ojazdenom aute, auto je naozaj veľká investícia. Preto je nevyhnutné, aby ste sa o auto vzorne a zodpovedne starali. Tak, ako je samozrejmá pravidelná údržba vozidla, aby všetko fungovalo, ako má, zásadná je aj starostlivosť o vzhľad a čistotu auta.

Pravidelné umývanie prináša so sebou niekoľko výhod. Zlepšuje váš pocit z jazdy, predlžuje životnosť auta, obnovuje jeho vzhľad a v neposlednom rade šetrí vaše peniaze, ktoré by ste inak boli nútení investovať do drahých opráv. 

Na výber máte rôzne metódy umývania. Rýchle a praktické je umývanie v autoumyvárni, ručné umývanie okrem iného poskytuje aj terapeutický účinok. A z času na čas sa oplatí aj autodetailing auta, ktorý dokáže s autom robiť hotové zázraky. Ako sa hovorí, starajte sa o vaše auto, aby sa ono mohlo postarať o vás!

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

Eva Dedinská, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.