Ako sa starať o plasty v interiéri automobilu

Plast je materiál, ktorý sa najčastejšie používa pri výrobe interiérových prvkov v automobile. V tomto príspevku vám poradíme, ako čistiť a ošetrovať plastové prvky, aby vyzerali dlho bezchybne a zachovali si stále svoju vysokú kvalitu.

Prečo sa oplatí starať sa o plasty?

Plast, ako každý iný materiál, starne. To znamená, že časom môže stratiť svoju farbu či štruktúru. Je na ňom vidieť menšie či väčšie poškodenia, ako sú napríklad škrabance. Kvalitu a vzhľad plastu negatívne ovplyvňuje slnečné žiarenie, ako aj vysoké teploty, ktoré sa vyskytujú v automobiloch ponechaných na slnku. V dôsledku toho môže plast prasknúť a zmeniť farbu. V takejto situácii stratí interiér vozidla svoju estetiku, ktorá je pre mnohých majiteľov áut kľúčovým prvkom. Auto tiež stratí hodnotu, čo je veľmi dôležité, ak ho plánujete predať ďalej.

Nezabúdajte na pravidelné čistenie

Prach usadzujúci sa na plastoch podporuje rast roztočov a iných mikroorganizmov. To má negatívny vplyv na zdravie dýchacích ciest a môže to byť problematické najmä pre ľudí trpiacich rôznymi alergiami. Samozrejmosťou každého vodiča by preto malo byť pravidelné čistenie plastových častí interiéru auta.

Efektívne čistenie plastov v aute

Mnoho vodičov čistí plastové časti vo vnútri automobilu iba vlhkou handričkou. Bohužiaľ, táto metóda umožňuje odstrániť iba povrchové nečistoty. Na efektívne čistenie a starostlivosť o plasty bude potrebná autokozmetika. Čistenie pomocou nej sa odporúča, pretože:

- pomáha odstraňovať nielen povrchové nečistoty, ale aj náročnejšie škvrny,
- konzervuje plast, chráni to pred starnutím,
- obnovuje prirodzenú farbu,
- chráni pred vonkajšími škodlivými faktormi,
- zabraňuje množeniu roztočov a iných mikroorganizmov,
- dodá interiéru vozidla príjemnú a sviežu vôňu.

Ako čistiť plasty v interiéri auta?

Pre efektívne čistenie a správnu starostlivosť o prvky vo vnútri automobilu si vyberte prostriedky, ktoré sú multifunkčné. Dôležité je, že z hľadiska čistenia sú schopné odstrániť rôzne druhy nečistôt, napr. suché alebo mastné. Z našej ponuky môžete napríklad použiť AutoGlanz Mist, špeciálne vyvinutý na akékoľvek plastové, vinylové alebo gumové povrchy. Je mimoriadne dôležité, aby zaručili aj antistatický efekt, ktorý zabráni opätovnému usadzovaniu prachu na plastovom povrchu. Kvalitná kozmetika po zaschnutí zanecháva na čistenom povrchu tenký film, ktorý zabraňuje opätovnému znečisteniu a chráni pred vonkajšími faktormi, akými sú teplota alebo UV-žiarenie. Tu sa vám bude určite hodiť CleanTech Interior Dressing - oživovač vnútorných plastov vytvorený na kompletnú ochranu a starostlivosť o interiér vozidla. Prípadne Infinity Wax Finale, čo je  impregnátor interiérových plastov a vinylu. Mimoriadne dôležitou funkciou je ochrana proti vyblednutiu a strate farby. Samozrejme, je veľmi dôležité vybrať si prípravok určený na konkrétny druh materiálu. Aby si plasty v aute zachovali lesk, zvoľte oplachovací prostriedok. V prípade matných plastov zvoľte matovacie prípravky.

Nechajte vo vnútri sviežu vôňu

Plast pomerne ľahko pohlcuje pachy, preto by sa mal interiér automobilu pravidelne čistiť, aby sa zabránilo vsakovaniu pachov do plastových častí. Ich zdrojom môže byť jedenie v aute, fajčenie, cestovanie so psom alebo pleseň pochádzajúca z neefektívnej klimatizácie. Preto sa oplatí používať čističe interiéru auta, ktoré zanechávajú sviežu a príjemnú vôňu.

Pozor na silné znečistenia

Ak chcete zachovať vysokú kvalitu plastov v automobile po dlhú dobu, často ich čistite a udržiavajte. Handričky navlhčené odpovedajúcim čistiacim prostriedkom určeným na plast v aute vám pomôžu priebežne odstraňovať vznikajúce nečistoty. Komplexné a časovo náročné čistenie je v pravidelne čistenom aute potom menej časté. Nezabudnite tiež vyčistiť nielen veľké plochy, ale aj ťažko dostupné miesta a štrbiny. Mäkké kefky vám pomôžu odstrániť prach z medzier bez poškriabania povrchu plastu. Odporúčame z našej ponuky  AutoGlanz Multi - viacúčelový čistič alebo AutoGlanz Plastic Cleaner. 

Čistenie interiéru auta – zhrnutie

Na plast v interiéri auta najlepšie poslúži handrička z mikrovlákna. Keď je situácia kritická a nečistoty sa dostali napríklad do vnútra vetracích otvorov, odporúčame použiť kefu s dlhými štetinami a malú kefku na čistenie kože.

Interiér čistíme jemnými, krúživými pohybmi handričkou z mikrovlákna a čistiacou kozmetikou tak, aby sme odstránili nečistoty odvšadiaľ. Prostriedky na ošetrenie plastu nanášame ako tenkú vrstvu na už očistenú časť povrchu. Pár minút počkáme a vyleštíme kokpit suchou handričkou.

Plasty pravidelne čistite – len tak zachováte ich estetiku a vysokú kvalitu.
Nečistite vlhkou handričkou – odstránite tak len povrchové nečistoty.
Používajte viacúčelové prípravky, ktoré čistia a ošetrujú plasty vo vnútri auta.
Postarajte sa o príjemnú vôňu vo svojom aute.
Dodržaním týchto krokov udržíte interiér vášho vozidla v dobrom stave oveľa dlhšie.

Radi by ste využili rýchle a efektívnejšie čistenie vášho interieru ? 

Vyskúšajte našu novinku - interierový pad Scrubby a AutoGlanz Plastic Cleaner. 

Pýtate sa, čo je to scrubby

Univerzálny interiérový scrub pad je vhodný na vnútorné použitie na rôzne druhy povrchov, ako sú napr. plasty, vinyl, guma, alcantara či sklo. Tento obojstranný interiérový scrub pad má na jednej strane nylonové vlákna na hĺbkové čistenie povrchu a na druhej strane mikrovlákna vhodné na zachytenie nečistôt. 

Používajte so spoľahlivým čističom interiéru. Nepoužívajte s odmasťovačom.

Jednoducho nastriekajte Váš obľúbený interiérový čistič na bielu stranu scrub padu vyrobenú z nylonových vlákien a povrch jemne vyčistite.
Otočte scrubom, aby ste utreli zvyšky mikrovláknovou stranou, a v prípade, že je to potrebné, použite mikrovláknovú utierku na odstránenie prebytkov prípravku na čistenie.

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.