Príprava auta na zimu. Ako na to?

Ako pripraviť auto na zimu?

Ak už ste vodičom niekoľko rokov, určite viete, že je vhodné mať prichystané auto na zimu, aby ste si nekomplikovali jazdu počas prvých mrazov. Každá príprava auta na zimu je individuálna záleží to od veku a stavu vášho vozidla, vašich vodičských skúseností a klimatických podmienok, v ktorých bduete jazdiť.

Iné zimné podmienky sú v Bratislave, kde je zima suchšia a padne pár centimetrov snehu za zimu a iné sú v Tatrách, kde je sneh takmer celú zimu.

Príprava auta na zimu Vás bude stáť peniaze. Budete si musieť kúpiť zimné pneumatiky a nechať si ich namontovať na auto, zaobstarať si nemrznúcu kvapalinu do chladiča a nemrznúcu zmes do ostrekovačov. Oplatí sa Vám zohnať si rozmrazovač zámkov, reťaze na kolesá, škrabku na okná a lopatku na sneh. Nepodceňujte prípravu, verte, že sa Vám oplatí zaobstarať si všetky spomenuté veci. Raz ich budete potrebovať.

4 zásady prípravy auta na zimu

  1. Výmena pneumatík

Kvalitné zimné pneumatiky sú základom bezpečnej jazdy. Na pneumatík sa neoplatí šetriť a podceňovať ich. Ak tomu neveríte, odporúčame Vám prečítať si rôzne testovania.

Na Slovensku platí zákon o používaní zimných pneumatík v období od 15.novembra do 31.marca, a to vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námraza. Zimné pneumatiky musia byť osadené na všetkých štyroch kolesách a hĺbka ich dezénu nesmie byť nižšia ako 4 mm. Letné pneumatiky strácajú svoje dobré vlastnosti už pod 7°C. Poveternostné podmienky a počasie sa v zime môže veľmi rýchlo zmeniť.

Správna starostlivosť o veci dokáže predĺžiť ich optimálne vlastnosti a životnosť, inak tomu nie je ani u pneumatík a diskov. Na pneumatiky odporúčame použitie špeciálnych čističov a impregnačných prípravkov, ktoré predĺžia ich životnosť a zvýšia odolnosť.

zimne-pneumatiky

  1. Vybavte si auto škrabkou, metličkou a dekou

Nie je nič horšie ako prísť ráno k autu a zistiť, že nemáte škrabku na zamrznuté okno auta. Väčšinou budete musieť hľadať vernostnú kartu v peňaženke a škriabať námrazu s ňou. Rizikom je, že si môžete poškriabať sklo. Metličku využijete na zasnežené auto. Podľa zákona nesmiete ísť na vozovku so snehom na vozidle. Deka sa Vám v aute zíde, ak by ste niekde uviazli a nemohli by ste nejakú dobu používať kúrenie. Vybavte si auto škrabkou.

  1. Nezabudnite na stierače

Dobrý výhľad auta je nevyhnutný pre bezpečnú jazdu. Ak si oškrabete čelné okno od mrazu, budú sa Vám hodiť stierače na jeho dočistenie. Aby si stierače vedeli poradiť s drobnými kúskami ľadu, musíte mať v poriadku gumičky na stieračoch.

  1. Skontrolujte si prevádzkové kvapaliny

Do ostrekovačov si nezabudnite doplniť nemrznúcu zmes. Radšej si náhradnú zmes noste so sebou v aute, v zime jej budete veľa potrebovať. Zmes by mala odpovedať predpovedanej teplote, v našich podmienkach stačí do -20°C. Keď v zime nasneží a sneh sa na vozovke začne topiť, vznikne mäkký, vodový sneh a práve vtedy Vám nedostatok kvapaliny v ostrekovačoch môže spôsobiť nepríjemné cestovanie. Skontrolujte tiež stav nemrznúcej kvapaliny v chladiacej sústave, ako aj stav alebo či brzdovej kvapaliny.

Tipy ako pripraviť auto na zimu

  1. Ochrana laku

Laku by ste v zime mali venovať najväčšiu pozornosť. V zime dostáva lak oveľa viac zabrať ako v lete. Vozovka je plná posypovej soli, rôznymi chemikáliami a nečistotami, ktoré sa rýchlo usádzajú na laku. Do nechráneného laku sa špina dokáže zažrať a spôsobiť poškodenia.

Ochrana laku dokáže týmto rizikám zamedziť, dodá autu lesk, je vodeodolná a zlepšuje údržbu auta. Navoskované auto sa Vám bude jednoduchšie oplachovať od soli a chemikálií. Najvhodnejšou ochranou laku v zime sú syntetické a hybridné vosky, sealanty alebo keramická ochrana laku.

  1. Ochrana hliníkových kolies

V zime najviac trpia kolesá, pretože prichádzajú najčastejšie do styku s vozovkou. Kombinácia soli, cestnej špiny a brzdového prachu je zlo, ktorí môže poškodiť kolesá. Či už používate rovnaké kolesá celý rok alebo ich budete prezúvať na zimné, odporúčame Vám použiť ochranu laku hliníkových kolies. Táto ochrana odpudzuje vodu a nečistoty, zabraňuje usádzaniu brzdového prachu, zjednodušuje umývanie a údržbu auta. Použiť môžete odolnejšie sealanty alebo keramickú ochranu. Rozdiel medzi nimi je vo výdrži, odolnosti a spôsobe aplikácie.

  1. Impregnácia a ochrana pneumatík

Pneumatiky v zime strácajú na vzhľade a kvalite. Neošetrené pneumatiky vplyvom slnka a poveternostných podmienok rýchlo blednú, starnú a môžu popraskať. Existuje množstvo prípravkov, ktoré pneumatikám dodajú sýty čierny vzhľad. Kvalitné prípravky zaistia UV ochranu proti vyblednutiu a zabránia starnutiu a popraskaniu. Ďalšou výhodou je odpudzovanie vody a nečistôt, čo Vám zjednoduší údržbu. Väčšina prípravkou má však krátku výdrž, preto ich musíte často aplikovať.

  1. Tekuté stierače a vyčistenie skla

Tekuté stierače alebo sealanty na sklo sú najdôležitejším a najpraktickejším prípravkom na detailing. Na jeseň a v zime tekuté stierače veľmi využijete. Veľa prší, mrzne a tekuté stierače Vám zjednodušia cestovanie. Výhodou týchto stieračov je hydrofóbna vlastnosť. Čo to znamená? Ak idete počas dažďu rýchlosťou viac ako 50 km/hod., nemusíte zapínať stierače a voda Vám bude stekať rýchlo z okien. Ďalšou výhodou je jednoduchšie čistenie hmyzu a vtáčieho trusu z čelného skla.

tekute-stierače

  1. Doplnenie nemrznúcej zmesi do ostrekovačov

Samozrejmosťou prípravy auta na zimu je doplnenie nemrznúcej zmesi do ostrekovačov. Letná zmes Vám môže zamrznúť. Lacné nemrznúce zmesi z benzínok bývajú agresívnejšie a častokrát obsahujú vysoké percento methanolu, ktorý môže narušiť kvalitu stieračov, gumové obloženie skiel a plastov svetiel. Pravidelným používaním vznikajú výrazné poškodenia, ktoré vyriešite nielen kúpou gumových častí karosérie.

  1. Oživenie palubovej dosky a iných plastov

Aj počas zimy by ste si mali udržať v aute čistý a voňavý interiér. Udržať palubnú dosku v super stave nie je veľmi zložité. Existujú prípravky založené na vodnej báze s patentovanou ochranou proti UVA a UVB žiareniu.

Na plastoch, koži, alebo vinyle zanechá nový, čistý a suchý vzhľad. Benefitom je zanechanie matného efektu na materiáli, ktorý má výdrž niekoľko mesiacov. Prípravky nanášajte napr. mikrovláknovým aplikátorom.

  1. Ochrana textilu a koberčekov

V zime je vonku takmer stále mokro, špina, sneh a to všetko si na topánkach nosíme do interiéru auta. Soľ, voda a mokrý sneh sa vsakujú do textilného čalúnenia a koberčekov. Môžu na nich vzniknúť fľaky a v horšom prípade môžu začať plesnivieť. Pomôcť tomu môžete gumenými koberčekmi. Ideálnou ochranou sú prípravky na ochranu textilu. Na povrchu textilu vytvoria odolnú hydrofóbnu vrstvu, ktorá odpudzuje tekutiny ako vodu, kávu či víno. Zamedzujú usadeniu nečistôt a prípadné zafarbenie látky od riflí. Ochranu môžete použiť na koberčeky, sedačky z látky či kompletnú kobercovú podlahu auta.

  1. Vyčistenie klimatizácie

Určite nechcete, aby Vás po zime prekvapil nepríjemný zápach. Preto je vhodné klimatizáciu vyčistiť aspoň dvakrát za rok. Ideálnym obdobím je začiatok jari a zimy. Ak ste to ešte nerobili, nechajte čistenie na odborný servis. Existujú však prípravky, ktorými to zvládnete sami. Ide o spreje, ktoré sa jednoducho používajú a nepotrebujete žiadne ďalšie vybavenie. Ich účinné látky neutralizujú kontamináciu a baktérie, ktoré majú nežiaduci vplyv na naše zdravie. Postup čistenie je jednoduchý. Klimatizáciu zapnete na maximum, otvoríte všetky ventilátory a zapnete vnútornú cirkuláciu vzduchu. Klimatizácia bude nasávať vzduch z interiéru, nie z vonku auta.

Sedadlo spolujazdca posuňte dozadu a na podlahu položte sprej tak, sprej nestriekal na palubovú dosku. Sprej poriadne pretrepte a silno stlačte jednorazový ventil. Začne sa uvoľňovať účinná látka, ktorú bude klimatizácia nasávať. Dezinfikuje sa vnútorný priestor auta od mikróbov a plesní. Vozidlo opusťte a nechajte sprej pôsobiť cca 5 minút. Po tomto čase nechajte klimatizáciou zapnutú ďalším cca 10 minút. Následne môžete vypnúť motor, otvoriť všetky dvere a auto poriadne vyvetrajte.

  1. Príprava na mráz

O chvíľu prídu práve mrazy a s nimi aj námraza na oknách či zamrznuté zámky. V súčasnosti už nemusíte škriabať okná. Existujú rozmrazovače skiel a zámkov, ktoré Vám za pár minút dokážu rozmraziť okno a zámok. Stačí ak sprej nastriekate, necháte pôsobiť a zbytky zotriete utierkou. Dostupné sú rôzne rozmrazovače, či už do vonkajšej teploty -10°C, -30°C či dokonca -60°C. Ide o rýchle riešenie, ktoré je šetrné ku sklu na aute, gumovému tesneniu či vonkajším plastom.

priprava-na-mraz

Zhrnutie príprava auta na zimu

Príprava auta na zimu Vás bude stáť ako čas, tak i peniaze. Určite však táto investícia stojí za to. V zime dostáva auto zabrať. Určite použite ochranu laku. Siahnuť môžete po sealante alebo keramickej ochrane. Zabránite agresívnemu pôsobeniu soli a špiny na karosériu vozidla.

Sealanty alebo keramika je dostupná aj pre ochranu kolies. Chráni citlivý povrch kolies a zabraňuje nečistotám. Na pneumatiky použite impregnáciu, ktorá im dodá lesk a ochráni ich pred starnutím a praskaním.

Tesnenie okolo dverí, okien, kufra a motoru nastriekajte obyčajným silikónom alebo lepším prípravkom.

Používajte tekuté stierače. Počas dažďa budete mať lepší výhľad a navyše zabraňujú námraze. Dostupné sú spreje na vnútornú stranu skla, ktoré zabraňujú zahmleniu.

Do ostrekovačov nezabudnite doplniť nemrznúcu zmes. Letná zmes sa pri mrazoch bude rozpínať a dokáže Vám poničiť hadičky a celý motor stieračov.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.