Ako chrániť lak vášho auta?

Vosk, sealant alebo keramika

V súčasnej dobe existujú rôzne spôsoby ako chrániť lak vášho auta pred chemikáliami, poveternostnými podmienkami, poškriabaním či UV žiarením. Ochrana laku Vám zaistí aj lepší vzhľad auta. Lak ochránený voskom, sealantom či keramikou sa pekne leskne a zároveň odpudzuje vodu a nečistoty. Značne Vám to pomôže pri celkovej údržbe auta. Pri výbere ochrany laku by ste mali zvážiť, koľko kilometrov ročne najazdíte, akú odolnosť očakávate či koľko financií chcete do toho investovať.

Vosk

Vosk je už niekoľko rokov obľúbencom automobilových nadšencov. Ide o prírodný produkt, ktorý je jednoducho aplikovateľný. Na trhu sa nachádza obrovský výber voskov, ľahko pripravíte auto na proces a taktiež sa vosk ľahko aplikuje. Dostupné sú rôzne podporné produkty. Prírodné vosky majú výborný pomer ceny vs. množstvo produktu.Vášmu autu poskytne dobrú úroveň ochrany laku a taktiež ho môžete použiť na odstránenie menších škrabancov. Vytvára lesklý povrch, čím bude auto pôsobiť ako nové.

Prírodné vosky sú zložené len z prírodných zložiek ako sú karnaubu, lanolínu, včelieho vosku, prírodných olejov, rastlinného vosku (napr. kandelilový). Prírodné vosky používajú najmä tí, ktorí svoje auto považujú za spôsob relaxu a chcú ochutnať určitú dávku luxusu.

detailing-ako-zacat02

Vosky majú aj svoje nevýhody. Najväčšou z nich je krátka životnosť. Aj ten najluxusnejší vosk Vám nevydrží dlhšie ako 5 mesiacov. Preto je potrebné ho viackrát do roka nanášať. Ďalej je to nižšia chemická odolnosť. Nie je vhodné použiť vosk pred zimou, kedy lak na aute býva pokrytý soľným roztokom.

Najjednoduchšie sa aplikujú tekuté alebo krémové prírodné vosky.

Vosk je vhodní pre užívateľov, ktorí dávajú prednosť vzhľadu pred životnosťou. Taktiež tým, ktorí chcú auto jednoducho pripraviť na proces voskovania. Ak si chcete psychicky oddýchnuť a zrelaxovať pri vašom aute, prírodný vosk je pre Vás vhodným výberom.

Sealant

Sealant je syntetická ochrana laku, nie je to prírodný produkt ako vosk. Majú lepšie vlastnosti ako vosk. Po chemickej stránke sú oveľa odolnejšie. Lepšie odpudzujú vodu, sú lacnejšie a vydržia 8 až 9 mesiacov. Auto sa po nanesení bude krásne lesknúť a má dobrú hĺbku laku. Nevýhodou sealantu a syntetických voskom je zložitejšia príprava auta na nanesenie sealantu a jeho aplikácia. Syntetický vosky sú zložené z chemických látok, čiže z polymérov obohatených špecifickými prísadami. Ide napr. o teflón, ktorý sa používa na maximálne tepelnú odolnosť. Zirkónium sa používa na maximálne hydrofobitu a oxid kremičitý na maximálnu odolnosť.

vosky-keramiky-detailing03

Môžeme sem priradiť aj hybridné vosky, ktoré sú kombináciou syntetických a prírodných voskov. Ich výhodou je kombinácia výbornej životnosti, perfektným vzhľadom a jednoduchou aplikáciou. Nevýhodou je ich vyššia cena.

Keramika

Keramika sa radí ku novým produktom a v posledných rokoch si získala obľubu. Jedná sa o vrchol medzi ochranami laku. Majú bezkonkurenčné hydrofóbne vlastnosti, chemickú odolnosť (ochránia auto pred UV žiarením a kyslými dažďami), vytvárajú vysoký lesk a ponúkajú životnosť až niekoľko rokov. Na rozdiel od vosku alebo sealantu vytvára tvrdú, merateľnú ochrannú vrstvu na laku. Tá mechanicky chráni lak pred poškrabaním. Keramická ochrana je zložená z chemických zlúčenín obohatených o sušinu oxidu kremičitého. Z vizuálneho či ochranného hľadiska budete u keramiky ťažko hľadať slabé stránky.

Keramika je vhodná pre vlastníkov auta, ktorí dávajú prednosť životnosti a silnejším hydrofóbnym vlastnostiam pred luxusným vzhľadom. Siahnite po nej, ak plánujete naniesť ochranu laku na zimné obdobie.

vosky-keramiky-detailing02

Keramiku môžeme rozdeliť na základné a pokročilé. Základná keramika je jednovrstvová, to znamená, že je zložená len z jednej vrstvy. Táto vrstva je po vyzretí stredne tvrdá a chemicky odolná. Ide o kombináciu, ktorej životnosť je približne dva roky.

Pokročilé keramiky sú dvojvrstvové. Jedna vrstva má maximálnu tvrdosť a druhá vrstva je flexibilná, s maximálnou chemickou odolnosťou a pružnosťou. Druhá vrstva po celú dobu chráni tvrdú vrstvu. Tieto povlaky majú životnosť až päť rokov, pri dobrej starostlivosti aj viac. Profesionálni detailéri používajú viacvrstvové ochrany, s ktorými dokážu úžasné veci.

 Nevýhodou keramiky je náročnejšia aplikácia a vyššia odbornosť pri príprave a leštení laku. Cena keramiky je vyššia ako vosku.

Keramická ochrana je vhodná pre tých, ktorí chcú dokonalosť. Musíte mať skúsenosti s prípravou, leštením a aplikovaním rôznych typov ochrán.

Mýty ohľadom keramiky

Mýtus č.1: Keramika je len pre luxusné autá

Nemusíte vlastniť výstavné auto, ide o starostlivosť, ktorú mu dávate. Hranice sa nekladú pocitu medzi vami a vašim štvorkolesovým miláčikom. Voľba je vždy len na Vás. Odráža sa aj od ceny za nové auto a nákladov na keramické ošetrenie.

Mýtus č.2: Keď ošetrím auto keramikou, už sa oň nemusíte starať

Je to presne naopak. Keramiky je skvelý spôsob ako ošetriť lak na aute, ale aj plasty sklá či kolesá. Jej výhodou je hladký a klzký povrch. Jej vlastnosti vytvárajú ochranný filter, ktorý je tvrdší a pevnejší ako lak auta. Preto sa netvoria trhliny a praskliny. Táto ochrana je super, no potrebuje vašu podporu. Pre dlhotrvajúcu ochranu a životnosť laku je potrebné auto oplachovať raz za týždeň alebo každý druhý týždeň.

vosky-keramiky-detailing

Mýtus číslo 3: Keramika je to isté ako vosk

Keramika a vosk nie je to isté. Vosk je zložený na báze oleja a vytvára na laku mastnotu, z ktorej sa vytvára hydrofóbna zložka. Ide o vodeodolnú vrstvu, ktorá chráni povrch pred UV žiarením a nečistotami, ktorá sa dobre umýva. Ide však o mäkký materiál, ktorý sa za krátky čas omyje a nechráni lak pred škrabancami. Keramická ochrana laku je viac prepracovaná a chráni lak pred rôznymi vplyvmi počasia a extrémnymi podmienkami. Tvorí pevnú vrstvu ochraňujúcu lak pred zničením.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.