Praktické rady a návod ako používať clay na mechanickú dekontamináciu laku

Veľmi často sa stretávame s otázkou, ako správne používať clay (ílovitú hmotu) počas mechanickej dekontaminácie lakovaných a sklenených častí automobilu. Môžeme vás ubezpečiť, že to nie je nič zložité, a že pri používaní clay-u na lakované časti vášho automobilu správnym spôsobom dochádza k dosiahnutiu vynikajúcich výsledkov. Pozrime sa na to bližšie.

Charakteristika clay-u

Clay je prírodná alebo synteticky vyrobená živicová hmota, ktorá je určená na odstránenie alebo tzv. „vytiahnutie“znečisťujúcich častíc z lakovaného povrchu vášho automobilu. Pri aplikovaní dochádza k odstráneniu mikroskopických znečisťujúcich častíc, akými sú napr. častice železa (tzv.„vzdušná hrdza“), priemyselné splodiny, miazga zo stromov či asfaltové častice. Pomocou nej získate vyčistený, hladký povrch, ktorý je nevyhnutný pre aplikovanie ochranných vrstiev.

Ílovitá hmota je veľmi podobná bežnej hline, s ktorou sme sa všetci hrávali v detstve. Táto je však špeciálne určená pre čistenie lakovaného povrchu automobilov a je špecificky vyvinutá, aby sa dosiahla jej väčšia elasticita pri používaní a zároveň dlhodobá trvácnosť a použiteľnosť - napriek jej neustálej modifikácii do rozličných tvarov, ktoré budú funkčne efektívne pri jej používaní.

Účinky clay-u

Clay hmota, určená pre čistenie povrchov automobilov prostredníctvom jemných pohybov odstraňuje alebo tzv. „vyťahuje“, vďaka svojmu špecifickému povrchu, všetky cudzorodé znečisťujúce častice nachádzajúce sa na povrchu automobilu. Všetky znečisťujúce častice sú teda zachytené do vnútra ílovitej hmoty a nezostávajú na povrchu. Je veľmi dôležité a nevyhnutné, aby bol povrch vždy dostatočne vlhký, aby došlo k limitovaniu či dokonca eliminovaniu akémukoľvek možnému poškodeniu povrchu.

Hoci niektorí výrobcovia ílovitej hmoty hovoria, že voda môže poskytnúť dostatočné zvlhčenie, my s takýmto tvrdením jednoznačne nesúhlasíme. Je oveľa vhodnejšie použiť prípravok určený pre zvlhčovanie ílovitej hmoty alebo podobný produkt, ktorý je určený pre vytvorenie kĺzavého efektu – akým je napr. špecifický prípravok vo forme spreju alebo šampón.

Môžeme potvrdiť, že ílovitá hmota pri správnom používaní je 100% bezpečná a nespôsobí žiadne poškodenie povrchu, na ktorom sa používa, keďže nemá „abrazívne“ účinky. 

Podmienky pre použitie clay-u

V rámci tejto časti je dôležité pripomenúť, že vo všeobecnosti sa neodporúča používanie ílovitej hmoty zakaždým, keď umývate svoj automobil! Odporúčame ju použiť raz za pol roka, avšak záleží na frekvencii používania automobilu.

Možno tiež odporučiť periodické používanie ílovitej hmoty v rámci zimnej ochrannej údržby povrchu automobilu, čím zabezpečíte tú najlepšiu ochranu počas drsných podmienok cez zimu. Okrem toho, môžete tiež uvažovať o pravidelnej aplikácii ílovitej hmoty po skončení zimného obdobia a uskutočniť jarnú prípravu, ktorá vám zabezpečí pohodlie a radosť v letných mesiacoch. Počas tohto jarného aplikovania dôjde k odstráneniu všetkých nečistôt, ktoré sa zachytili na povrchu vášho automobilu a tým zabezpečíte to, že akékoľvek ochranné prípravky, ktoré budete aplikovať v letných mesiacoch budú pevne naviazané a spĺňať svoju určenú úlohu.

Ako možno určiť podmienky, kedy je potrebné použiť clay?

Keď sa nad týmto zamyslíte, určite nájdete správnu odpoveď. Povrch vášho automobilu a počas každodennej jazdy podlieha vždy znečisťujúcim vplyvom okolitého prostredia. Počas jazdy dochádza k vystaveniu rôznym druhom znečistenia, ako napr. soľ, všeobecne znečisťujúce častice, výfukové častice, znečistenie v ovzduší a podobne. Všetky tieto častice sa zachytávajú na povrchu vášho automobilu, o ktorý sa tak húževnato a svedomite staráte.

A navyše, nezabúdajte, že váš automobil môže byť znečistené hocikedy a hocikde! Dokonca aj keď je ešte nové v auto-predajni, alebo v prípravnej fáze čakajúc na výstavu, či idúc priamo z výroby!

Najlepší spôsob na zistenie znečistenia vykonané pomocou mikroténového vrecka

Ako na to? Jednoducho, umyte a osušte vaše auto ako zvyčajne. Zoberte si nové mikroténové vrecko a vložte do neho ruku. Potom jemne prejdite prstami po povrchu očisteného automobilu. Ak pocítite zrnitú alebo drsnejšiu štruktúru, potom sa nachádza na povrchu vášho automobilu znečistenie. Touto metódou s mikroténovým vreckom dosiahnete jednoznačnú odpoveď. Upozornenie: pred použitým nezabudnite vybrať z mikroténového vrecka jeho obsah!( napr. vašu desiatu).

Použite clay-u pri dôkladnom čistení povrchu auta

Zatiaľ sme vám nenáročným a úsmevným spôsobom vysvetlili, prečo, kedy a ako využívať ílovitú hmotu. Predtým, než sa sústredíte na samotné aplikovanie, je potrebné, aby ste automobil dôkladne umyli, čo znamená, že je potrebné vykonať najprv šetrné umytie a následné odstránenie väčších znečistených plôch od asfaltu a napokon použitie odstraňovačov znečisťujúcich kovových častíc.

Pokračujte podľa nasledovných postupov:

Bod č.1: Umyte a osušte automobil, aby bolo zabezpečené celkové odstránenie nečistôt.

Contaminated_Paint

Bod č.2 : Otvorte nádobu, kde sa nachádza ílovitá hmota a odstráňte ochranný obal. Potom z nej odlomte vhodný kúsok (napr. malý štvorček so stranou 2,5 cm), v rukách ho vymodelujte, pokým nebude pružný a potom ho vytvarujte do formy disku. Nezabudnite na to, aby ste pevne uzatvorili uzáver nádoby, kde sa nachádza ílovitá hmota a dbajte na to, aby nedošlo k náhodnému znečisteniu tejto ílovitej hmoty.

Clay_Bar_Size

Bod č.3 : Zrieďte prípravok AutoGlanz Smooth Velvet v pomere 1:3 s vodou a aplikujte dostatočné množstvo tejto zvlhčujúcej zmesi na menšiu plochu na povrch vášho automobilu. Odporúčame, aby pracovná plocha nebola väčšia než 20 cm x 20 cm.

Clay_Bar_Lubricant

Bod č.4: Potom použite ílovitú hmotu na zvlhčený povrch a pohybujte touto hmotou od jedného kraja zvolenej plochy k druhému v priamych líniách, bez akéhokoľvek pritlačenia. Je dôležité nechať ílovitú hmotu prirodzene pôsobiť. Tiež je vhodné, aby ste pracovali veľmi pomaly a dôkladne a vylúčili tak akékoľvek možné poškodenie. Mali by ste postupne cítiť, že hmota sa postupne pohybuje ľahšie a povrch sa stáva hladším. Aplikujte ďalšie množstvo zvlhčujúcej zmesi podľa potreby a nenechajte povrch zaschnúť.

Clay_Bar_In_Use

Bod č.5: Keď ste plochu upravili a vykonali 4-8 pohybov, preložte ílovitú hmotu na polovicu, znečistenými časťami dovnútra, čím získate 2 dodatočné nové čistiace plochy. Utrite pôvodnú zvlhčovaciu zmes handričkou z mikrovlákna a aplikujte novú zvlhčovaciu zmes.

Clay_Bar_Folding

Bod č.6: Vyformujte ílovitú hmotu do tenkej plochej formy a pokračujte na ďalšej ploche, opakovaním postupu v bodoch 4 a 5, pokým nebude celé vozidlo vyčistené. Nezabudnite často aplikovať zvlhčovadlo a preložiť ílovitú hmotu po každých 4-8 pohyboch. Keď uvidíte, že ílovitá hmota sa stáva veľmi znečistená, odložte ju a použite nový kúsok.

Clay_Bar_Shape

Poznámka: Ak náhodou dôjde k tomu, že vám spadne clay na zem, v žiadnom prípade by ste ju nemali znova používať, odložte ju nabok a vytvorte si nový kúsok, začínajúc podľa rád od bodu č. 2. Vyhýbajte sa tomu, aby došlo k vysušeniu zvlhčujúcej zmesi a použite jej také množstvo, ktoré zabezpečí, aby bol povrch vždy vlhký. Všetky zvyšky z plochy nakoniec zotrite. Nezabúdajte na to, že by sa nemal vyvíjať takmer žiaden tlak pri práci s ílovitou hmotou. Táto hmota bude pracovať sama o sebe.

Odporúčame, aby ste začínali s prácou od horných častí vozidla až nadol.

Chceli by sme vám zablahoželať, pretože teraz už viete, ako bezpečne a efektívne používať ílovitú hmotu na odstránenie nečistôt z vášho auta. Teraz  stačí si len vybrať ideálny prípravok na leštenie, aby ste pripravili povrch vášho vozidla pre aplikovanie tmelov alebo leštidla, aby ste ho znova ochránili pred znečisťujúcimi časticami.

 

 

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.